Exploring the impact of self on attitude toward Turkish brands among Arabian customers
Arap müşterilerde benliğin Türk markalarına yönelik tutum üzerindeki etkisinin araştırılması
- Tez No: 929826
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇENGEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: self-concept, Reference group, materialism, religion, attitude, and motivations
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Arap tüketiciler Türkiye pazarının hayati bir segmentini oluşturuyor. Arap tüketiciler için benlik kavramı, ürünlere yönelik tutumu oluşturan çok önemli bir araçtır. Pek çok Türk markası, Arap tüketiciler de dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki tüketicileri hedef alıyor. Önceki çalışmalarda Arap tüketicilerin Türk markalarına yönelik tutumunun nasıl şekillendiği konusuna yeterince önem verilmemişti. Bu çalışma, benlik kavramının sosyal tüketimi (motivasyon ve tutumu) nasıl açıkladığını Türk markaları açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Daha spesifik olarak önerilen çalışma, benlik kavramı, Referans grubu, materyalizm ve din gibi sosyo-psikolojik değişkenlerin Türk markalarını satın almaya yönelik tutum üzerindeki etkisini incelemeyi, cinsiyet, coğrafi konum, gelir ve gelir gibi demografik değişkenlerin etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın bulgularına dayanarak aile büyüklüğünün Türk markalarını satın almaya yönelik tutum üzerindeki etkisini incelemek ve yerel ve küresel pazarlama yöneticilerine çıkarımlar sağlamak. Türkiye'de seçilen 4 şehirden 378 Arap tüketiciden veri toplandı. Çalışma verilerini analiz etmek için hiyerarşik regresyon kullanıldı; ANOVA testi sonuçları, sosyo-psikolojik değişkenlerin yani benlik kavramı, Referans grubu, materyalizm ve dinin Arap tüketicilerin Türk markalarına yönelik tutumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca cinsiyet, gelir, lokasyon ve aile büyüklüğü gibi demografik değişkenler de Arap tüketicilerin Türk markalarına karşı tutumunu etkilemektedir. Her bir öncül değişkenin (tutum, Referans grubu, motivasyon, benlik kavramı, din, materyalizm) Arap tüketiciler arasında Türk markalarına yönelik tutum üzerindeki etkisini araştırmak için doğrusal regresyon gerçekleştirdik. Benlik kavramı, Referans grubu ve materyalizm, Arap tüketicilerin Türk markalarına yönelik tutumları üzerinde istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Genel olarak, bu çalışmanın sonuçları, Arap tüketicilerin kendilerini anlamalarını ve Türk markalarına yönelik tutumlarını, benlik kavramı, Referans grubu ve materyalizm gibi sosyo-psikolojik değişkenler tarafından yönlendirilen bir girişimdir. Genel olarak Arap tüketiciler Türk markalarını tanımayanlara göre daha net takdir ediyor.
Özet (Çeviri)
Arabian consumers are a vital segment of Turkish market. For Arabian consumers, the self-concept is crucial tool which creates attitude towards products. Many Turkish brands target consumers all around the world, including Arabian consumers. Previous studies did not give enough attention to how is the attitude for Arabian consumers toward Turkish brands is shaped. The current study aims to examine how self-concept explains social consumption (motivations and attitude) with regarding to Turkish brands. More specifically, the proposed study aims to examine the influence of socio-psychological variables namely, self-concept, Reference group, materialism and religion on attitude toward purchasing Turkish brands, explore the influence of demographic variables namely, gender, geographical location, income and family size on attitude toward purchasing Turkish brands, and provide implications for domestic and global marketing managers, based on the findings of this study. Data were collected 378 from Arabian consumers from the 4 chosen cities in Turkey. Hierarchal regression was used to analyze the study data; the results of the ANOVA test demonstrated that the socio-psychological variables, namely, self-concept, Reference group, materialism and religion have a statistically significant influence on Arabian consumers' attitude toward Turkish brands. Also, demographic variables, namely, gender, income, location and family size, influence Arabian consumers' attitude toward Turkish brands. We conducted linear regression to explore the impact of each antecedent variable (attitude, Reference group, motivation, self-concept, religion, materialism) on attitude toward Turkish brands among Arabian consumers. Self-concept, Reference group, and materialism have statistical positive significant influence on Arabian consumers' attitude toward Turkish brands. Overall, The results this study is an attempt to increase understanding of Arabian consumer's self and attitudes toward Turkish brands is driven by socio-psychological variables, namely, self-concept, Reference group, and materialism. Generally, Arabian consumers appreciate Turkish brands more clearly than those unknown.