18-23 yaş aralığındaki kadın güreşçilerin müsabaka öncesi durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri ve ilişkili faktörler
State and trait anxiety levels and related factors in female wrestlers aged 18-23 years before competition
- Tez No: 929660
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Kadın, Kaygı, Müsabaka, Wrestling, Women, Anxiety, Competition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
18-23 YAŞ ARALIĞINDAKİ KADIN GÜREŞÇİLERİN MÜSABAKA ÖNCESİ DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİ VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER Çiftçi M. S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Amaç: Bu araştırma müsabaka öncesinde ortaya çıkan durumluk kaygının geçici doğasını analiz etmeyi ve kadın güreşçilerin genel yaşantılarında mevcut olan sürekli kaygı seviyelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada analitik kesitsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2024 yılında Türkiye'de Gençler ve U23 kategorilerinde yer alan kadın güreşçiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 18 yaşını doldurmuş ve gönüllülük esasına dayalı olarak belirlenmiş 141 kadın güreşçiden oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı“Spielberger'in Sürekli-Durumluk Kaygı Envanteri”ve Kişisel Bilgi Formu olmak üzere toplam 2 bölümden oluşmaktadır. Bu araştırmanın analizi SPSS 25.0 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin normallik sınanması basıklık çarpıklık katsayılarına bakılarak değerlendirilmiş olup analizi sonucunda verilerin normal dağılıma sahip olduğu tespit edilmiş ve analizde parametrik testler kullanılmıştır. İstatistiksel açıdan, frekans, yüzde ve güvenirlik katsayısı hesaplamaları, anova analizi, bağımsız örneklem t-testi ve basit regresyon analizi yapılmıştır. Analiz yapılırken %95 güven aralığına göre analiz yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların sürekli kaygı ile durumluk kaygı düzeyleri arasında yüksek düzeyde anlamlı pozitif ilişki olduğu (r=,764) , spor geçmişi ile durumluk kaygı arasında düşük düzeyde anlamlı ve negatif ilişki olduğu (r=-,212), spor geçmişi ile sürekli kaygı arasında düşük düzeyde anlamlı ve negatif ilişki olduğu tespit edilmiştir (r=-,22). Sonuç: Bu çalışmada Durumluk kaygının sürekli kaygı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu görülmektedir. Sürekli kaygı üzerindeki değişimin %58,1'inin açıklandığı görülmektedir (Düzenlenmiş R^2=0.581). Durumluk kaygı değişkenindeki 1 birimlik artış sürekli kaygı üzerinde,764'lük artışa neden olmaktadır (β=,764).
Özet (Çeviri)
STATE AND TRAIT ANXIETY LEVELS AND RELATED FACTORS IN FEMALE WRESTLERS AGED 18-23 YEARS BEFORE COMPETITION Çiftçi M. S. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2025. Objective: This study aims to analyze the transient nature of state anxiety that emerges before competitions and to evaluate the levels of trait anxiety present in the general lives of female wrestlers. Material and Methods: An analytical cross-sectional research model was employed in this study. The population consisted of female wrestlers competing in the Youth and U23 categories in Turkey in 2024. The sample included 141 female wrestlers aged 18 years or older who voluntarily participated. The data collection tools comprised two sections: the“State-Trait Anxiety Inventory”by Spielberger and a Personal Information Form. Data analysis was performed using the SPSS 25.0 statistical package program. Normality was assessed based on skewness and kurtosis coefficients, indicating that the data followed a normal distribution. Parametric tests were used in the analysis. Statistical methods included frequency, percentage, reliability coefficients, ANOVA, independent sample t-test, and simple regression analysis. Analyses were conducted with a 95% confidence interval. Results: A significant positive high-level relationship was found between participants' trait anxiety and state anxiety levels (r = 0.764). A low-level significant negative relationship was observed between years of athletic experience and state anxiety (r = -0.212), as well as between years of athletic experience and trait anxiety (r = -0.22). Conclusion: It was determined that state anxiety has a statistically significant and positive effect on trait anxiety. The variation in trait anxiety is explained by 58.1% of state anxiety (Adjusted R² = 0.581). A one-unit increase in state anxiety leads to a 0.764-unit increase in trait anxiety (β = 0.764).