Travma nedeniyle acil servise başvurup cerrahi işlem geçiren hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of patients admitted to the emergency department and undergoing surgical procedures due to trauma
  1. Tez No: 929373
  2. Yazar: ÖZGE ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Travma, Acil Servis, Cerrahi İşlem, Elderly, Trauma, Emergency Service, Surgical Procedures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yaşlanma, insanda fiziksel, fizyolojik, psikolojik olarak birçok değişikliğe neden olmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak da travma sonrasında hastalarda hem daha fazla olumsuz sonuçlarla karşılaşılmakta hem de minör travmalar major yaralanmalara neden olmaktadır. Bu araştırmanın amacı travma nedeniyle acil servise başvuran ve hastaneye yatışı sağlanan yaşlı hastalarda acile geliş şekli, travma mekanizmaları ve travma bölgesi, hastanede yatış süresi, varsa komorbid hastalıkları ve sonuçları incelenip yaşlı hastaların travma yönetimine katkı sağlanmasıdır. Araştırmaya, bir üniversite hastanesinin acil servisine travma nedeniyle başvuran 65-94 yaş arasında, yaş ortalaması 73.49±7.01 olan 166 erkek; 65-96 yaş arasında, yaş ortalaması 77.55±7.64 olan 175 kadın toplamda 341 hasta dahil edilmiştir. Hastaların verileri“Veri toplama formu”ile elde edilmiş olup verilerin değerlendirilmesi SPSS paket programıyla yapılmıştır. Veriler sayı (n), yüzde (%) ve ortalama±standart sapma şeklinde ifade edilmiştir. Hastaların %48.7'si erkeklerden, %51.3'ü kadınlardan oluşmuştur. Hastaların %54.3'ü aynı seviyeden düşme travması ile acil servise gelmiş, %31.1'i kalça bölgesinden travma almış, %53.3'ü ortopedi kliniğinden konsültasyonu sağlanmış, %34.6'sında hipertansiyon komorbid hastalık olarak saptanmıştır. Ayrıca travma nedeni ile travma bölgesi ve komorbid hastalıklar ilişkili bulunmuş olup aynı seviyeden düşme travması olan hastalar, travmayı daha çok kalça bölgesinden almakta ve komorbid hastalık olarak da hipertansiyon sık görülmektedir. Sonuç olarak travmanedeni ile acil servise başvuran yaşlı hastaların incelenmesi, acil serviste travma yönetimine katkı sağlayacaktır. Bu sayede acil serviste çalışan personelin geriatrik hastalıklar konusunda bilgisi artacak ve geriatrik hastalıklarda uygulanacak tedavi basamakları kolaylıkla belirlenebilecek ve uygulanabilecektir. Böylece acil servis çalışanlarının multidisipliner ve çok yönlü yaklaşımıyla hastaların hastanede kalış süresi ve mortalitesi azalarak zaman, ekonomik yük ve işgücü açısından tasarruf edilecektir.
Özet (Çeviri)
Aging causes many physical, physiological and psychological changes in humans. Due to these reasons, both more negative outcomes are encountered in geriatric patients after trauma and minor traumas cause major injuries. The aim of this study is to contribute to the trauma management of geriatric patients by examining the method of presentation to the emergency room, trauma mechanisms and trauma site, duration of hospitalization, comorbid diseases (if any) and their results in geriatric patients who applied to the emergency room due to trauma. The study included 166 male patients aged between 65-94 years, with an average age of 73.49±7.01; 175 female patients aged between 65-96 years, with an average age of 77.55±7.64, a total of 341 patients. The data of the patients were obtained with the“Data Collection Form”and the data were evaluated with the SPSS package program. The data were expressed as number (n), percentage (%) and mean±standard deviation. 48.7% of the patients were male and 51.3% were female. 54.3% of the patients came to the emergency department with a fall from the same level, 31.1% received a hip trauma, 53.3% were consulted by the orthopedic clinic, and hypertension was detected as a comorbid disease in 34.6%. In addition, trauma site and comorbid diseases have been found to be related to trauma; patients with trauma from falling from the same level receive trauma mostly from the hip region, and hypertension is frequently seen as a comorbid disease. As a result, the examination of geriatric patients who applied to the emergency department due to trauma will contribute to trauma management in the emergency department. In this way, the knowledge of the emergency department personnel about geriatric diseases will increase and the treatment steps to be applied in geriatric diseases will be easily determined and applied. Thus, with the multidisciplinary and multifaceted approach of the emergency department personnel, the hospital stay and mortality of the patients will be reduced, and time, economic burden and labor will be saved.