Beliren yetişkinlikte çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ve flört şiddeti arasındaki ilişkide duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediating role of emotion regulation and psychological resilience in the relationship between adverse childhood experiences and dating violence in emerging adulthood
  1. Tez No: 929886
  2. Yazar: SENA BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA YILDIZ ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantıları, Flört Şiddeti, Duygu Düzenleme, Psikolojik Sağlamlık, Adverse Childhood Experiences, Dating Violence, Emotion Regulation, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırmanın amacı beliren yetişkinlikte çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ile flört şiddeti arasındaki ilişkide duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlığın aracı rolünü incelemektir. Değişkenler arasındaki ilişkinin aracılık etkisini ortaya koymak için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde ikamet eden 19-26 yaş aralığında bireyler oluşturmaktadır. Bu evreni temsilen İstanbul'da ikamet eden 19-26 yaş aralığındaki 454 (393 kadın, 61 erkek) yetişkin kolayda örnekleme yoluyla seçilmiştir. Araştırmanın değişkenlerini ölçmek için Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar Ölçeği, Flört Şiddeti Tutum Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde korelasyon analizi ile yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler IBM Spss 25, IBM SPSS Makro Process paket programları ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çocukluk çağı olumsuz yaşantılar ile duygu düzenleme, psikolojik sağlamlık ve flört şiddeti arasında anlamlı ilişki görülmüştür. Çocukluk çağı olumsuz yaşantılar ile flört şiddeti arasındaki ilişkide duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlığın aracı rolüne bakılmış; çocukluk çağı olumsuz yaşantıların duygu düzenleme (ß= 0,114) ve psikolojik sağlamlık üzerinde (ß= 0,156) ve duygu düzenlemenin flört şiddeti üzerinde (ß= 0,122) olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ve flört şiddeti arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin kısmi aracı rolünün olduğu ancak psikolojik sağlamlığın aracı rolünün olmadığı görülmüştür. Ayrıca çocukluk çağı olumsuz yaşantıların medeni durum ve yaş, flört şiddetinin cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi, duygu düzenlemenin cinsiyet, psikolojik sağlamlığın da cinsiyet ve yaşa göre anlamlı şekilde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili alanyazında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the mediating role of emotion regulation and psychological resilience in the relationship between adverse childhood experiences and dating violence in emerging adulthood. Relational screening model was used to identify the mediating effect of the relationship between variables. The population of this study consists of individuals between the ages of 19-26 residing in Istanbul. Representing this population, 454 (393 female, 61 male) adults between the ages of 19-26 residing in Istanbul were selected through convenience sampling. Personal Information Form, Childhood Adverse Experiences Questionnarre, Dating Violence Scale, Emotion Regulation Scale and Brief Psychological Resilience Scale were used to measure the study variables. Correlation analysis and structural equation modelling were applied to evaluate the relationships between variables. The data were analyzed with IBM Spss 25, IBM SPSS Macro Process package programmes. The results revealed a significant relationship between childhood adverse experiences, emotion regulation, psychological resilience and dating violence. The mediating role of emotion regulation and psychological resilience in the relationship between adverse childhood experiences and dating violence was examined; it was observed that adverse childhood experiences had a positive effect on emotion regulation (ß= 0.114) and psychological resilience (ß= 0.156) and emotion regulation had a positive effect on dating violence (ß= 0.122). Emotion regulation was found to have a mediating role in the relationship between adverse childhood experiences and dating violence, while psychological resilience did not have a mediating role in the relationship between adverse childhood experiences and dating violence. In addition, significant differences were found between childhood adverse experiences, dating violence, emotion regulation, psychological resilience and demographic characteristics of the participants.