Farklı tutucu sistemlerin implant destekli overdenture protezlerin klinik başarısına ve hasta memnuniyetine etkisinin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of the effect of different retainer systems on the clinical success and patient satisfaction of implant supported overdenture prostheses : Retrospective study
- Tez No: 929900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP TÜRKEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Overdenture, Hasta Memnuniyeti, Komplikasyon, Farklı Tutucular, Overdenture, Patient Satisfaction, Complication, Different Retainers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
FARKLI TUTUCU SİSTEMLERİN İMPLANT DESTEKLİ OVERDENTURE PROTEZLERİN KLİNİK BAŞARISINA VE HASTA MEMNUNİYETİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; splintli bar ve splintsiz sistem topuz ve locator tutuculu overdenture protezlerin klinik başarısını karşılaştırmak, implant destekli overdenture kullanan hastalarda çiğneme memnuniyetini çeşitli yöntemlerle saptayabilmek; böylece oluşabilecek komplikasyonları minimalize edebilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda değerlendirmeye alınan implant destekli hareketli protezler 3 gruba ayrılmıştır. Tüm hasta gruplarına implant destekli hareketli protez kullanım süreleri içerisinde yaşadıkları protez, implant ve tutucu sistemlerden kaynaklanan problemler hazırlanan komplikasyon soru formu ile klinik muayene yapılarak kaydedildi. Hastalara uygulanacak FAS (Food Accaptance Score, Yiyecek Kabullenme Skoru) soruları ile hastaların varolan protezleri ile bazı yiyecekleri hangi seviyede yiyebildikleri tespit edilmiştir. Benzer şekilde, hastaların overdenture protezlerinden ne derece memnun oldukları OHIP-14 (Oral Health Impact Profile, Ağız Sağlığı Etki Ölçeği) ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma da verilerin analizi için tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Frekans, Oran) kullanıldı. Soru karşılaştırmalarında ise Pearson Ki-Kare testi ve One-Way Anova testi kullanıldı. Bulgular: İstatiksel analiz sonucunda elde edilen verilerden, splintli bar ve splintsiz topuz ve locator tutuculu overdenture protezlerin kullanım süresi içinde protez, implant ve tutucu sistemler nedeniyle yaşanan komplikasyonlar yönüyle anlamlı farklılık oluşmamıştır (p>0.05). Tutucu tiplerine göre FAS skorları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05). Sayısal olarak splintli bar tutuculu overdenture protezler de diğer splintsiz tutuculara göre yüksek FAS skoru elde edilmiştir. OHIP-14 ölçeği tutucu tiplerine göre istatiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmamıştır (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma, implant destekli overdenture protezlerin farklı tutucu sistemlerinin klinik başarı ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir. Bar tutucu sisteminin, diğer sistemlere göre daha olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Ancak, her sistemin avantajları ve dezavantajları dikkate alınarak, hasta ihtiyaçlarına uygun en iyi tedavi seçeneklerinin belirlenmesi önemlidir. Bu tür çalışmalar, diş hekimliğinde daha etkili ve hasta odaklı yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
EVALUATİON OF THE EFFECT OF DİFFERENT RETAİNER SYSTEMS ON THE CLINICAL SUCCESS AND PATIENT SATISFACTION OF IMPLANT SUPPORTED OVERDENTURE PROSTHESES : RETROSPECTIVE STUDY Aim :The purpose of this thesis is to compare the clinical success of splinted bar and splintless system knob and locator retained overdenture prostheses, to determine chewing satisfaction in patients using implant-supported overdentures with various methods, and thus to minimize possible complications. Materials and Methods: The implant-supported removable prostheses evaluated in our study were divided into 3 groups. All patient groups were recorded with a complication questionnaire form and clinical examination, during which they experienced problems originating from the prosthesis, implant and retention systems during the use of implant-supported removable prostheses. The FAS (Food Acceptance Score) questions to be applied to the patients were used to determine the level at which the patients could eat certain foods with their existing prostheses. Similarly, the degree to which the patients were satisfied with their overdenture prostheses was evaluated using the OHIP-14 (Oral Health Impact Profile) scale. Descriptive statistical methods (Frequency, Ratio) were used for the analysis of the data in the study. Pearson Chi-Square test and One-Way Anova test were used for question comparisons. Results: According to the data obtained as a result of statistical analysis, there was no significant difference in the complications experienced due to prosthesis, implant and retention systems during the usage period of splinted bar and splintless knob and locator retained overdenture prostheses. (p>0.05). FAS scores did not show any statistically significant difference according to retention types (p>0.05). Numerically, xsplinted bar retained overdenture prostheses also had higher FAS scores than other non-splinted retainers. OHIP-14 scale did not create any statistically significant difference according to retention types. (p>0.05) Conclusion: This study evaluated the effects of different retention systems of implant-supported overdenture prostheses on clinical success and patient satisfaction. It was observed that the bar retention system gave better results than other systems. However, it is important to determine the best treatment options according to patient needs, considering the advantages and disadvantages of each system. Such studies will contribute to the development of more effective and patient-centered approaches in dentistry.