Keman eğitimi ve icrasında görülen fizyolojik sorunlar ve çözüm önerlerine ilişkin görüşlerin değerlendirilmesi
Evaluation of opinions on physiological problems and solution suggestions in violin education and performance
- Tez No: 928554
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN CANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizyoloji, Müzik, Education and Training, Physiology, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Fiziksel Sorunlar, Keman Öğrencisi, Keman Eğitmeni, Fizyoterapistler, Violin Education, Physical Problems, Violin Student, Violin Trainer, Physiotherapists
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada, keman öğrencisi ve keman eğitimcisi olan icracıların, keman çalma ve çalışma sürecinde karşılaştıkları fizyolojik sorunlar saptanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda keman eğitimi alan öğrenciler, keman eğitimi veren öğretmenler ve eğitim sürecinde ilgili araştırma alanında bu sorunlarla karşılaşan fizyoterapistlerin görüşleri alınarak süreç betimsel olarak ifade edilmiş ve yararlı olabilecek çözüm önerilerilerine yer verilmiştir. Araştırma, özellikle Türkiye'de konu ile ilgili ve yeterli alan çalışmasının olmadığı görüşüne istinaden önemli sayılmaktadır. Araştırma 2022-2024 eğitim öğretim yılları içerisinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yürütülmüştür. Araştırmada, Türkiye'de Müzik Anabilim veya Ana Sanat Dalları' nda keman öğrencisi veya eğitimcisi olup fizyolojik bir veya daha fazla soruna sahip gönüllüler ve fizyoterapistlerin katılımı ile 'Keman Eğitimi ve İcrasında Görülen Fizyolojik Sorunlar' incelenmiştir. Çalışma, konu kapsamında hazırlanan veri toplama ve değerlendirme yoluyla, nitel araştırma metodu ile gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış gönüllü bireysel görüşme yöntemiyle elde edilen veriler, araştırmanın temel amacı olan; katılımcıların, deneyim ve aktarımlarını ortaya koyan nitel araştırma türleri arasından fenomenolojik ve betimsel veri analiz yöntemleri kullanılarak verilerin analizi yapılmış ve değerlendirilerek bulgulara ulaşılmıştır. Verilerin incelenmesi sonucunda öğrencilerin; çalışma konusunda bilinçli oldukları fakat uygulamada yetersiz oldukları, eğitimcilerin; olumsuz deneyim sonucu elde ettikleri bilgiler doğrultusunda uygulama yaptıkları ve fizyoterapistlerin; konu ile ilgili yaşanan fizyolojik sorunların sıklığına rağmen az sayıda keman çalan hasta ile karşılaştıkları sonuçları elde edilmiştir. Keman öğrencilerinin ve eğitimcilerinin keman icrasında ve eğitiminde vücut farkındalığını oluşturmak adına hazırlanmış olan bu tezin, alanına katkı sağlayabilmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was determined violin students, violin educators and the physiological problems they encounter. The aim of the study is to evaluate the opinions of violin students, violin educators and physiotherapists and to adress solutions suggestions and treatment types within this scope. The research is considered to be important, especially in the view of the lack of relevant and sufficient field studies in Turkey. The research was conducted at Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi in 2022-2024 academic years. In the research, 'Physiological Problems in Violin Education and Performance' were examined with the participation of volunteers and physiotherapists who are violin students or educators in the Music Department or Main Art Branches in Turkey and have one or more physiological problems. The data obtained through semi-structured individual interviews were analyzed and evaluated using phenomenological and descriptive data analysis methods among the qualitative research types that reveal the experiences and transmissions of the participants, which is the main purpose of the research and findings were reached. In addition, it was concluded that students and educators generally could not do enough exercise to prepare the body for playing the violin. According to these data, along with the necessary suggestions to prevent the problems that arise during the violin learning and performance process, suggestions regarding getting support from relevant field experts and physiotherapists and what permanent solutions could be were included. It is expected that this thesis, which was prepared to create body awareness in violin performance and education of violin students and educators, will contribute to the field.