Hemşire anne olmak: Nitel çalışma
Being a nurse mother: A qualitative study
- Tez No: 929767
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire Anneler, İş-Aile Dengesi, Annelik, Çalışma Yaşamı, Nurse Mothers, Work-Family Balance, Motherhood, Working Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşire olarak görev yapan annelerin iş ve aile yaşamı arasında denge kurma süreçlerini anlamayı amaçlayan nitel bir araştırmadır. Hemşirelik mesleğinin gerektirdiği yoğun çalışma temposu, uzun mesai saatleri ve nöbet sisteminin annelik sorumluluklarıyla birleşmesi, hemşire anneler için çeşitli fiziksel, duygusal ve psikolojik zorluklar yaratmaktadır. Bu bağlamda araştırma, hemşire annelerin iş-aile dengesini sağlama süreçlerini, karşılaştıkları zorlukları ve bu süreçlerin mesleki tatmin ve aile yaşamlarına etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma deseni benimsenmiş olup, veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki hastanelerde çalışan 19 hemşire anne ile birebir derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde hemşire annelerin iş ve aile yaşamını dengelemek için geliştirdikleri bireysel başa çıkma stratejileri, yaptıkları fedakârlıklar ve bu sürecin psikolojik iyi oluşları üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Bulgular: Bulgular, hemşire annelerin iş ve aile yaşamlarını dengeleyebilmek için günlük yaşamlarında önemli fedakârlıklarda bulunduklarını ve bu dengenin sağlanmasının psikolojik ve duygusal iyi oluşları üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, kurum içi destek mekanizmalarının yetersizliği, hemşire annelerin en sık karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve toplumsal beklentiler ile kültürel normların oluşturduğu baskının, hemşire anneler için ciddi stres kaynakları yarattığı tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak araştırma bulguları hemşire annelerin yaşam kalitelerinin artırılmasına yönelik aile dostu çalışma politikalarının geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Hemşire annelerin iş-aile dengesini sağlama süreçlerinde desteklenmesi, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde iyileştirmelerin yapılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This is a qualitative study that aims to understand the processes of mothers who are nurses in negotiating their professional and family lives. The high work tempo required by the nursing profession, long working hours and the intersection of the shift system with the demands of mothering place a set of physical, emotional and psychological demands on mothers. In this respect, the study aims at examining working mothers who are nurses' processes of managing work and family, challenges they face and the effects of these processes on their job satisfaction and family life. Method: Qualitative design was used in the study and the semi-structured interview was employed as the data collection instrument. Face-to-face in-depth interviews were conducted with 19 mother nurses who worked in hospitals in different regions of Turkey. The interviews covered the personal coping strategies developed by mother nurses in an effort to balance their working and family lives, the sacrifices they endured and the effect of this process on their mental well-being. Findings: The findings reflect that nurse mothers compromise a great deal in their daily lives to fulfill their work and family needs, and that an effective equilibrium between the two significantly influences their emotional and psychological state. Additionally, insufficient adequate in-house support mechanisms is one of the most common problems for nurse mothers. It has been discovered that work environment and pressure created by social expectations and cultural norms constitute major sources of stress for nurse mothers. Conclusion: Therefore, the study findings illustrate that family-friendly work policies should be developed to improve the quality of life of nurse mothers. Enabling nurse mothers in the pursuit of achieving work-family balance depicts the need for change at both individual and institutional levels.