Effects of an edible coating fungicide and cold storage on shelf-life and quality of cherries
Yenilebilir kaplama maddesinin fungisit uygulamasının ve soğuk depolamanın kirazların raf ömrü ve kalitesi üzerine etkileri
  1. Tez No: 92999
  2. Yazar: ÖZLEM YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAYINDIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilebilir Kaplama Maddesi, Semperfresh, Fungisit, Imazalil Kiraz, Raf Ömrü vı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YENİLEBİLİR KAPLAMA MADDESİNİN, FUNGİSİT UYGULAMASININ VE SOĞUK DEPOLAMANIN KİRAZLARIN RAF ÖMRÜ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Yaman, Özlem Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Levent Bayındırlı Eylül 2000, 65 pages Bu çalışma, kaplama maddesinin, fungisitin (Imazalil) ve soğuk depolamanın kirazların raf ömrü ve kalitesi üzerine etkileri araştırmıştır. Hasattan hemen sonra kirazların bir grubu, sukroz yağ asiti esterleri, sodyum karboksimetil selüloz ve yağ asitlerinin mono-digliseritlerinden oluşan Semperfresh T meyve kaplama maddesi ile %1 ve %2 konsantrasyonlar kullanılarak kaplanmıştır. Kirazların diğer bir grubu, 75 ppm ve 150 ppm fungisit uygulandıktan sonra 1% konsantrasyon kullanılarak meyve kaplama maddesi ile kaplanmıştır. Kontrol grubu, Semperfresh T kaplama maddesi ve fungisit içermeyen kirazlardan oluşur. Yukarıdaki grupların her birinden kirazların yarısı oda sıcaklığında (30±3 °C) ve % 40-50 bağıl nemde, diğer yarısı ise 2+2 °C ve % 95-98 bağıl nemde depolanmıştır.Her bir grup aşağıdaki kalite parametreleri için test edilmiştir: sertlik, ağırlık kaybı, asitlik, toplam çözünür kuru madde, askorbik asit, şeker, renk, küf ve maya miktarı. Semperfresh T meyve kaplama maddesinin ağırlık kaybını azaltmada, meyve sertliğini, C vitamini, toplam asitliğini ve rengini artırmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Fakat, toplam çözünür kuru madde miktarı ve şeker kaplama maddesinden etkilenmemiştir. SemperfreshT meyve kaplama maddesi uygulandığında meyvelerin küften dolayı bozulmasında az miktarda artırma görülmüştür. Meyveleri funğisitle, Imazalil, ilaçlamak mikrobiyolojik çürümeyi hem açıkça azaltmış hem de geciktirmiştir. Düşük sıcaklıkta depolamanın hem mikrobiyolojik çürümeyi hem de olgunlaşmayı yavaşlatmada en etkili çözüm olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF AN EDIBLE COATING, FUNGICIDE AND COLD STORAGE ON SHELF-LD7E AND QUALITY OF CHERRIES Yaman, Özlem M.S., Department of Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Levent Bayındırlı September 2000, 65 pages This thesis examined the effects of an edible coating; SemperfreshT, a fungicide; Imazalil, and cold storage on shelf-life and quality of cherries. Two groups of cherries {Prunus avium) were coated just after harvest with 1% and 2% concentrations of Semperfresh T fruit coating which is composed of sucrose esters of fatty acids, sodium carboxymethyl cellulose and mono-diglycerides of fatty acids. Two other groups of cherries were treated with 75 ppm and 150 ppm concentrations of Imazalil and then coated with 1% concentration of SemperfreshT fruit coating. The control group consisted of cherries with no SemperfreshT coating or fungicide. Half of the cherries from each of the above groups was stored at ambient temperature (30±3 °C) and at 40-50 % relative humidity, other half of the cherries was stored at cold storage (2±2 °C) and 95-98 % relative humidity. Each group was analyzed for the following quality parameters: firmness, weight loss, titratable acidity, soluble msolids content, sugar content, ascorbic acid content, external color, mold and yeast count. It was demostrated that SemperfreshT fruit coating was effective to reduce the weight loss and increase firmness, ascorbic acid content, titratable acidity and skin color of cherries during storage time. However, soluble solids and sugar content were not affected by coating. SemperfreshT fruit coating resulted in slightly increased fungal spoilage of fruits. However, Imazalil fungicide treatment clearly decreased and retarded the microbial spoilage of fruits. Low temperature storage was the most effective solution for both microbial spoilage and delay in the ripening. Keywords : Edible Coating, Semperfresh, Fungicide, Imazalil, Cherry, Shelf Life IV DOKÜMANTASYON MERKEZİ