Okul yöneticilerinin bilinçli farkındalıkları ve karar verme stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between mindfulness and decision-making styles of school administrators
  1. Tez No: 928705
  2. Yazar: BÜŞRA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT KORUMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Karar Verme Stilleri, Okul Yöneticileri, Mindfulness, Decision Making Styles, School Administrators
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma, ilişkisel tarama deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 336 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Karar Verme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bilinçli farkındalığın tüm karar verme stillerini (rasyonel, sezgisel, bağımlı, kaçınmacı ve anlık) pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı tespit edilmiştir. Demografik değişkenlere ilişkin bulgular, cinsiyet ve yaşın bilinçli farkındalık ve karar verme stilleri açısından fark yaratan anlamlı değişkenler olmadığını göstermiştir. Eğitim durumuna göre, lisans mezunlarının yüksek lisans mezunlarına göre sezgisel, bağımlı, kaçınmacı ve anlık karar verme stillerinde daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Görev yapılan okul türüne göre, lise yöneticilerinin ilkokul ve ortaokul yöneticilerine göre daha yüksek bilinçli farkındalık ve rasyonel, sezgisel ve bağımlı karar verme eğilimleri gösterdiği saptanmıştır. Yöneticilik görevine göre, okul müdür yardımcılarının okul müdürlerine göre tüm değişkenlerde daha yüksek puanlar aldığı bulunmuştur. Yöneticilik ve öğretmenlik sürelerine ilişkin bulgular, daha az deneyimli yöneticilerin ve daha deneyimli öğretmenlerin daha yüksek bilinçli farkındalık düzeylerine ve rasyonel, sezgisel ve bağımlı karar verme eğilimlerine sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between school administrators' mindfulness levels and their decision-making styles, and to determine whether these variables differ according to various demographic characteristics. The research was conducted using a correlational survey design. The sample of the research consists of 336 school administrators selected through convenience sampling method. Personal Information Form, Mindfulness Scale, and Decision-Making Styles Scale were used as data collection tools. As a result of the research, it was determined that mindfulness significantly and positively predicted all decision-making styles (rational, intuitive, dependent, avoidant, and spontaneous). Findings regarding demographic variables showed that gender and age were not significant variables that created differences in terms of mindfulness and decision-making styles. According to educational status, it was determined that undergraduate graduates scored higher in intuitive, dependent, avoidant, and spontaneous decision-making styles compared to graduate degree holders. According to the type of school served, it was found that high school administrators showed higher mindfulness and rational, intuitive, and dependent decision-making tendencies compared to primary and middle school administrators. According to administrative position, it was found that assistant school principals scored higher in all variables compared to school principals. Findings related to administrative and teaching experience showed that less experienced administrators and more experienced teachers had higher levels of mindfulness and rational, intuitive, and dependent decision-making tendencies.