The mediating role of project management on effect of ethical leadership on employees job performance
Etik liderliğin çalışanların iş performansı üzerindeki etkisinde proje yönetiminin aracı rolü
  1. Tez No: 929188
  2. Yazar: AMIR ABED ALNASER AMIN ARAFAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, İş performansı, Proje Yönetimi, Örgütsel davranış, Dönüşümsel liderlik, Ethical leadership, Job performance, Project Management, Organizational behavior, Transformational leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı, proje başarısının moderatör rol oynadığı etik liderlik ile çalışan iş performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, liderlik davranışının proje başarısının iyileştirilmesiyle çalışanların performansını dolaylı olarak nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Örgüt üyeleri farklı örgütsel düzeylerde anketleri tamamladılar. Bu nedenle, etik liderliğin bağımsız değişkenleri ile Proje Yönetimi ve iş performansının bağımlı değişkenleri arasındaki varsayılan bağlantıları test etmek için yapısal eşitlik modellemesi (SEM) kullanıldı. Bulgular, etik liderliğin hem proje başarısı hem de iş performansı üzerinde önemli ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve proje başarısının ilişkiyi modere ettiğini göstermektedir. Bu, etik liderliğin proje başarısını desteklediğini ve bunun da iş performansını yükselttiğini göstermektedir; bu nedenle makale, çalışan performansını iyileştiren başarılı proje sonuçlarının üretiminde liderliğin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, etik liderliğin iş performansını artırdığı aracıları belirleyerek örgütsel davranış alanını ilerletmekte ve sonuç olarak liderlik uygulamaları ile çalışan sonuçları arasındaki bağlantıyla ilgilenen kuruluşlara öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between ethical leadership and employee job performance, in which project management plays as a moderator. The research examines the role flexibility plays in leadership behaviors to influence employee performance indirectly through the leadership behaviors' influence on project management practices in turn contributing to project success. Questionnaires were completed by organizational members at different organizational levels. Therefore, structural equation modeling (SEM) was used to test the hypothesized links between the independent variables of ethical leadership and the dependent variables of project success and job performance. The findings show that ethical leadership has a significant and positive effect on both project management practices and job performance with project management moderating the relationship. This shows that ethical leadership promotes project success, which in turn elevates job performance; the paper thus underlines the significance of leadership in the production of successful project results that improves on employee performance. This study advances the field of organizational behavior by identifying the mediators by which ethical leadership increases job performance and consequently provides suggestions for organizations interested in the link between leadership practices and employee outcomes.