Meme manyetik rezonans görüntülemede BI-RADS kategori 3 lezyonlar;Takip sonuçları
Bi-rads category 3 breast lesions on MRİ; follow-up results
  1. Tez No: 509104
  2. Yazar: EMEL EMİR YETİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme, MRG, BI-RADS kategori 3, Breast, MRI, BI-RADS category 3
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızın amacı meme MRG'de kullandığımız BI-RADS kategori 3 kriterleri göz önüne alındığında, kategori 3 lezyonların saptanma sıklığını ve bu lezyonlardaki malignite oranını belirlemektedir. Ayrıca bu lezyonlarda kısa aralıklı takip sonuçlarımızı vermek ve takiplere uyumu değerlendirmek yan hedeflerimiz arasındadır. Haziran 2014 ile Şubat 2018 tarihleri arasında meme MRG yapılmış 913 hasta retrospektif olarak tarandı. Bunların 187'sinin BI-RADS kategori 3 olarak değerlendirildiği görüldü. Hastaların demografik bilgilerine, radyoloji raporlarına, biyopsi işlem raporlarına, biyopsi sonuçlarına ve varsa operasyon raporlarına hastane bilgi sistemleri ve bölümümüzde bulunan MRG görüntü arşivi taranarak ulaşıldı. Çalışmaya en az 2 yıllık takipleri olan ya da histopatolojik sonucu bulunan hastalar dahil edildi. Kategori 3 lezyonların özellikleri ve kullanım sıklıkları belirlendi. MRG bulgularına eğer varsa karşılık gelen mamografi ve USG bulguları araştırıldı. Hastalara altı ay sonra, birinci yılında ve ikinci yılında olmak üzere üç kez takip önerilmiş olup eğer MRG'de saptanan lezyon USG veya mamografi ile izlenebiliyorsa takiplere bu yöntemlerle devam edilmesi önerildi. Takip protokolümüze uyum ve malignite oranları hesaplandı. Toplam 913 hastanın 187'si (%20,5) BI-RADS kategori 3 olarak değerlendirilmiştir. Kategori 3 olarak değerlendirilen ve takiplere alınan 69 hastadaki 132 lezyonun %77,3'ü kitle, %11,4'ü kitlesel olmayan kontrast enhansmanı, %4,5'i foküs ve %6,9'u lenf nodu şeklindeydi. Toplamda yedi hastaya biyopsi yapıldı ve lineer/ duktal kontrast enhansmanı bulunan bir hastada sonuç malign geldi (invaziv duktal karsinom, T1N0M0). Toplam 132 lezyondaNÖD %99,2(%95 CI:%98,38 ile %100,09 arasında), malignite oranı ise tek lezyon ile %0,8'dir (%95 CI: %0,15 ile %1,85 arasında). Çalışmamıza dahil edilen toplam 69 hastadan %89,9'u önerdiğimiz iki yıllık takip protokolüne en az iki veya daha fazla sayıda gelerek yeterli uyum sağlamıştır. Sonuç olarak; meme MRG'de kategori 3 lezyonlar için malignite oranımız MG/US'deki kategori 3 ile takip edilen lezyonlarda beklenen malignite oranı ile benzerdir. Ayrıca negatif öngörü değerimiz yüksektir. Bu nedenle meme MRG'de saptanan lezyonlar için uyguladığımız kategori 3 kriterlerimizin uygun olduğunu ve kategori 3 tanımını karşıladığını düşünmekteyiz. Ancak mamografi ve ultrasonografi incelemelerine kıyasla meme MRG'de BI-RADS kategori 3 lezyonların morfolojik ve kinetik özellikleri, görülme sıklıkları, malignite oranları, uyulması gereken takip aralığı hakkında literatürde sınırlı sayıda veri bulunmakta olup daha geniş çaplı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Our aim is to determine the frequency of BI-RADS category 3 lesions detected on MRG and analyze the malignancy rate in these lesions diagnosed under our criteria. Also to present MRI findings and to evaluate the patient compliance to our short-term follow-up protocol are our secondary purposes. We conducted this study retrospectively and after the permission of our ethic committee (Number: 70904504/115, Board Code: 2012-KAEK-20 / Date: 12.03.2018). From our PACS and hospital information systems (MEDI-HASTA 16.43 1997-2014, MIA-MED 1.0.1.3181 2014-2016, Siemens Leonardo Workstation 2009, SECTRA PACS IDS7 18.2.14.4021 2016), we found 913 patients undergone dynamic breast MRI between June 2014 and February 2018. Of these, 187 women had BI-RADS category 3 assessment. We excluded the patients who are not completing or participating to our follow-up protocol and whose biopsy results are not available. Finally 69 patients with 132 category 3 lesions, whose follow-up results and/or annual reports are available, composed our study group. We evaluated MRI findings comparing by mammography and US findings in these patients. Our short-term follow-up protocol on MRI is composed of three examinations at 6-month intervals for first year, and final examination at 24thmonth. Besides, we recommend age –appropriate screenings for the patients whose lesion is stabile after two years. If the category 3 lesions on MRI is seen also on mammography and/or US, we recommend to go on follow-ups with these modalities instead of MRI. The detection frequency, the malignancy rate, negative predictive value, the compliance with our follow-up protocol considering 95% CI were analyzed. The detection frequency on MRI for BI-RADS category 3 lesions was 20.5%. The distribution of MRI findings was as follows: 77.3% mass, 11.4% nonmasslike contrast enhancement, 4.5% focus, 6.9% lymph node. In total, seven lesions underwent core or excisional biopsy, which we recommend biopsy four of them because of interval progression during follow-ups. Biopsy yielded invasive ductal carcinoma in only one lesion (T1N0M0) showing ductal contrast enhancement on MRI. Our NPV was 99,2% (95% CI: from 98,38% to 100,09%). The malignancy rate was calculated as 0.8% (95% CI: from 0.15% to 1.85%). Of 69 patients, 89% of them complied our follow-up protocol by attending at least twice. As a conclusion, malignancy rate with a 0.8% rate is very low in BI-RADS category 3 lesions detected on MRI similar to low malignancy rate provided with mammography and ultrasound. Our criteria meet sufficiently the definition of BI-RADS category 3 on MRI.