İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerinin okuma motivasyonlarının incelenmesi
Analysis of reading motivation of primary school fourth grade students, their teachers and parents
- Tez No: 929011
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SİDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, okuma motivasyonu, öğrenci, öğretmen, veli, Reading, reading motivation, student, teacher, parent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bilginin hızla geliştiği günümüzde çağa ayak uydurmanın en önemli gücü eğitimdir. Eğitimin en önemli işlevlerinden biri ise okuryazar bireylerden oluşan toplumlar yetiştirmektir. Okumak bireysel, toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında ve kültürel devamlılığın sağlanmasında önemli bir faktördür. Okuma becerisinde sürekliliği sağlayan etmen okuma motivasyonudur. Toplumları oluşturan bireyler sürekli etkileşim halindedir. Bu etkileşim ilk olarak aile ile başlamakta daha sonra ise okul ile devam etmektedir. Okul ortamında eğitsel etkinliklerin yürütücüsü olan öğretmenler öğrencilerinin okuma süreçlerinin mimarlarıdır. Öğrencilerin okuma motivasyonlarını belirlerken onları yetiştiren ebeveynleri ve öğretmenlerinin de okuma motivasyonlarını incelemek daha bütüncül ve gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. O yüzden bu araştırmada İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerinin okuma motivasyonlarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Muğla ili, Merkez ilçesinde bulunan devlet ilkokullarında eğitim görmekte olan 585 dördüncü sınıf öğrencisi, 45 sınıf öğretmeni ve 1170 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırma verileri öğrenciler için Okuma Motivasyonu Ölçeği ile Kişisel Bilgi Formu, ebeveynler ve öğretmenler içinse Yetişkin Okuma Motivasyon Ölçeği ile Kişisel Bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS paket programı ve betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin motivasyonlarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonu ile öğretmen, anne ve baba okuma motivasyonu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonları cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Buna göre, kız öğrencilerin okuma motivasyonu erkek öğrencilerin okuma motivasyonundan daha yüksektir. Öğrencilerin okul öncesi eğitim alıp almamalarının okuma motivasyonu üzerinde önemli bir değişken olmadığı söylenebilir. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonları öğretmenlerinin cinsiyetleri, kıdemleri ve okullarının bulundukları hizmet alanlarından etkilenmediği sadece mezun oldukları lisans programından etkilendiği görülmüştür. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonları annelerinin yaşlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde farklılaşmaktadır. Baba yaş grupları açısından incelendiğinde ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Annelerinin eğitim durumlarına göre dördüncü sınıf öğrencilerinin okuma motivasyonları istatistiksel olarak anlamlı bir biçimde farklılaşmaktadır. Babaların eğitim durumları açısından ortaya çıkan kaynak incelendiğinde de benzer sonuçlar bulunmuştur. Aile gelir durumu da anlamlı farklılık gösterirken ailelerin birlikte olma durumunun önemli bir değişken olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world where information is rapidly developing, the most important power to keep up with the age is education. One of the most important functions of education is to raise societies consisting of literate individuals. Reading is an important factor in meeting individual and social needs and ensuring cultural continuity. The factor that ensures continuity in reading skills is reading motivation. Individuals who form societies are in constant interaction. This interaction first starts with the family and then continues with the school. Teachers, who are the implementers of educational activities in the school environment, are the architects of their students' reading processes. While determining the reading motivations of students, it would be a more holistic and realistic approach to examine the reading motivations of their parents and teachers who raise them. Therefore, this study aimed to examine the reading motivations of fourth-grade primary school students, their teachers and parents. Descriptive scanning, one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the study consists of 585 fourth-grade students, 45 classroom teachers and 1170 parents studying in state primary schools in the Central District of Muğla Province. The research data were collected for students using the Reading Motivation Scale and Personal Information Form, and for parents and teachers using the Adult Reading Motivation Scale and Personal Information Form. The research data were analyzed using the SPSS package program and descriptive analysis. As a result of the data analysis, it was determined that the motivation of fourth-grade primary school students was at a moderate level. There were positive significant relationships between the reading motivation of fourth-grade primary school students and the reading motivation of teachers, mothers, and fathers. The reading motivation of fourth-grade primary school students differed significantly according to their gender. Accordingly, the reading motivation of female students was higher than the reading motivation of male students. It can be said that whether or not the students received preschool education was not an important variable on reading motivation. It was observed that the reading motivation of fourth-grade primary school students was not affected by the gender, seniority, and service areas of their schools, but only by the undergraduate program they graduated from. The reading motivation of fourth-grade primary school students differed statistically significantly according to the ages of their mothers. When examined in terms of father age groups, no significant difference was found. The reading motivation of fourth-grade students differed statistically significantly according to the educational status of their mothers. Similar results were found when the source of fathers' education was examined. While family income also showed a significant difference, it was determined that the status of family togetherness was not a significant variable.