Serebral Palsili çocuklarda spastisiteyi azaltmaya yönelik uygulanmış nörotoksin müdahalelerinin çocuk ve aile üzerine etkilerinin aile görüşleriyle incelenmesi
Investigate effects of neurotoxin interference on child and parent to applied for decreasing the spasticity of children which have Cerebral Palsy by discussing the parents views
  1. Tez No: 930030
  2. Yazar: GEYLANUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNTAZE KEREM GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spastisite, Aktivite, Katılım, Yaşam Kalitesi, Aile, Bakım Yükü, Cerebral Palsy, Physiotherapy and Rehabilitation, Spasticity, Activity, Participation, Life Quality, Parent, Caregiver Burden
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kaya, G, Serebral Palsili Çocuklarda Spastisiteyi Azaltmaya Yönelik Uygulanmış Nörotoksin Müdahalelerinin Çocuk ve Aile Üzerine Etkilerinin Aile Görüşleriyle İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Bu çalışmanın amacı spastisitenin azaltılması için nörotoksin müdahalesi yapılmış spastik Serebral Palsi (SP)'li çocukların ailelerinin gözüyle müdahale sonrası çocuklarının aktivite, katılım ve yaşam kalitesi açısından incelemekti. Ayrıca ebeveynlerin kendilerinin yaşam kalitesi ve bakım yükü açısından nasıl etkilendikleri bu çalışma kapsamında araştırıldı. Çalışmaya nörotoksin uygulanmış yaş ortalaması 5,4±2,0 yıl olan 60 spastik SP'li çocuk dahil edildi. Çocukların aktivite seviyesini değerlendirmek amacıyla Kaba Motor Sınıflandırma Sistemi Aile Raporu (KMFSS A&R), Pediatrik Veri Toplama Aracı (PVTA), katılımını değerlendirmek amacıyla Çocuk ve Adölesan Katılım Anketi (CASP), yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla Pediatrik Yaşam Kalitesi Ölçeği (PedsQL), bakım veren yükünü değerlendirmek amacıyla ise Zarit Bakım Yükü Ölçeği, kişisel ve çevresel faktörleri değerlendirmek için bu çalışma kapsamında tasarlanan“Aile Görüşü Değerlendirme Soruları”kullanıldı. Çalışmamızda aktivite seviyelerinin nörotoksin uygulama öncesi ve sonrası kıyaslamada PVTA skorlarında üst ekstremite, transfer, rahatlık, mutluluk ve global skorlarında anlamlı değişiklik bulundu (p0,05). Çalışmanın sonucunda aktivite düzeyinde anlamlı değişiklik saptanmışken bu katılıma yansımadı.
Özet (Çeviri)
Kaya, G, The Investigate Effects of Neurotoxin Interference on Child and Parent to Applied for Decreasing the Spasticity of Children Which Have Cerebral Palsy by Discussing the Parents Views, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Master Thesis, Ankara, 2024. The aim of this research is investigate in terms of the families of children's activity, participation and quality of life after the intervention, from the perspective of their children with spastic Cerebral Palsy (CP), who underwent neurotoxin intervention to reduce spasticity. In addition, how the parents are affected in terms of their quality of life and care burden is investigated within the scope of this study. 60 children with spastic CP with an average age of 5.4±2.0 years who were applied neurotoxin have been included in the study. The Gross Motor Classification System Family Report (GMFSS A&R), Pediatric Outcome Data Collection Instrument (PODCI) to evaluate children's activity level, Child and Adolescent Participation Scale (CASP) to evaluate children's participation, Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) to evaluate quality of life, Zarit Caregiver Burden Scale to evaluate the caregiver burden and“Family Opinion Evaluation Questions”designed within the scope of this study to evaluate personal and environmental factors have been used. In our study, when comparing activity levels before and after neurotoxin application, a significant change has been found in PODCI scores, upper extremity, transfer, comfort, happiness and global scores (p0.05). As a result of the study, although a significant change has been detected in the activity level, this has not been reflected in the participation.