A component based workflow management system for enacting processes defined in XML
XML ile tanımlanmış süreçleri harekete geçirmek için parça esaslı iş-akışı yönetim sistemi
- Tez No: 92998
 - Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: İş-Akışı Yönetim Sistemi, XML, DTD, Java, Internet, Elektronik Ticaret, Tedarik Zinciri, Elektronik Katalog VI, Workflow Management System, XML, DTD, Java, Internet, Electronic Commerce, Supply Chain, Electronic Catalog IV
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz XML İLE TANIMLANMIŞ SÜREÇLERİ HAREKETE GEÇİRMEK İÇİN PARÇA ESASLI İŞ-AKIŞI YÖNETİM SİSTEMİ Yarımağan, Yalın Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Aralık 1999, 81 Sayfa Bu tezde, bir iş-akış Doküman Türü Tanımı (DTD)'na uygun olarak Genişletilebilir işaretleme Dili (XML) ile tanımlanmış iş akışlarını çalıştırmak için parça-tabanlı bir iş-akışı harekete geçirme servisi geliştirilmiştir. Tez kapsamında bir iş-akışı DTD'si de sağlanmıştır. Sağlanan bu DTD, devam etmekte olan standardizasyon çalışmaları sonucunda standart bir DTD ortaya çıktığında onunla değiştirilecektir. XML, hem makinalar hem de insanlar tarafından anlaşılabildiği için, bir iş-akışı sürecini XML ile tanımlamak uygulamaların beraber çalışabilirliğini arttırmak bakımından faydalı olacaktır, iş-akışı süreçleri için XML'de yazılmış tanımları ve bu tanımları Internet üzerinden çalıştıracak Java tabanlı bir iş-akış motoru sağlamak, beraber çalışabilirliği arttıracaktır. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yazılım Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde yürütülmekte olan tedarik zinciri otomasyonu ve entegrasyonu projesi gibi elektronik ticaret uygulamalarıbuna güzel bir örnektir. Bu tez çalışması kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sözü edilen bu tedarik zinciri otomasyon projesinin bir parçasıdır. Ölçeklenebilirliği arttırmak amacıyla iş-akış sistemi parçalardan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Sistemi oluşturan her bir parçanın yalnızca gerekli olduğu zaman aktive edilmesi sayesinde o anda kullanılmayan parçaların sistem kaynaklarını gereksiz yere işgal etmelerinin önüne geçilmiştir. Sistem, platformdan bağımsızlık kazanması için Java kullanılarak geliştirilmiştir. Bu sayede Internet üzerinden yüklenerek çalıştırılabilmesi mümkün olmaktadır. Sistemin istemcileri, ağ üzerinden transfer edilebilir Java-programcıkları“Java applets”olarak tasarlandıkları için kullanıcılar makinalarına herhangi bir yazılım kurmadan sisteme erişebilmektedirler. Bu sayede kullanıcıların farklı makinalardan da sistemi aynı şekilde kullanabilmelerine olanak sağlandığı gibi sistemi oluşturan parçaların bakımı sunucu tarafında kullanıcılara hissetirilmeden yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPONENT BASED WORKFLOW MANAGEMENT SYSTEM FOR ENACTING PROCESSES DEFINED IN XML Yarımağan, Yalın M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 2000, 81 Pages In this thesis, a component-based workflow enactment service is developed for executing workflow systems defined in the Extensible Markup Language (XML), conforming to a workflow Document Type Definition (DTD). A workflow DTD is also provided which can be replaced with a standardized one when such a DTD becomes available as a result of the current standardization efforts. Defining a workflow process in XML provides for the interoperability of applications since XML is both machine processable and human readable. Defining workflow processes in XML and coding a workflow engine in Java to execute those definitions over the Internet provides for high interoperability. This approach proves to be useful especially for electronic commerce applications as in the case of the supply chain automation and integration project currently progressing at the Software Research and Development Center of the Middle East iii WMdhWAHTASYON MERKHİTechnical University. The work described in this thesis is realized as a part of this automation project. The workflow system is designed to consist of components and thus provides for scalability that is, components are activated only when they are necessary resulting in a small system footprint. The system is developed in Java to provide for platform independence and thus can be loaded over the Internet and executed. The clients of the system are coded as network-transportable Java applets so that there is no need for the end users of the system to pre- install any software on their computers. This promotes user mobility further as well as easy maintenance of the system components which can be upgraded transparently on the server side.