Erken Sâsânîler döneminde pers ideolojisi ve imparatorluk kimliği: Meşruiyet ve propaganda
Persian ideology and imperial identity in the early Sasanian period: Legitimacy and propaganda
- Tez No: 930185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ TEKİN CİNEMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sâsânîler, Propaganda, Roma-İran Savaşları, Sasanians, Propaganda, Roman-Iranian Wars
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Antikçağın son büyük Pers/Akamenid hanedanı olarak Sâsânîler, İran'ın Persis bölgesinde ortaya çıkmışlardır. İlk Sâsânî kralı I. Ardašīr (224-239), Parth egemenliğine karşı başlattığı isyan ile güç dengesini değiştirmiş ve İran Platosu'nun büyük bir kısmına yayılmıştır. Erken dönem Sâsâni kralları, meşruiyetlerini güçlendirmek için kendilerini Pers İmparatorluğu'nun mirasçılar olarak tanımlamışlardır. Bu miras, Sâsânîlerin politik ve askeri hedeflerini şekillendiren bir ideolojiye dönüşmüştür. Bu ideolojik yönelim, yalnızca söylemlerle sınırlı kalmamış, sikkeler, yazıtlar, kaya kabartmaları ve dini metinler vasıtasıyla güçlü bir propaganda aracı haline getirilmiştir. Sâsânîlerin Pers mirasına dayanan kimlik inşası, aynı zamanda Roma İmparatorluğu'na karşı yürüttükleri saldırgan politikaların ideolojik zeminini de oluşturmuştur. Sâsânî kralları, Perslerin tarihsel ihtişamını yeniden canlandırma arzusunu askeri başarılarıyla birleştirerek Romalılar üzerinde üstünlük kurma çabası içine girmişlerdir. Perslerin mirasını sahiplenmek ve bunu yeni bir ideolojik çerçevede sunmak, Sâsânîlerin hem iç istikrarını pekiştirmiş hem de dış dünyaya yönelik saldırgan ve genişlemeci politikalarının dayanağını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The Sassanids, the last great Persian dynasty of antiquity, emerged in the Persis province of Iran. The first Sassanid king, Ardashir I (224-239), changed the regional balance of power with the revolt he initiated against Parthian rule, expanding over a large part of the Iranian Plateau. The early Sassanid kings defined themselves as the successors of the Persian Empire to strengthen their legitimacy. This heritage transformed into an ideology that shaped the political and military goals of the Sassanids. This ideological orientation was not limited to rhetoric; it became a powerful tool of propaganda through coins, inscriptions, rock reliefs, and religious texts.The identity construction of the Sasanian based on Persian heritage also provided the ideological basis for their aggressive policies against the Roman Empire. The Sassanid kings combined their desire to revive the historical grandeur of the Persians with their military achievements, striving to establish superiority over the Romans. Embracing the Persian heritage and presenting it within a new ideological framework both reinforced the internal stability of the Sassanids and served as the foundation for their aggressive and expansionist policies towards the outside world.