Çocukluk çağı ve anne olmak
Childhood and being a mother
  1. Tez No: 928697
  2. Yazar: TUĞBA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Olumlu Anne-Çocuk İlişkisi, Olumsuz Anne-Çocuk ilişkisi, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantıları, Anne Duygu Düzenleme, Motherhood, Positive Mother-Child Relationship, Negative Mother-Child Relationship, Childhood Traumatic Experiences, Parental Emotion Regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, sosyo demografik değişkenler (yaş, medeni durum, algılanan ekonomik durum, çalışma durumu, annenin ebeveynlerinin hayatta olup olmama durumu, annenin ebeveynlerinin medeni durumu), çocukluk çağı travmaları (fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal istismar, duygusal ihmal, cinsel istismar, aşırı koruma-kollama) ve anne-baba duygu düzenlemenin (anne-babanın çocuğun duygularından kaçınması, anne-babanın çocuğun duygularına yönelimi ve anne-babanın çocuğun duygularını ve kendi duygularını kabul etmesi) olumlu ve olumsuz anne-çocuk ilişkisini yordama rolü incelenmiştir. Çalışmaya, 3-15 yaş arasında çocuğu olan 352 anne katılmıştır. Araştırmanın verileri, olumlu ve olumsuz anne-çocuk ilişkisi için Ebeveyn Çocuk İlişkisi Ölçeği (EÇİÖ), çocukluk çağı travmalarını belirlemek için Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantılar Ölçeği (ÇÇTYÖ-33), annenin duygu düzenleme becerisi için Anne-Baba Duygu Düzenleme Ölçeği (ABDDÖ) ve Demografik Bilgi Formuyla elde edilmiştir. Verilerin analizi Pearson korelasyon katsayısı ve hiyerarşik regresyon analizi yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları; yaş, çocukluk çağı travmatik yaşantıları alt boyutundan duygusal istismar ve aşırı koruma-kollama ile anne-baba duygu düzenleme altboyutlarından anne-babanın çocuğun duygularına yönelmesinin olumlu anne-çocuk ilişkisini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Tüm bu değişkenler olumlu anne-çocuk ilişkisi değişkenine ilişkin varyansın %30.6'sını açıklamaktadır. İkinci bağımsız değişken olan olumsuz anne-çocuk ilişkisinde ise; yaş, algılanan ekonomik durumun orta olarak ifade edilmesi, çocukluk çağı travmatik yaşantıları alt boyutundan aşırı koruma-kollama, anne-baba duygu düzenleme alt boyutlarından anne-babanın çocuğun duygularına yönelmesinin olumsuz anne-çocuk ilişkisini anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Tüm bu değişkenler olumsuz anne-çocuk ilişkisi değişkenine ilişkin varyansın %12.8'ini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive role of age, marital status, perceived economic status, employment status, the mother's parents' death, the mother's parents' marital status, the subdimensions of childhood traumatic experiences (physical abuse, physical neglect, emotional abuse, emotional neglect, sexual abuse, overprotection), and the subdimensions of parental emotion regulation (parent's avoidance of child's emotions, parent's responsiveness to child's emotions, and parent's acceptance of both child's and their own emotions) on positive and negative mother-child relationships was investigated. The study included 352 mothers with children aged 3-15 years. The data were obtained by using the Parent-Child Relationship Scale (PCRS) for positive and negative mother-child relationships, the Childhood Traumatic Experiences Scale (CTQ-33) for childhood trauma, the Parental Emotion Regulation Scale (PERS) for the mother's emotion regulation skills, and the Demographic Information Form. The data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis. The results of the analysis showed that age, emotional abuse and overprotection from the childhood traumatic experiences sub-scales, and the sub-scale of parental emotion regulation related to responsiveness to the child's emotions significantly predicted the positive mother-child relationship. These variables explained 30.6% of the variance in the positive mother-child relationship variable. In the case of the second independent variable, the negative mother-child relationship, age, perceived economic status as moderate, overprotection from the childhood traumatic experiences sub-scales, and the sub-scales of parental emotion regulation related to responsiveness to the child's emotions significantly predicted the negative mother-child relationship. These variables explained 12.8% of the variance in the negative mother-child relationship variable.