Arap edebiyatında polisiye roman
The detective novel in Arabic literature
  1. Tez No: 928647
  2. Yazar: KHANSA ALHAMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arabic literature, prose, novel, detective novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET ARAP EDEBİYATINDA POLİSİYE ROMAN KHANSA ALHAMAD Doktora Tezi, Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Musa ALP Ocak 2025, 226 sayfa Son zamanlarda edebiyatçıların Arap polisiye romanına olan ilgisi önemli ölçüde artmıştır. Bu da bir edebi tür olarak polisiye romanın Arap okuyucular arasında çekiciliğinin arttığının bir göstergesidir. Bununla birlikte, Arap polisiye romanı, kökenleri, gelişimi ve nitelikleri hakkında farklı görüşlere sahip eleştirmen ve akademisyenler arasında hala büyük oranda tartışma konusu olmuştur. Ortaya çıkış ve gelişimi çerçevesinde suç ve cinayet Arap dünyasında polisiye romanın ana konuları olmuştur. Yirminci asrın başlarında bazı Batılı polisiye romanlar Arapçaya çevrilmiştir. Bu sayede Arap dünyasında ilk polisiye türler ortaya çıkmaya başlamıştır. Hatta kimi yazarlar çevirdiği romanda bazı değişiklikler yaparak ya da doğrudan adını yazarak yayımlamıştır. Arap dünyasında ilk dönemlerde polisiye roman türü çeşitli dini, kültürel, sosyal vb. sebeplerden dolayı edebi bir tür olarak kabul edilmemiştir. Arap polisiye romanının yıllar içinde karşılaştığı, marjinalleştirilme ve isimlendirilme konusunda farklı görüşler vardır. Bu sorunlara rağmen, Arap polisiye romanının son yıllarda, bu roman türüyle ilgilenen birçok seçkin Arap yazarın katkısı sayesinde kayda değer bir gelişmeye tanık olmuştur. Dolayısıyla Arap polisiye romanı son dönemlerde çeşitlilik ve zenginlik kazanmıştır. Arap polisiye romanının Arap edebiyatı alanındaki rolü, sosyal ve politik sorunları ele almasında yatmaktadır. Arap polisiye romanı, Arap dünyasında edebi ve kültürel yaratıcılığı teşvik etmede önemli bir role sahip olduğu için daha fazla ilgi ve çalışmayı hak eden zengin ve ilginç bir edebi tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar Kelimeleri, Arap edebiyatı, nesir, roman, polisiye roman
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETECTIVE NOVEL IN ARABIC LITERATURE KHANSA ALHAMAD Doctoral Thesis, Department of Basic Islamic Sciences Supervisor: Prof. Dr. Musa ALP January 2025, 226 pages In recent years, there has been a significant increase in literary interest in the Arabic detective novel. This is an indication of the growing appeal of the detective novel as a literary genre among Arab readers. However, the Arab detective novel is still a subject of much debate among critics and academics who hold different views on its origins, development and characteristics. This study aims to shed light on this debate by focusing on the crime novel, the most common genre of the detective novel, within the framework of the emergence and development of the detective novel in the Arab world. This study also aims the different views on marginalization and nomenclature that the Arab detective novel has faced over the years. Despite these problems, this study has shown that the Arabic detective novel has witnessed a remarkable development in recent years, thanks to the contribution of many distinguished Arab writers interested in the detective novel. The study examines the salient features of the Arabic detective novel, focusing on how it differs from the Western novel in terms of theme, plot, characters and techniques used. This study analyzed a number of examples of Arabic crime fiction to shed light on the various trends and schools represented in this genre, highlighting the diversity and richness of the Arabic crime novel. It also examines the role of the Arabic detective novel in the Arab cultural scene, its capacity to address social and political issues, and its contribution to the development of modern thought. The Arabic detective novel can be considered a rich and interesting literary genre that deserves more attention and study as it has an important role in stimulating literary and cultural creativity in the Arab world. The Arabic detective novel is an important artistic and literary genre. It deserves more attention and study. Because this genre plays an important role in developing literary and cultural creativity in the Arab world.