Meme MRG'de kitlesel olmayan kontrast tutulumlarında kaıser skorlaması'nın tanıya katkısı
Contribution of kaiser score in non-mass enhanced breast lesions
  1. Tez No: 929600
  2. Yazar: ÜMMÜHAN EBRU KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYMA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme MRG, kitlesel olmayan kontrast tutulumu, Kaiser Skorlaması, Modifiye Kaiser Skorlaması, duktal karsinoma in-situ, meme kanseri, MR eşliğinde biyopsi, Breast MRI, non-mass enhancement, Kaiser Score, Modified Kaiser Score, ductal carcinoma in-situ, breast cancer, MRI guided biopsy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser türüdür. Meme Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yüksek riskli hastaların takibinde, operasyon öncesi evrelemede ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde, arada kalınan olgularda problem çözücü olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Kitlesel olmayan kontrast tutulumu (KOKT) üç boyutlu sınırları net seçilemeyen, meme parankiminden ayırt edilen kontrast tutulumu gösteren alanlardır ve diğer modalitelerle tespit edilme oranı düşüktür. KOKT'de benign ve malign lezyonların görüntüleme bulguları çakıştığı için tanısı zordur. Tanı için genellikle MRG eşliğinde biyopsi gerekir. MRG eşliğinde biyopsi sınırlı sayıda merkezde uygulanabilen maliyetli bir işlemdir. Ayrıca KOKT'yi değerlendirirken tecrübeli radyologlar arasında bile uyumun kitle lezyonlara göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. BI-RADS (Breast Imaging and Reporting Data System, Meme Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi) atlası meme MRG'deki lezyonların tanımlanmasında ortak bir dil sağlasa da lezyonların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu boşluğu doldurmak ve okuyucular arasındaki uyumu arttırmak için son yıllarda BI-RADS kriterleri kullanılarak klinik olarak karar vermeyi sağlayan Kaiser Skorlaması oluşturulmuştur. Kaiser Skorlaması'nı değerlendiren yayınlar literatürde olsa da bildiğimiz kadarı ile sadece KOKT'yi Kaiser Skorlaması'na göre değerlendiren ve skorlamanın farklı klinik tecrübeye sahip okuyucular arasındaki uyuma etkisini değerlendiren bir yayın literatürde bulunmamaktadır. Çalışmamızda Kaiser Skorlaması'nın KOKT'de doğru tanı koymada etkinliğini ve farklı tecrübelere sahip radyologlar arasındaki uyuma etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tarzda olan çalışmamıza, kurumumuz Radyoloji Anabilim Dalı'nda çekilen toplam 182 Meme MRG, 189 lezyon dahil edilmiştir. Lezyonlar yüksek tecrübeye sahip (>10 yıl meme radyoloğu) ve tecrübesiz (son sene radyoloji asistanı) iki okuyucu tarafından sonuçlara ve birbirine kör olarak Kaiser Skorlaması'na göre değerlendirilmiştir. Sonuçlar Kaiser Skoru (KS) ve Modifiye Kaiser Skoru (MKS) olarak kaydedilmiştir. Verilen puanlar patoloji sonuçları ve takiplerle karşılaştırılmış, okuyucular arası uyum değerlendirilmiştir. Ölçümler arasında uyum varlığının incelenmesinde Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı [Intraclass Correlation Coefficient (ICC)] testi kullanılmıştır. Malignite kestiriminde eşik değerlerin belirlenmesi için ROC eğrisi analizi kullanılmıştır. İki okuyucu için eşik değer >4 ve >5 alınarak sensitivite ve spesifite değerleri incelenmiştir Bulgular: Çalışmamızda okuyucular arası uyum intraklast korelasyon (ICC) ile KS için 0,667 (0,556-0,750, p4 alındığında KS sensitivitesi %94, spesifitesi %40,5, MKS sensitivitesi %96, spesifitesi %39,13 saptanmıştır. KS eşik değeri >5 alınlığında ise KS sensitivitesi %94, spesifitesi %58,7, MKS sensitivitesi %96,8, spesifitesi %55,8 saptanmıştır. Tecrübeli okuyucu için eşik değerin arttırılması sensitivite üzerinde bir değişim yapmazken, spesifiteyi %40,5'ten %58,7'ye yükseltmiştir. Tecrübesiz okuyucu için KS eşik değeri >4 alınlığında KS sensitivitesi %90,2, spesifitesi %34,7, MKS sensitivitesi %96,8, spesifitesi %39 saptanmıştır. Eşik değer >5 alındığında ise KS sensitivitesi %80,39, spesifitesi %55,7, MKS sensitivitesi %86,2, spesifitesi %55,8 saptanmıştır. Eşik değerin arttırılması tecrübesiz okuyucu için spesifite oranını arttırmıştır ancak sensitivite oranında düşüşe neden olmuştur. Kaiser Skoru moderatörleri tecrübesiz okuyucunun tanı doğruluğunu arttırmıştır. Sonuçlar: Tecrübeli okuyucu için eşik değerin >4 yerine >5 alınması sensitivite oranını belirgin etkilemeden spesifite oranını anlamlı bir şekilde arttırmıştır. Tecrübesiz okuyucu için ise eşik değerin >4 yerine >5 alınması spesifite oranını arttırırken, sensitivite oranında düşüşe neden olmuştur. Kaiser Skoru moderatörleri tecrübesiz okuyucunun tanı doğruluk oranını arttırmıştır. Kaiser Skorlaması hızlı ve kolay uygulanabilen bir algoritma olup tecrübesiz