İngilizce yazma becerisine yönelik bir izlence tasarımı
A syllabus design for English language writing skills
  1. Tez No: 930184
  2. Yazar: NURDA KARADENİZ KAYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak İngilizce, İzlence Tasarımı, Yazma Becerisi Öğretimi, Yabancı Dil Öğretiminde Yapay Zekâ Araçlarının Kullanımı, English as a Foreign Language, Syllabus Design, Teaching Writing Skills, Use of Artificial Intelligence Tools in Foreign Language Teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesi yadsınamaz bir öneme sahiptir. Her öğretim programında olduğu gibi yabancı dil öğretme planlarında da kullanılacak izlence ve izlencenin niteliği konuları son derece önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında yazma becerilerinin daha etkili şekilde geliştirilmesine hizmet edecek bir izlencenin tasarlanması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, ölçütler belirlenerek Ankara ilinde yer alan üniversitelerden Yabancı Diller Yüksekokullarında kullanılan izlencelerin görünümünü ortaya koyulmuştur. Aynı ölçütler kullanılarak Gazi Üniversitesi YDYO mevcut izlencesinin çözümlemesi yapılmıştır. Halihazırda kullanılan izlencenin öğrencilerin başarı durumuna etkisi de nicel analizler yoluyla gösterilmiştir. A1 Düzeyi yazma becerisine yönelik hazırlık programında ve fakültelerde ders veren öğretim görevlilerinin beklentilerini ve Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM) kazanımları ile ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla öğretim görevlileri ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve betimsel çözümleme yoluyla görüşleri ortaya koyulmuştur. Görüşmeler MAXQDA nitel veri analiz programı ile çözümlenmiştir. Hazırlık programında öğrenim gören ve hazırlık programını tamamlayıp fakültelerine devam öğrencilerin de görüşlerine öğrenci görüş alma sormacası yoluyla erişilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde hem nicel hem de nitel yöntemler kullanılmıştır. Elde edilen bulgular Ankara ilinde yer alan üniversitelerde kullanılan izlencelerin genel olarak benzerlik gösterdiğini, kullanılan kitaplar konusunda aynı eğilimin söz konusu olduğunu ortaya koymuştur. Gazi Üniversitesi YDYO'nda kullanılan izlencenin de genel duruma paralel olduğu söylenmiştir. Öğretim görevlilerinin görüşleri izlence ve kitap açısından sorun olmadığını; ancak öğrencilerin ilgisizliği, düzeylerin farklılığı ve sürenin yetersizliği gibi sorunları ortaya koymuştur. İzlenceye ilişkin yapılan öneriler için yapay zekâ araçlarının yazma becerisi öğretimine dahil edilmesi konusunda fikir birliği gözlenmiştir. Bu tez çalışmasında güncel çalışmalar ve öğretim görevlisi ve öğrenci görüşleri ışığında görev- temelli bir A1 düzeyi yazma becerisi izlencesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing writing skills is of undeniable importance in teaching English as a foreign language. As in every curriculum, the syllabus to be used in foreign language teaching plans and the quality of the syllabus are extremely important concepts. This study aims to design a syllabus that will serve to develop writing skills more effectively. In this context, by determining the criteria, the current situation of the syllabi used in the College of Foreign Languages in universities located in Ankara province was revealed. Using the same criteria, the current syllabus of Gazi University SFL was analyzed. The effect of the current syllabus on students' achievement was also shown through quantitative analysis. Semi-structured interviews were conducted with instructors in order to determine the expectations of instructors teaching A1 Level writing skills in the preparatory program and faculties and their views on the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) outcomes and their views were revealed through descriptive analysis. The interviews were analyzed with MAXQDA qualitative data analysis program. The opinions of the students studying in the preparatory program and the students who continued their faculties by completing the preparatory program were also obtained through a questionnaire. Both quantitative and qualitative methods were used to analyze the data. The findings revealed that the syllabi used in the universities in the province of Ankara are generally similar and that there is the same tendency in terms of the books used. It was also stated that the syllabus used in Gazi University SFL is parallel to the general situation. The opinions of the instructors revealed that there were no problems in terms of the current syllabus and boks used; however, there were problems such as students' lack of interest, differences in levels and insufficient time. For the suggestions made regarding the syllabus, there was a consensus on the integration of artificial intelligence tools in teaching writing skills. In this thesis, a task-based A1 level writing skill syllabus is proposed in the light of current studies and instructors' and students' opinions.