Etik liderliğin çevresel performans üzerindeki etkisinde yeşil örgüt kültürünün aracılık rolü: Elazığ ilindeki imalat işletmelerinde bir uygulama
The mediation role of green organizational culture in the effect of ethical leadership on environmental performance: An application in manufacturing enterprises in Elaziğ province
- Tez No: 964115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY EKİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Çevresel Performans, Yeşil Örgüt Kültürü, Ethical Leadership, Environmental Performance, Green Organizational Culture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, günümüz örgütlerinde sürdürülebilirlik odaklı dönüşümlerin stratejik liderlik anlayışıyla nasıl şekillendiğini ortaya koymak amacıyla, etik liderlik, çevresel performans ve yeşil örgüt kültürü arasındaki ilişkileri incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, etik liderliğin çevresel performans üzerindeki etkisinde yeşil örgüt kültürünün aracılık rolünü ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Elazığ ilinde faaliyet gösteren küçük ölçekli tekstil işletmelerinde çalışan 296 kişilik bir örneklem üzerinden, nicel araştırma yöntemleri doğrultusunda ilişkisel tarama modeli benimsenmiştir. Çalışmanın bulguları, etik liderlik anlayışının çalışanların çevresel performans algısını güçlendirdiğini ve bu ilişkinin büyük oranda yeşil örgüt kültürü aracılığıyla şekillendiğini göstermektedir. Elde edilen verilere göre, etik liderlik ile çevresel performans arasında güçlü ve pozitif bir ilişki bulunmakta (r = ,845), aynı şekilde etik liderlik ile yeşil örgüt kültürü (r = ,826) ve yeşil örgüt kültürü ile çevresel performans (r = ,905) arasındaki ilişkiler de oldukça yüksek düzeydedir. Ayrıca Hayes'in PROCESS Macro Model 4 kullanılarak yapılan aracılık analizleri, yeşil örgüt kültürünün etik liderlik ile çevresel performans arasındaki ilişkide kısmi bir aracı değişken rolü üstlendiğini ortaya koymuştur. Demografik farklılık analizlerinde ise yaş, medeni durum ve mesleki tecrübe değişkenlerinin çevresel performans ve yeşil örgüt kültürü algılarında anlamlı etkiler yarattığı; buna karşılık cinsiyet ve eğitim düzeyine göre anlamlı farklılıkların bulunmadığı saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları, örgütlerde etik liderliğin sadece çalışan tutumlarını değil, aynı zamanda kurumsal çevre duyarlılığını ve sürdürülebilirlik kültürünü de etkilediğini göstermektedir. Bu bağlamda, etik liderliğe dayalı yönetim yaklaşımlarının geliştirilmesi, hem çevresel performansın artırılmasına hem de sürdürülebilir bir örgüt kültürünün kurumsallaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu yönüyle çalışma, sürdürülebilir liderlik ve örgütsel çevre yönetimi alanlarına önemli bir kuramsal ve uygulamalı katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationships between ethical leadership, environmental performance and green organizational culture in order to reveal how sustainability-oriented transformations in today's organizations are shaped by strategic leadership. The main purpose of the study is to reveal the mediating role of green organizational culture in the effect of ethical leadership on environmental performance In this context, a relational survey model was adopted in line with quantitative research methods over a sample of 296 employees working in small-scale textile enterprises operating in Elazığ province. The findings of the study show that ethical leadership strengthens employees' perception of environmental performance and this relationship is largely shaped through green organizational culture. According to the data obtained, there is a strong and positive relationship between ethical leadership and environmental performance (r = ,845), and the relationships between ethical leadership and green organizational culture (r = ,826) and green organizational culture and environmental performance (r = ,905) are also quite high. Moreover, mediation analyses using Hayes' PROCESS Macro Model 4 revealed that green organizational culture acts as a partial mediating variable in the relationship between ethical leadership and environmental performance. In the demographic difference analyses, it was found that age, marital status and professional experience variables had significant effects on the perceptions of environmental performance and green organizational culture; however, there were no significant differences according to gender and education level. The results of the study show that ethical leadership in organizations affects not only employee attitudes but also corporate environmental awareness and sustainability culture. In this context, the development of management approaches based on ethical leadership will contribute to both increasing environmental performance and institutionalizing a sustainable organizational culture. In this respect, the study makes an important theoretical and practical contribution to the fields of sustainable leadership and organizational environmental management.