okuyucular için sistematik bir değerlendirme imkânı sunmaktadır. KOKT gibi tanısı zor lezyonlar için bile biyopsi oranlarını azaltacağını ve doğru tanı oranını arttıracağını düşünmekteyiz. Sonuç olarak Kaiser Skorlaması BI-RADS'ı tamamlayıcı bir araç olarak kullanıldığında doğru tanı oranını hem tecrübeli hem de tecrübesiz okuyucular için arttırabilir ve okuyucular arasındaki tecrübeye bağlı oluşan farkları azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most common malignancy in women. Breast magnetic resonance imaging (MRI) is commonly used for preoperative staging of known cancer, evaluation of response to neoadjuvant chemotherapy, screening for breast cancer in women at increased risk, and problem-solving when the findings are not evident with other modalities. Non-mass enhanced (NME) breast lesions are defined as an area of enhancement without space occupation effect, which can be distinguished from normal surrounding enhanced breast parenchyma. Its detection rate is relatively low by other modalities and overlapping imaging findings between benign and malignant lesions affect the diagnostic accuracy poorly. Interobserver variability is high in even experienced radiologists when interpreting NME lesions. When a suspicious NME lesion cannot be detected by other modalities, MRI-guided biopsy is mandatory for the diagnosis. But MRI guided breast biopsy is an expensive procedure and is only available in limited centers. The BI-RADS (Breast Imaging and Reporting Data System) lexicon contains guidelines for characterizing lesions identified on breast MRIs but the management of lesions remains incomplete. Kaiser Score was developed to fill this gap and to decrease the inter-reader variabilities. This classification tree is a clinical decision tool and includes five major diagnostic criteria derived from the BIRADS lexicon. After the introduction of Kaiser Score a few studies investigated the diagnostic performance and its effect on the inter-reader performance. But, to the best of our knowledge, there is no publication in the literature evaluating only NME lesions and examining its effect on different levels of experience. We aimed to investigate the diagnostic performance of Kaiser Score for NME lesions and evaluate the inter-reader agreement of different levels of experienced readers. Materials and Methods: This retrospective study included 189 consecutive NME lesions, 182 MRIs performed in our institution. Two readers with different levels of experience (a breast radiologist with >10 years experience and a radiology resident), blinded to the clinical and pathological information, separately evaluated all lesions according to the Kaiser Score. Results were collected as Kaiser Score (KS) and Modified Kaiser Score (MKS). Intraclass Correlation Coefficient (ICC) was used for interobserver assessment. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was used to evaluate diagnostic accuracy. The area under the curve (AUC) derived from receiver operating characteristic (ROC) analysis was used to determine the overall diagnostic performance for both readers. Sensitivity, specificity, and likelihood ratio values were obtained at different cut-off values of >4 and >5. Findings: The interobserver intraclass correlation coefficient was moderate at 0,667 (0,556-0,750, p4 for experienced reader. The sensitivity and specificity of KS were 94%, 58,7%, and MKS were 96,8%, 55,8% a cut-off value of >5 for experienced reader. Using a score >5 improved the specificity rates for experienced reader. The sensitivity and specificity of KS were 90,2%, 34,7%, and MKS were 96,8%, 39% a cut-off value of >4 for the inexperienced reader. The sensitivity and specificity of KS were 80,39%, 55,7%, and MKS 86,2%, 55,8% a cut-off value of >5 for inexperienced reader. Using a score >5 improved the specificity but decreased the sensitivity rates for inexperienced reader. Kaiser Score moderators increased the diagnostic performance for inexperienced reader. Results: Using a score >5 instead of >4 for experienced readers can improve the specificity rates without affecting the sensitivity. But for less experienced readers using a score>5 can cause a decrease in the sensitivity rates. Kaiser Score moderators can enhance the diagnostic performance of less experienced readers. Kaiser Score is an easily applicable decision tool that provides structured assessment, especially for less experienced readers. We believe that when Kaiser Score is used as a complementary tool to the BI-RADS lexicon, it can improve the inter-reader agreement, increase diagnostic accuracy, and considerably reduce the unnecessary biopsies for different levels of experienced radiologists.