Sivil toplum kuruluşları üzerinden sahipsiz hayvanlara bakış: Ankara örneği
A view of stray animals through non-society organizations: Ankara example
- Tez No: 929827
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sahipsiz Hayvanlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Hayvan Refahı, Stray Animals, Non-Governmental Organizations (NGOs), Animal Welfare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sahipsiz hayvanlar günümüzde toplumsal olarak önemli bir sosyal sorun olarak gündemimizdedir. Türkiye'de, özellikle büyük şehirlerde artan sahipsiz hayvan nüfusu, çevre kirliliği, sağlık sorunları ve hayvan hakları ihlalleri gibi pek çok olumsuz sonuca yol açmaktadır. Bu bağlamda, sivil toplum kuruluşları, sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın öznesini Ankara ilinde bulunan hayvanları koruma dernekleri yetkilileri oluşturmaktadır. Onların gözünden sahipsiz hayvanların yaşamımızdaki yerini anlamaya çalışmak bu araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada STK yetkililerinin deneyim ve önerilerini esas alarak sahipsiz hayvanlarla ilgili mevcut sorunların iyileştirilmesi ve bu alandaki farkındalığın artırılmasına katkı sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, saha çalışması şeklinde açık uçlu derinlemesine görüşme sorularıyla Ankara ilinde bulunan 10 dernek yetkilisi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesi konusunda bireysel analiz ve söylem analizi yöntemi ile veriler niteliksel olarak yorumlanmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü kampanyaları, farkındalık projeleri ve eğitimlerin, toplumda hayvan refahına yönelik duyarlılığı artırmadaki etkisi değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, gönüllü dernek yetkililerinin sınırlı mali kaynaklarla faaliyetlerini sürdürmesinin zor olduğu, aktivistlerin hareketlerine dair yaşanan sorunlar, çoğu beslenme ve tedavi masrafları gibi temel işlevlerin dahi bağışlarla ilerlediği görülmektedir. Bu durum sürekli belirsizliğe neden olmasıyla birlikte hayvan refahı için en büyük engellerden birisi olduğu sonucuna varılmıştır. Eğer yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşlarının daha etkin bir koordinasyon içinde çalışması sağlanılabilirse yalnızca sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayıp, toplumun hayvan haklarına dair farkındalığını da önemli ölçüde artıracağı aşikardır. Bu çalışma, sahipsiz hayvanların refahını sağlamak adına daha etkili stratejiler geliştirilmesine katkı sunmayı ve hem akademik literatüre hem de pratik uygulamalara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Stray animals are a significant social issue in today's world. In Turkey, particularly in large cities, the increasing population of stray animals has caused various problems, including environmental pollution, health concerns, and violations of animal rights. Non-governmental organizations (NGOs) play a vital role in protecting stray animals, ensuring their care, and improving their living conditions. This study focuses on representatives of animal protection organizations in Ankara, aiming to understand the role of stray animals in society from their perspective. The research seeks to address existing problems, offer solutions, and raise awareness about stray animals by highlighting the experiences and suggestions of NGO representatives. The study was conducted through fieldwork, involving in-depth interviews with open-ended questions directed at 10 representatives from animal protection organizations in Ankara. The collected data were analyzed qualitatively using individual analysis and discourse analysis methods. The effectiveness of campaigns, awareness projects, and educational programs carried out by NGOs in raising public awareness of animal welfare was also evaluated.The findings indicate that NGOs face significant challenges due to limited financial resources, with most activities, including feeding and medical care, relying heavily on donations. This financial uncertainty creates a persistent barrier to improving animal welfare. However, better coordination between local governments and NGOs could enhance the living conditions of stray animals and significantly increase public awareness of animal rights. This study aims to contribute to the development of effective strategies for improving the welfare of stray animals and provides valuable insights for both academic research and practical applications.