Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik merkezi üyelerinin öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesi; Ankara ili örneği
Examination of self-efficacy levels of youth center members affiliated to the Ministry of Youth and Sports; example of Ankara province
  1. Tez No: 685197
  2. Yazar: HİLAL ULUTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEZEN SERPEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Genç, Gençlik Merkezi, Öz yeterlilik, Psikolojik Dayanıklılık, Sosyal Hizmet, Psychological Resilience, Self-Efficacy, Social Work, Youth, Youth Center
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Gençlerin, yaşamları ilerlerken kendilerine yeten bireyler olabilmek için bedensel, duygusal, bilişsel, tinsel ve sosyal yönleri kapsayan gelişimlerini en üst seviyede gerçekleştirmesi önemlidir. Öz yeterlilik gelişim üzerinde etkili ve önemli güçlendirme kaynağıdır. Öz yeterlilik hem bireyin durumu hakkında fikir sahibi olması hem de zorluklarla başa çıkamadığında yardım kaynaklarını kullanabilmesini gerektirir. Sosyal hizmet mesleği ve disiplininde bireyin güçlenmesi, kendine yeten bir birey haline gelmesi önemsenir. Gençlik merkezleri gibi kurumlarda gençlerin katıldığı gelişimi teşvik eden çeşitli faaliyetlerin gençlerin öz yeterlilik düzeylerine etkisinin ortaya konulmasının, sosyal hizmet alanı ve mesleğine katkı sağlamasının önemli olduğu düşünülmektedir. Bu tez çalışmanın konusu Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gençlik merkezlerinden yararlanan gençlerin genel öz yeterlilik düzeylerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, araştırmanın kapsamını; Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı gençlik merkezlerinden yararlanan gençlerin, sosyo-demografik özellikleri ile genel öz yeterlilik düzeyleri oluşturmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki gençlik merkezlerinde faaliyetlere katılan üyelerin öz yeterlilik düzeylerinin ortaya konulmasıdır. Nicel araştırma yönteminden ilişkisel tarama modeli ile yürütülen bu tez çalışmasında; kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş gençlik merkezi üyesi olan 406 gence, tanıtıcı sosyo-demografik bilgi formu ve Genel Özyeterlilik Ölçeği uygulanmıştır. Ardından bir araya getirilen veriler SPSS 25 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin homojen dağılıp dağılmadığı test edilerek homojen dağılan verilerin analizinde parametrik testler, homojen dağılmayan verilerin analizinde non-parametrik testler kullanılmıştır. Analizler sonucunda, Genel Özyeterlilik Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarına bakıldığında, gençlik merkezi üyesi gençlerin cinsiyet, çalışma durumu, kardeş sayısı, üye olunan gençlik merkezi, faaliyetlere katılım düzeyi, gençlik merkezine gitme sıklığı, üyelik süresi, üye olma nedeni, faaliyetler sonucunda elde edilen kazanım değişkenlerine ilişkin ortalamaların anlamlı şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Araştırma, literatürdeki paralel çalışmalar ile tartışıldıktan sonra öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is important for young people to realize their development that includes physical, emotional, cognitive, spiritual and social aspects at the highest level in order to become self- efficient individuals as their lives progress. Self-efficacy is an effective and important source of empowerment on development. Self- efficacy requires both the capability of insight into one's situation and the availability of sources of help when one is not capable of handling challenges. In the social work profession and discipline, it is important to strengthen the individual and become a self-sufficient individual. It is considered important to contribute to social work discipline and professional knowledge by revealing the effects of activities in institutions such as youth centers on the self-efficacy level of young people. The subject of this thesis is to examine the general self-efficacy levels of young people who benefit from youth centers. The scope of the research will be the socio-demographic characteristics and general self-efficacy levels of the youth who benefit from the youth centers. The main purpose of this study is to reveal the self-efficacy levels of the members participating in activities in youth centers. In this thesis study carried out with the relational screening model from the quantitative research method; Introductory socio-demographic information form and General Self-Efficacy Scale were applied to 406 young people who were youth center members determined by convenience sampling method. Then, the collected data were analyzed using the SPSS 25 software. By testing whether the data is homogeneously distributed, parametric tests were used in the analysis of homogeneously distributed datas, and non-parametric tests were used in the analysis of non-homogeneously distributed datas. After analysis, when the total and sub-dimension scores of the General Self-Efficacy Scale are examined, it was determined that the averages of the variables of the gender, working status, number of siblings, the youth center that are a member of, the level of participation in the activities, the frequency of going to the youth center, the duration of membership, the reason for membership differed significantly. The research was concluded with advices after discussing it with parallel studies in the literature.