Erken başlangıçlı çocukluk çağı obezitesinde anne- çocuk güvenli bağlanmasının etkilerinin değerlendirilmesi ve serum oksitosin düzeyleri ile ilişkisi
The evaluation of the effects of mother-child secure attachment in early-onset childhood obesity and its relationship with serum oxytocin levels
- Tez No: 778287
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ERGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı obezitesi, oksitosin, anne-çocuk güvenli bağlanma, Childhood Obesity, oxytocin, Mother-Child Secure Attachment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Giriş ve Amaç: Doğumdan itibaren anne çocuk arasında kurulan güvenli bağın sağlıklı birey gelişiminde önemi bilinmektedir. Güvenli bir bağın sağlanmasında pek çok faktörün rol oynadığına dair çalışmalar hız kazanmıştır. Güvensiz bağlanmada yeme bozuklukları, alkol, madde kullanımı, obsesif kompulsif, panik bozuklukları somatizasyon sorunları ortaya çıkabilmektedir. Araştırmamızda erken başlangıçlı obezitesi olan çocuklarda anne çocuk güvenli bağlanmasını, bu bağın etkilerini ölçen anket ölçekleriyle değerlendirilmesi ve bu sonuçların serum oksitosin düzeyleri ile ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu sayede anne çocuk güvenli bağlanma ve serum oksitosin düzeyleri küçük yaşta gelişen obezitenin etiyolojisine ve tedavisine yön vermedeki yeri araştırılmış olacaktır. Gereç Yöntem: Çalışmamız 2020-2022 tarihleri arasında Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediyatrik Endokrinoloji Bilim Dalında gerçekleştirildi. Çalışmaya 2-6 yaşları arası vücut kitle indeks persentili (VKİP) ≥95 olan 44 çocuktan oluşan obez grup (grup1) ve VKİP'i 5-84 arası olan sağlıklı 52 çocuktan oluşan kontrol grup (grup 2) olmak üzere 96 olgu olmak üzere 140 hasta dahil edildi. Tüm olgularda ayrıntılı anamnez alındı. Antropometrik inceleme ve fizik muayeneleri yapıldı. Tüm hastaların serum oksitosin hormon düzeyleri ölçüldü. Anne-çocuk güvenli bağlanmanın etkileri Çocuğun Olumsuz Duygularıyla Başa Çıkma Ölçeği (ÇODBÖ) ve çocuk duygu düzenleme ölçeği (ÇDDÖ) ölçekleri ile aynı klinik psikolog tarafından değerlendirildi. İstatiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarında obez grupta, gebelik döneminde annenin enfeksiyon geçirme sıklığının daha yüksek olduğu, olguların mama kullanımın süresinin daha uzun olduğu görüldü. Obez grup annelerinin vücut kitle indeksi (VKİ)'lerinin daha yüksek, obezite ve insulin direnç sıklığının daha fazla olduğu görüldü. Obez grup annelerinin doğumdan sonra daha uzun süre sonra işe başladığı görüldü. Obez grup babalarının VKİ'lerinin kontrol gruba göre daha yüksek, obezite sıklığının ve (Tip 2 Diyabetes Mellitus) DM Tip 2 sıklığının daha fazla olduğu görüldü. Obez grupta abur-cubur tüketim sıklığının ve ekran maruziyetinin kontrol gruba göre daha fazla olduğu görüldü. Serum Oksitosin hormon düzeyleri obez grupta kontrol gruba göre daha düşük saptandı. Her iki grup arasında Çocuğun Olumsuz Duygularıyla Başa Çıkma Ölçeğinin (ÇODBÖ) alt bölümlerini içeren Çocuğun duygularını destekleyici düzenleme puanı kontrol grupta, Çocuğun duygularını desteklemeyen düzenleme puanı ve çocuğun duygularını düzenleme ölçeği (ÇDDÖ) puanı obez grupta daha yüksek saptandı. Sonuç: Çalışmamızda anket verileri obez olgularda anne-çocuk arasında güvensiz bağlanma olduğunu ve obez grup anneler çocuklarının, duygu düzenlemelerini objektif algılayamadıklarını göstermiştir. Diğer önemli sonuç ise obez grupta serum oksitosin düzeylerinin düşük olduğunun saptanmasıdır. Bu sonuçlar anne-çocuk bağının ve bu bağın etkilediği serum oksitosin hormon düzeylerinin çocukluk çağı obezitesi (ÇÇO)'nin etiyolojisinde önemli yeri olduğunu düşündürmektedir. Güvensiz bağlanma nedeni ile çocuktaki düşük serum oksitosin düzeyleri glukoz regülasyonunun bozulması, insulin duyarlılığının azalması ve çocukta ödüllü beslenme (hedonik beslenme)'nin artması yolu ile ÇÇO'sine zemin hazırlamaktadır. Anne-çocuk bağını iyileştirmeye yönelik müdahale, pediatrik temel bakım ortamlarında uygulanabilir. Bu durum