Milletlerarası özel hukukta ölüme bağlı tasarruflara uygulanacak hukuk ve yetkili mahkeme
The law applicable to testamentary dispositions in international private law and the competent court
- Tez No: 928327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ACUN MEKENGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ölüme Bağlı Tasarruflar, Yabancılık Unsuru, Uygulanacak Hukuk, Milletlerarası Yetki, Milletlerarası Sözleşme, Death Dispositions, Foreignness Element, Applicable Law, International Jurisdiction, International Convention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Ölüme bağlı tasarruflar, miras hukukun en temel konularından birisidir. Ölüme bağlı tasarruflar, mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu ancak ölümünden sonra hüküm ifade edecek, genellikle tereke mallarına ilişkin olarak yaptığı son arzu, istek ve emirlerinden oluşan hukukî işlemlerdir. Kişilerin ölüm sonrasında malvarlıklarının akıbetini kendi iradeleri doğrultusunda belirleme eğilimleri, ölüme bağlı tasarrufların sayısının artmasına yol açmaktadır. Küreselleşme ve uluslararası ilişkilerin hızla gelişmesi, hem Türk vatandaşlarının yabancı ülkelerle hem de yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye ile olan bağlantılarının artmasına yol açmıştır. Bu durum ölüme bağlı tasarrufların yabancılık unsuru kazanmasına neden olmuştur. Yabancılık unsuru taşıyan ölüme bağlı tasarruflara ilişkin bir uyuşmazlık Türk hâkiminin önüne geldiğinde, söz konusu uyuşmazlığın hangi ülke hukukuna tabi olacağı, bir kanunlar ihtilafı meselesidir. Türk milletlerarası özel hukukunda, bu konuya ilişkin yeterli ve ayrıntılı bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durum, Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası sözleşmelerle kısmen giderilmeye çalışılmaktadır. Yabancılık unsuru taşıyan ölüme bağlı tasarruflara ilişkin uyuşmazlıklarla karşılaşan Türk hâkimi, bu uyuşmazlıklara hangi hukukun uygulanacağını belirlemeden önce, milletlerarası usul hukuku kurallarına göre milletlerarası yetkisinin bulunup bulunmadığını tespit etmelidir. Tezimizde öncelikle maddi hukukta ölüme bağlı tasarruflara ilişkin düzenlemelerin neler olduğu ele alınmıştır. Devamında ise yabancılık unsuru taşıyan ölüme bağlı tasarruflara uygulanacak hukuk ve bu tasarruflara ilişkin uyuşmazlıklarda yetkili mahkeme konuları milletlerarası özel hukuk açısından ilgili mevzuat, milletlerarası sözleşmeler, doktrin ve Yargıtay kararları çerçevesinde ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Testamentary dispositions are one of the most fundamental subjects of inheritance law. Testamentary dispositions are the legal transactions consisting of the last wishes, requests and orders of the heir, which were made during his/her lifetime but which will be effective after his/her death, generally regarding the estate property. The tendency of individuals to determine the fate of their assets after death in line with their own wills leads to an increase in the number of testamentary dispositions. Globalisation and the rapid development of international relations have led to an increase in the connections of both Turkish citizens with foreign countries and foreign citizens with Turkey. This situation has led to the foreignness of the testamentary dispositions. When a dispute regarding the foreign element of testamentary dispositions is brought before a Turkish judge, it is a matter of conflict of laws which country's law will govern the dispute in question. Turkish private international law does not have an adequate and detailed regulation on this issue. This situation is partially addressed by the international conventions to which Turkey is a party. The Turkish judge who is confronted with a dispute regarding the foreign element in a testamentary disposition should determine whether he has international jurisdiction according to the rules of international procedural law before determining which law to apply to this dispute. In our thesis, firstly, the regulations on testamentary dispositions in substantive law are discussed. Subsequently, the law applicable to testamentary dispositions with a foreign element and the competent court in disputes related to these dispositions are tried to be explained within the framework of the relevant legislation, international conventions, doctrine and decisions of the Court of Cassation in terms of international private law.