İsa Mesih'in çarmıhı ve ölümü meselesi
The matter of the crucification and death of Jesus Christ
  1. Tez No: 928881
  2. Yazar: NURETTİN BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN SEYFELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İnciller, İsa Mesih, İsa'nın Çarmıhı ve Ölümü, Quran, Gospels, Jesus Christ, Cross and Death of Jesus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışmanın konusu İsa Mesih'in Çarmıhı ve ölümü meselesidir. Bu çalışma Kur'ân'da çok farklı hususlarda dile getirilen İsa Mesih'in çarmıha gerilmesi ve ölümü meselesiyle sınırlandırılmıştır. Çalışmada İsa'nın hayatını İncillere göre tanımak, çile haftasının önemli konularına değinmek ve hem Hıristiyan hem de Kur'an açısından İsa'nın çarmıh ve ölüm başlıklarının anlam ve boyutlarının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı hem İnciller ve Hıristiyanlık hem de Kur'ân ve yorumları açısından çarmıh ve ölüm meselesini karşılaştırmalı şekilde ortaya koymak, böylece Kur'an'ın Hz. İsa'sı, onun çarmıhı ve ölümü hakkındaki kendine has olan anlatım tarzını göstermektir. Çalışmanın sonunda İncillere göre İsa Mesih çarmıha gerildiğ, üç gün sonra dirildiği, yaklaşık kırk gün boyunca havarileriyle beraber kalıp Tanrı'nın sağına yükseldiği, Kur'an'a göre ise Hz. İsa Yahudi veya Romalılar tarafından çarmıha gerilmediği, öldürülmediği ve keyfiyeti sadece Allah'ın bildiği bir şekilde semaya ya da Allah'ın katına alındığı sonucuna varılmıştır. Konu, bu hususlara dikkat edilerek üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde İsa Mesih'in hayatı boyunca önemli olan bilgi ve olaylar üzerinden incelenmiştir. Annesi Meryem ve İsa'nın öğretileri ve mucizeleri Hıristiyanlık perspektifinde kanonik ve apokrif İncillerden hareketle ortaya konmuştur. İkinci bölümün konusu İsa Mesih'in çarmıhı ve ölümü olmuştur. Hıristiyan inanç ve kabullerinden hareketle çarmıh ve ölüm konusu yanında bunlarla doğrudan ilişkisi olan doğumu, vaftizi ve son haftasında gerçekleşen son akşam yemeği, tutuklanması, yargılanması, çarmıha gerilişi ve ölümü, üçüncü günde dirilişi ve göğe yükselişi konuları ele alınmıştır. Böylece konunun Kur'an'daki biçiminin Hıristiyanlığa cevap niteliğinin anlaşılması için alt yapı oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde çarmıh ve ölüm konusu Kur'ân'dan hareketle, ancak yer yer Hıristiyanlıktaki anlamıyla karşılaştırmalı şekilde ortaya konmuştur. Hz. İsa'nın dirilişi, göğe yükselişi ve ikinci gelişi gibi konular da farklı görüşler doğrultusunda ele alınmıştır. İki dinin temel kaynaklarının çarmıh ve ölüm konusunda aksi bilgiler ihtiva ettiği, fakat benzer ya da yakın özelliklere sahip olduklarına dair görüşlerin ise daha çok Hadis rivayetlerinden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the Cross and Death of Jesus Christ. This study is limited to the issue of the crucifixion and death of Jesus Christ, which is expressed in very different ways in the Quran. The study aims to get to know the life of Jesus according to the Gospels, to touch on the important issues of the week of suffering and to investigate the meaning and dimensions of the headings of the crucifixion and death of Jesus from both the Christian and the Quranic perspectives. The aim of the study is to comparatively present the issue of the crucifixion and death in terms of both the Gospels and Christianity and the Quran and its interpretations, thus demonstrating the Quran's unique style of narration about Jesus Christ, his crucifixion and death. At the end of the study, it will be concluded that according to the Gospels, Jesus Christ was crucified, was resurrected three days later, remained with his apostles for about forty days and ascended to the right hand of God, and according to the Quran, It has been concluded that Jesus was not crucified or killed by the Jews or Romans, but was taken up to heaven or to the presence of God in a way that only God knows. The subject is addressed in three sections, paying attention to these issues. In the first section, the important information and events throughout the life of Jesus Christ are examined. His mother Mary and the teachings and miracles of Jesus are presented from the perspective of Christianity, based on the canonical and apocryphal Gospels. The subject of the second section is the cross and death of Jesus Christ. Based on Christian beliefs and acceptances, the subjects of the cross and death, as well as his birth, baptism, the last supper that took place in the last week, his arrest, trial, crucifixion and death, his resurrection on the third day and his ascension to heaven, which are directly related to these, are addressed. Thus, the infrastructure is established to understand how the form of the subject in the Quran responds to Christianity. In the third section, the subject of the cross and death is presented based on the Quran, but sometimes in a comparative way with its meaning in Christianity. Subjects such as the resurrection, ascension and second coming of Jesus Christ are also addressed in line with different views. It has been observed that the main sources of the two religions contain opposite information about the crucifixion and death, but the views that they have similar or similar characteristics are mostly derived from Hadith narrations.