birçok alanlarda çocuklara ve ailelere fayda sunacaktır ve özellikle erken başlayan ve ileride kalıcı hale gelen ÇÇO'sini önlemede destek sağlayacağını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: It is known that the secure bond established between mother and child from birth is important in the development of healthy individuals. Studies showing that many factors play a role in ensuring a secure bond have gained momentum. Eating disorders, alcohol, substance use, obsessive compulsive, panic disorders, somatization problems may occur in insecure attachment. In our study, it was aimed to evaluate mother-child secure attachment in children with early-onset obesity, with questionnaire scales measuring the effects of this attachment, and to investigate the relationship between these results and serum oxytocin levels. In this way, the role of mother and child secure attachment and serum oxytocin levels in guiding the etiology and treatment of obesity that develops at an early age will be investigated. Material and Method: Our study was carried out between 2020-2022 in Ufuk University Medical Faculty Hospital, Department of Pediatric Endocrinology. The study included 140 patients, 96 cases, in the obese group (group 1) consisting of 44 children with a body mass index (BMI) ≥95, aged 2-6 years, and the control group (group 2), consisting of 52 healthy children with a BMI between 5-84. was included. Detailed anamnesis was taken in all cases. Anthropometric examination and physical examinations were performed. Serum oxytocin hormone levels were measured in all patients. The effects of mother-child secure attachment were evaluated by the same clinical psychologist with the Scale of Coping with the Child's Negative Emotions (SCCNE) and the Child Emotion Regulation Scale (CERL). Statistical analysis was performed. Results: In the results of the study, it was observed that the frequency of maternal infection during pregnancy was higher in the obese group, and the duration of formula use was longer in the cases. It was observed that the BMIs of the mothers of the obese group were higher, and the frequency of obesity and insulin resistance was higher. It was observed that the mothers of the obese group started to work longer after delivery. It was observed that the BMI of the fathers of the obese group was higher than the control group, and the prevalence of obesity and DM Type 2 was higher. Junk food consumption frequency and screen exposure were found to be higher in the obese group than in the control group. Serum oxytocin hormone levels were found to be lower in the obese group than in the control group. Between the two groups, the supportive regulation score in Child's emotions, which includes the sub-sections of the Scale of Coping with the Child's Negative Emotions (SCCNE), was higher in the control group, and the non-supportive regulation score in child's emotions and the child's emotion regulation scale (CERL) score were higher in the obese group. Conclusion: The survey data in our study support that there is an insecure attachment between mother and child in obese cases and obese group mothers showed that they could not perceive their children's emotion regulation. Another important result is the detection of low serum oxytocin levels in the obese group. These results, it proves that the mother-child bond and the serum oxytocin hormone levels affected by this bond have an important place in the etiology of childhood obesity (CO). Low serum oxytocin levels in the child due to insecure attachment pave the way for (CO) by disrupting glucose regulation, decreasing insulin sensitivity and increasing rewarding nutrition (hedonic nutrition) in the child. Intervention to improve mother-child bond can be implemented in pediatric primary care settings. This situation will offer many benefits to children and families in many areas, It has been suggested that it will provide support in preventing childhood obesity, which starts early and becomes permanent in the future.