Avrupa Birliği'nde dijitalleşme ve yapay zekâ: Almanya, Fransa ve İtalya perspektifi
Digitalization and artificial intelligence in the European Union: Perspectives from Germany, France, and Italy
  1. Tez No: 929187
  2. Yazar: GİZEM NUR ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SAATCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Yapay Zekâ, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa, İtalya, Digitalization, Artificial Intelligence, European Union, Germany, France, Italy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Teknolojik ilerlemeler analog bilgilerin dijital formatlara aktarılmasını mümkün kılmış ve dijitalleşme kavramını ortaya çıkarmıştır. Matematik, bilgisayar, sinirbilimi, istatistik gibi disiplinlerdeki ilerlemeler ise bilgisayarların ve makinelerin insana özgü öğrenme, anlama, problem çözme, karar verme, tasarlama gibi yeteneklerin taklit edilerek algoritmalar aracılığıyla veri girdilerinden bağımsız sonuç üreten yapay zekâ ve yapay zekâ teknolojilerini doğurmuştur. Dijitalleşme ve yapay zekâ hayatın tüm alanlarına nüfuz ederek ülkelerin küresel güç ve rekabet dinamiklerini de etkilemiştir. Bu bağlamda Avrupa Birliği, küresel rekabet gücünü korumak için dijitalleşme ve yapay zekâyı teşvik eden stratejiler belirlemiştir. Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin dijitalleşme ve yapay zekâ stratejilerini inceleyerek, küresel bir aktör olan Avrupa Birliği'nin bu alanlardaki etkinliğini, vizyonunu ve gelecek perspektifini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, Almanya, Fransa ve İtalya ülkelerinin dijitalleşme ve yapay zekâya yönelik ulusal stratejileri de ele alınmıştır. Bu üç ülke, Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomilerini oluşturan kurucu üyeler olmakla birlikte, dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkelerini bir araya getiren G8 platformunun da aktif üyeleridir. Bu konumları dolayısıyla, Avrupa Birliği'nin iç dinamiklerini şekillendirmenin yanı sıra, Avrupa Birliği'nin gelecekteki rekabet gücünü belirleme ve küresel pazarları, düzenleyici çerçeveleri ile uluslararası iş birliklerini etkileme kapasitesine sahiptirler. Çalışmada, Avrupa Birliği ve ilgili ülkelerin yayınladığı resmi strateji belgeleri, yasal düzenlemeler ve bu belgelerde öngörülen girişimler temel alınmıştır. Sonuç olarak, Avrupa Birliği'nin dijitalleşme ve yapay zekâ stratejileri çerçevesinde güncel politikaları, stratejik hedefleri ve bu alandaki düzenleyici çerçeveyi ortaya koyan önemli veriler sunulmuştur. Çalışma, Avrupa Birliği'nin teknoloji odaklı geleceğine ışık tutmayı ve bu dönüşüm sürecinin ana dinamiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Technological advancements have enabled the conversion of analog information into digital formats, giving rise to the concept of digitalization. Developments in disciplines such as mathematics, computer science, neuroscience, and statistics have led to the emergence of artificial intelligence and AI technologies, which mimic human-specific abilities such as learning, comprehension, problem-solving, decision-making, and design through algorithms that generate outcomes independent of data inputs. Digitalization and artificial intelligence have permeated all aspects of life, influencing global power dynamics and competitive structures among nations. In this context, the European Union has formulated strategies that promote digitalization and artificial intelligence to maintain its global competitiveness. This study examines the European Union's digitalization and AI strategies, aiming to understand its effectiveness, vision, and future outlook as a global actor in these domains. Additionally, the study explores the national digitalization and AI strategies of Germany, France, and Italy. These three countries, as founding members of the European Union and the largest economies within the bloc, also hold active memberships in the G8 platform, which brings together the world's leading industrialized nations. Due to their influential positions, these countries not only shape the internal dynamics of the European Union but also possess the capacity to determine the Union's future competitiveness and influence global markets, regulatory frameworks, and international collaborations. This study is based on official strategy documents, legal regulations, and initiatives outlined in publications issued by the European Union and the respective countries. As a result, it presents critical data that elucidates the European Union's contemporary policies, strategic objectives, and regulatory framework within the scope of digitalization and artificial intelligence strategies. Ultimately, this research seeks to shed light on the EU's technology-driven future and to identify the key dynamics of this transformation process.