Antroposen kavramı bağlamında mekânın irdelenmesi
Examination of space in the context of the anthropocene concept
  1. Tez No: 928500
  2. Yazar: EYLÜL TUNCAY MUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KEMAL YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Antroposen, Mekân, İnsan, Sanat, Mimarlık, Anthropocene, Space, Human, Art, Architecture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Antroposen ve mekân kavramlarının, insan, sanat ve mimarlık ile olan ilişkisini analiz etmektir. İnsanlık faaliyetlerinin gezegen üzerindeki etkilerini görünür bir hale getirerek, mekânın sadece fiziksel bir unsur değil, kültürel ve toplumsal bir yapı olarak da değerlendirilmesi gerekliliğini doğurmuştur. Bu bağlamda Antroposen ve mekân kavramlarının sanat ve mimarlık pratiklerindeki yeri ve toplumsal hafıza ile ekolojik bilincin kesişimi detaylı bir şekilde tartışılacaktır. Çalışmanın kapsamı Antroposen ve Mekân'ın kavramsal boyutlarının incelenmesi ve insan, sanat ve mimarlık disiplinleri çerçevesinde Antroposen'in mekânsal bağlamda çevresel ve kültürel dönüşümü nasıl temsil ettiğini ele almaktır. Tüm bunların ışığında Antroposen ve Mekân'ın, insan, sanat ve mimarlık üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak doküman analizi tekniği tercih edilmiştir. Literatür taraması yapılmış, 'Antroposen' ve 'Mekân' kavramları üzerine yazılı materyaller analiz edilerek yorumlanmıştır. Bu yöntemle veriler incelenmiş, anlam çıkarılmış ve konuya dair bir anlayış geliştirilerek konu ile ilgili bulgulara varılmıştır. Bu çalışmanın neticesinde, 'Antroposen' ve 'Mekân'ın tanımı, insan, sanat ve mimarlık arasındaki ilişkide yeni bir perspektif sunmaktadır. Bahsedilen kavramlar ışığında üç adet örnek incelenecektir. Bu örnekler ile Antroposen çağında, insan, sanat ve mimarlık kesişiminde doğayla uyumlu, ekolojik ve kültürel farkındalığı artıran mekânsal tasarım ve sanat pratikleriyle bireysel ve toplumsal dönüşümü sağlayacak hedef öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to analyze the relationship between the concepts of the Anthropocene and space with humanity, art, and architecture. By making the impacts of human activities on the planet more visible, the study highlights the necessity of evaluating space not merely as a physical entity but as a cultural and social construct. In this context, the role of the Anthropocene and space in artistic and architectural practices, as well as the intersection of social memory and ecological consciousness, will be discussed in detail. The scope of the study involves examining the conceptual dimensions of the Anthropocene and space, focusing on how the Anthropocene represents environmental and cultural transformations in a spatial context within the frameworks of humanity, art, and architecture. In light of these considerations, the effects of the Anthropocene and space on humanity, art, and architecture have been assessed. This study employs a qualitative research methodology, with document analysis chosen as the data collection method. A comprehensive literature review was conducted, analyzing written materials on the concepts of“Anthropocene”and“space,”which were interpreted to derive insights. Through this method, data were examined, meaning was extracted, and an understanding of the subject was developed, ultimately leading to findings related to the topic. As a result of this research, the definitions of“Anthropocene”and“space”offer a new perspective on the relationship between humanity, art, and architecture. In light of these concepts, three examples will be analyzed. These examples aim to propose design and artistic practices in the Anthropocene era that are harmonious with nature, enhancing ecological and cultural awareness while fostering individual and societal transformation through spatial design.