Genom düzenleme araçları kullanılarak insan stromal hücrelerinde modifikasyonların oluşturulması
Modification of human stromal cells using genome editing tools
  1. Tez No: 929508
  2. Yazar: GÖZDE İMREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ EKİM TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Genom düzenleme, CRISPR-Cas9, stromal hücreler, RSPRY1, TGF-β, Genome editing, CRISPR-Cas9, stromal cells, RSPRY1, TGF-β
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Cerrahi Araştırmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
CRISPR-Cas9 teknolojisinin gelişimi, insan stromal hücrelerinde hassas genetik modifikasyonlar yapmayı ve bu hücrelerin rejeneratif tıptaki potansiyelini daha iyi anlamayı mümkün kılmıştır. Bu çalışma, insan stromal hücrelerinde genom düzenleme araçlarının etkinliğini değerlendirmeyi ve CRISPR-Cas9 teknolojisi kullanılarak oluşturulan hücre modellerinde RSPRY1 geninin fonksiyonel rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle, CRISPR-Cas9 sisteminin insan stromal hücrelerinde optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, CRISPR-Cas9 ile gen nakavt ve sitidin baz editörleri (CBE) ile baz düzenleme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. İlk olarak, plasmid tabanlı aktarım yöntemi denenmiştir ve primer hücrelerde düşük verimlilik, yüksek toksisite ve düşük düzenleme etkinliği gözlemlenmiştir. Bu nedenle, çalışmalara CRISPR/Cas9 sistemi için RNP tabanlı aktarım yöntemi ile devam edilerek %90'ın üzerinde verimlilik elde edilmiştir. Düzenleme yapılan hücrelerin karakterizasyonu sonucunda, proliferasyon, apoptoz ve senesens aktivitelerinde bir değişiklik gözlenmemiştir. Bu optimize edilmiş genom düzenleme platformunun fonksiyonel bir uygulaması olarak, RSPRY1 geninin TGF-β sinyal yolağı üzerindeki etkilerini incelemek için, insan primer dermal fibroblastlarında RSPRY1 nakavt (KO), SMAD3 KO ve çift KO hücre modelleri oluşturulmuştur. Fonksiyonel analizler, RSPRY1 KO hücrelerinde artmış yara iyileşme kapasitesi olduğunu ve bu fenotipin SMAD3 eksikliğine bağlı olarak değiştiğini göstermiştir. RSPRY1 + SMAD3 çift KO hücrelerinde yara iyileşme kapasitesinin tamamen ortadan kalkması, SMAD3'ün RSPRY1'in TGF-β sinyali üzerindeki etkilerini düzenleyen kritik bir modülatör olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, RSPRY1'in TGF-β sinyali üzerindeki rolünü vurgulamakta ve iskelet displazilerinin tedavisi için yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilecek bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The development of CRISPR-Cas9 technology has made it possible to make precise genetic modifications in human stromal cells and to better understand the potential of these cells in regenerative medicine. This study aims to evaluate the efficiency of genome editing tools in human stromal cells and to investigate the functional role of the RSPRY1 gene in cell models generated using CRISPR-Cas9 technology. Firstly, optimization of the CRISPR-Cas9 system in human stromal cells was performed. For this purpose, two different methods were used: gene knockout with CRISPR-Cas9 and base editing with cytidine base editors (CBE). First, plasmid-based transfer method was tried because it is simple and easily applicable. However, it was observed that plasmid caused problems such as low efficiency, high toxicity and low editing efficiency in primary cells. Therefore, studies were continued with the ribonucleoprotein (RNP)-based transfer method for the CRISPR/Cas9 system, and over 90% efficiency was achieved with this method. Characterization of the edited cells revealed no changes in proliferation, apoptosis and senescence activities. As a functional application of this optimized genome editing platform, RSPRY1 knockout (KO), SMAD3 KO and RSPRY1 + SMAD3 double KO cell models were established in human primary dermal fibroblasts to study the effects of RSPRY1 gene on TGF-β signaling pathway. Functional analyses demonstrated increased wound healing capacity in RSPRY1 KO cells and that this phenotype was altered due to SMAD3 deficiency. The complete abrogation of wound healing capacity in RSPRY1 + SMAD3 double KO cells suggests that SMAD3 is a critical modulator regulating the effects of RSPRY1 on TGF-β signaling. The findings highlight the important role of RSPRY1 on TGF-β signaling and provide insights that may contribute to the development of novel approaches for the treatment of skeletal dysplasias.