Yapılandırılmış oyun temelli psikoeğitimin dört-beş yaşındaki çocukların duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisi
The effect of structured play-based psychoeducation on emotion regulation skills in four -to -five-year-old children
- Tez No: 929531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ZEHRA ÜNLÜ KAYNAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, duygu, oyun temelli programlar, okul öncesi dönemi, psikoeğitim, Emotion regulation, emotion, play-based programs, pre-school period, psychoeducation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Duygu düzenleme, bireylerin, stresi yönetmesi, sağlıklı ilişkiler kurması ve çeşitli sosyal ve duygusal zorluklara uyum sağlaması için temel bir beceridir. Bu beceri, bireylerin dayanıklılığını, iyilik halini ve etkili problem çözme becerilerini destekler. Özellikle okul öncesi dönem, duygu düzenleme kapasitesinin gelişimi açısından kritik bir evre olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, dört ve beş yaş arası çocukların duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak Oyun Temelli Psikoeğitim Programı'nın etkililiği incelenmiştir. Araştırmada, ön test ve son test ölçümlerine dayalı yarı deneysel bir desen kullanılmıştır. Çalışma, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara'da bulunan özel bir anaokulunda öğrenim gören çocuklar üzerinde yürütülmüştür. Deney grubundaki on bir çocuğa, haftada iki gün olmak üzere toplam altı oturumdan oluşan bir program uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise yedi çocuk katılmıştır. Psikoeğitim programının içeriği, Duygu Düzenleme Süreç Modeli ve oyun temelli yaklaşıma dayalı olarak hazırlanmıştır. Programın etkinliğini değerlendirmek amacıyla çocuklara“Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği”uygulanmıştır. Müdahalenin etkisini belirlemek için parametrik olmayan analiz yöntemlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 25.0 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Oyun Temelli Psikoeğitim Programı'na katılan çocukların duygu düzenleme becerilerinde anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, programın çocukların duygusal düzenleme becerilerini geliştirmede etkili olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emotion regulation is fundamental for managing stress, developing healthy relationships, and adapting to challenges in various social and emotional contexts. This ability enables individuals to navigate their emotions constructively, fostering resilience, mental well-being, and effective problem-solving. The preschool period is particularly crucial for developing the capacity to regulate emotions. This study aimed to examine the effectiveness of the Play-Based Psychoeducation Program in enhancing emotion regulation skills in children aged four and five. A quasi- experimental design utilizing pre-test and post-test measurements was employed. The research was conducted with children from a Private Kindergarten School in Ankara, Turkey, during the 2023-2024 academic year. Eleven children in the experimental group participated in the Play-Based Psychoeducation Program, which consisted of six sessions held twice a week. The control group consisted of seven students. The psychoeducational content was developed based on the play-based approach and aligned with the existing literature on the subject. To evaluate the program's effectiveness, the Preschool Emotion Regulation Scale was administered to the children. Non-parametric tests, including the Wilcoxon Signed Rank Test and the Mann-Whitney U Test, were used to assess whether the intervention was effective in improving emotion regulation skills. The data were analysed using SPSS 25.0 software. The findings of the study indicated that children in the experimental group, who participated in the Play-Based Psychoeducation Program, showed significant improvements in their emotion regulation skills. The results suggest that the psychoeducation developed in this study may be effective in enhancing children's ability to regulate their emotions.