Erken çocukluk döneminde oyun tabanlı matematik eğitimin çocukların geometrik becerilerine etkisi
The effect of game-based mathematics education on children's geometric skills in early childhood
- Tez No: 928142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEFNE YABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk, Oyun, Eğitim, Matematik, Geometrik Beceriler, Early Childhood, Game, Education, Mathematics, Spatial Skills.
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, erken çocukluk döneminde oyun tabanlı matematik eğitiminin çocukların erken geometri becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir anaokuluna devam eden 5-6 yaşlarında 38 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Erken Geometri Beceri Testi (EGBT) kullanılmıştır. Deney grubundaki çocuklara 2 hafta boyunca haftada 3 gün oyun tabanlı geometri eğitim programı uygulanırken, kontrol grubundaki çocuklar normal eğitim programına devam etmiştir. Araştırmanın nicel bulguları, deney ve kontrol grupları arasında EGBT son-test skorları açısından anlamlı bir fark bulunma eğilimi olduğunu, ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, deney ve kontrol grupları arasındaki fark değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuç, uygulanan oyun tabanlı geometri eğitiminin çocukların erken geometri becerilerinin gelişiminde etkili olduğunu göstermektedir. Araştırmanın nitel boyutunda, öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular, oyun tabanlı matematik eğitiminin çocukların dikkat, hafıza ve bilişsel süreçlerini desteklediğini, ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağladığını ve soyut matematik kavramlarının somutlaştırılmasında etkili bir araç olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğretmenler oyun tabanlı eğitimin çocukların problem çözme becerilerini, sosyal becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirdiğini gözlemlemişlerdir. Sonuç olarak, bu araştırma oyun tabanlı matematik eğitiminin erken çocukluk döneminde geometri becerilerinin geliştirilmesinde etkili bir yöntem olduğunu hem nicel hem de nitel açıdan desteklemektedir. Bu bulgular, okul öncesi eğitim programlarında oyun tabanlı matematik eğitimi yaklaşımlarının daha yaygın bir şekilde benimsenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF GAME-BASED MATHEMATICS EDUCATION ON CHILDREN'S GEOMETRIC SKILLS IN EARLY CHILDHOOD ÖZER, Sinem Master's Program in: Preschool Education Supervisor: Doç.Dr. Defne YABAŞ January 2025, 68 pages This research aims to examine the effect of game-based mathematics education on children's early geometry skills in early childhood. The study was conducted with 38 children aged 5-6 years attending a kindergarten affiliated with the Ministry of National Education in Istanbul. A quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was used in the study. The Early Geometry Skills Test (EGST) was used as the data collection tool. While children in the experimental group received a game-based geometry education program three days a week for 10 weeks, children in the control group continued their regular education program. The quantitative findings of the research showed a tendency for a significant difference between the experimental and control groups in terms of EGST post-test scores, although this difference was not statistically significant. However, a statistically significant difference was found in terms of difference values between the experimental and control groups. This result indicates that the applied game-based geometry education was effective in developing children's early geometry skills. In the qualitative dimension of the research, findings from interviews with teachers showed that game-based mathematics education supported children's attention, memory, and cognitive processes, contributed to the development of fine motor skills, and was an effective tool in concretizing abstract mathematical concepts. Additionally, teachers observed that game-based education improved children's problem-solving skills, social skills, and creativity. In conclusion, this research supports both quantitatively and qualitatively that game-based mathematics education is an effective method for developing geometry skills in early childhood. These findings suggest that game-based mathematics education approaches should be more widely adopted in preschool education programs.