Kuşaklara göre bireysel kariyer yönetimi algısı: Adana ili örneği
Perception of individual career management according to generations: Adana province case
- Tez No: 929058
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL HAZIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kuşaklar, Career, Generations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünya hızlı bir değişime girmiştir. Değişim teknoloji ve internetin yaygınlaşması ile hızlanmış, dünya küçülmüş ve küreselleşmiştir. Özellikle son yıllarda bu değişim hızı daha da artmıştır.İnsanların yaşadıkları dönemin gelişmelerine göre kişiliklerinde, davranış kalıplarında ve özelliklerinde değişiklikler meydana gelmektedir. Yaşanan dönemdeki teknolojik, ekonomik, siyasalvb. dışsal olaylardan insanlaretkilenmektedir. Bu etkileşim içerisinde insanların bireysel kariyerlerine ilişkin beklenti ve istekleri değişime uğramaktadır. Çalışmanın amacı insanların ait oldukları kuşaklara göre kariyer algılarının değişiklik gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Çalışma Adana ilinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışanları kapsamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kariyer ve kariyer yönetimi kavramları, ikinci bölümünde kuşak kavramı ve kuşakların ayrışan özellikleri, üçüncü bölümünde Adana İli faaliyet gösteren işletmelerde çalışanlarla yapılan anket çalışması ve analizlerde elde edilen sonuçlar, dördüncü bölümde elde edilen sonuçların değerlendirilmesi, sonuç ve öneriler bulunmaktadır.Araştırma kapsamında kuşaklar arasında ve diğer demografik değişkenlere göre kariyer algılarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The worldhas enteredinto a rapidchange. The changehas accelerated with the spread of technology and the Internet, the world has become smaller and globalized.Especiallyin recent years, this pace of change has increased even more.According to the developments of the period in which people live, changes occur in their personalities, behavioral patterns and characteristics.Technological, economic, political, etc.of the periods people are affected by external events.Within this interaction, people's expectations and desires regarding their individual careers undergo changes. The aim of the study is to reveal whether people's perceptions of career change according to the generations they belong to.The studycovers the employees in the enterprises operating in Adana province. The first part of the study contains career and career management concepts, the second part contains the concept of generation and the differentiating characteristics of generations, the third part contains the results obtained in survey studies and analyses conducted with employees in enterprises operating in Adana, the evaluation of the results obtained in the fourth part, results and recommendations.Within the scope of the research, significant differences in career perceptions were found between generations and according to other demographic variables.