2-5 yaş arası erken çocukluk döneminde ekran bağımlılığı ve ebeveynlerinin kaygı durumunun incelenmesi
Investigation of screen addiction in early childhood between 2-5 years and anxiety status of parents
- Tez No: 929682
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRİYE HİLAL YAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Ekran bağımlılığı, Erken çocukluk dönemi, Kaygı, Parents, Screen addiction, Early childhood, Anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET 2-5 Yaş Arası Erken Çocukluk Döneminde Ekran Bağımlılığı ve Ebeveynlerinin Kaygı Durumunun İncelenmesi Amaç: Bu çalışma 2-5 yaş arası çocukların ekran bağımlılığı ve ebeveynlerinin kaygı durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapılan bu çalışma, Trabzon'un Of ilçesindeki aile sağlığı merkezlerine kayıtlı 2-5 yaş arası 306 çocuk ve ebeveynleri ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Veri Formu,“2-5 Yaş Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği (TAS)”, ve ebeveynlere“Spielberg Durumluk (DKÖ) ve Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Levene testi, çoklu karşılaştırma testi (Bonferroni ya da Tamhane's T2) kullanılmıştır. Model testi için path (yol) analizinden ve ölçekler arasındaki ilişkinin incelenmesinde pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: 2-5 yaş teknoloji bağımlılığı ölçeğinin durumluk kaygı ölçeği üzerinde pozitif yönde (β:0.16, p:0.000) ve sürekli kaygı ölçeği üzerinde pozitif yönde (β:0.25, p:0.000) istatistiksel olarak anlamlı derecede bir etkisi bulunmaktadır. Durumluk kaygı ölçeğinin sürekli kaygı ölçeği üzerinde pozitif yönde (β:0.58, p:0.000) istatistiksel olarak anlamlı derecede bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca 2-5 yaş teknoloji bağımlılığı ölçeğinin sürekli kaygı ölçeği üzerindeki etkisinde durumluk kaygı ölçeğinin (β:0.095, p:0.042) aracı bir rol üstlendiği tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda çocuklarının ekran önünde geçirdikleri süre arttığında ebeveynlerin kaygı düzeyinin yükseldiği ve çocuklardaki ekran bağımlılığının önlenmesinde sağlıklı ebeveyn-çocuk etkileşiminin önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Screen Addiction in Early Childhood Between 2-5 Years and Anxiety Status of Parents Aim: This study was conducted to examine the screen addiction of children aged 2-5 years and the anxiety of their parents. Material and method: This descriptive and correlational study was conducted with 306 children aged 2-5 years and their parents registered in family health centers in Of district of Trabzon. Sociodemographic Data Form,“Technology Addiction Scale for Ages 2-5 (TAS)”, and“Spielberg State Anxiety Scale (SAS) and Trait Anxiety Scale (TAS)”were used to collect the data. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Levene's test, multiple comparison test (Bonferroni or Tamhane's T2) were used to evaluate the data. Path analysis was used for model testing and Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the scales. Results: The technology addiction scale for ages 2-5 has a statistically significant positive effect on the state anxiety scale (β:0.16, p:0.000) and a statistically significant positive effect on the trait anxiety scale (β:0.25, p:0.000). State anxiety scale has a statistically significant positive effect on trait anxiety scale (β:0.58, p:0.000). In addition, it was determined that the state anxiety scale (β:0.095, p:0.042) played a mediating role in the effect of the 2-5 years technology addiction scale on the trait anxiety scale. Conclusion: As a result of the study, it was observed that parents' anxiety levels increased when the time their children spent in front of the screen increased and that healthy parent-child interaction is important in preventing screen addiction in children.