The mediating role of corporate social responsibility in the impact of organizational culture on individual creativity
Örgüt kültürünün bireysel yaratıcılığa etkisinde kurumsal sosyal sorumluluğun aracı rolü
  1. Tez No: 928795
  2. Yazar: DUYGU AYATA VARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, kurumsal sosyal sorumluluk, bireysel yaratıcılık, aracı değişken, Organizational culture, corporate social responsibility, individual creativity, mediating role
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Örgüt kültürü, örgütlerin hemen hemen tüm süreçlerinde hissedilmektedir. Son yıllarda örgüt kültürü, kurumların sürdürülebilirliği ve rekabet gücü üzerinde etkili bir faktör olarak kabul edilmektedir. Ancak, rekabet gücü ve sürdürülebilirlik için gerekli olan tek faktör değildir. Bunun için, çalışanların bireysel yaratıcılığı ve örgütlerin kurumsal sosyal sorumluluğu gibi rol oynayan birçok başka unsurun da gerekliliği söz konusu olabilmektedir. Gerekli örgütsel koşullara sahip yenilikçi çalışanların varlığı ve kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri, örgütlerde rekabet avantajına sahip olmak ve etkinliği artırmak açısından önemlidir. Literatür, rekabet gücü ve sürdürülebilirlik açısından, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine ek olarak güçlü bir kültüre ve bireysel yaratıcılığı olan çalışanlara sahip örgütlerin, dışsal değişikliklere uyum sağlama ve bunları takip etme konusunda daha fazla yeteneğe sahip olduğunu göz önüne sermektedir. Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürünün çalışanların bireysel yaratıcılığı üzerindeki etkisini, kurumsal sosyal sorumluluğun aracı rolüyle araştırmak ve bu konuda ampirik kanıtlar sunmaktır. Araştırma, Adana ilinin en az gelişmiş üç ilçesi olan Aladağ, Saimbeyli ve Feke'de bulunan, madencilik sektöründe faaliyette olan işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Analizlere göre, örgüt kültürünün hem bireysel yaratıcılık hem de kurumsal sosyal sorumluluk üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır. Ayrıca, kurumsal sosyal sorumluluğun, çalışanların bireysel yaratıcılığı üzerinde etkisi olduğu ve aynı zamanda, örgüt kültürünün bireysel yaratıcılığa etkisinde aracı role sahip olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla bu çalışma kapsamında cinsiyetçi dil kullanımından kaçınılmıştır. Örneğin,“işadamı”ifadesi yerine“iş insanı”ifadesi tercih edilmiştir. Ya da tezin yazıldığı İngilizce dilinde gerekli olmayan cinsiyetçi söylemlerin kullanılmamasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational culture has been felt at almost whole processes of organizations in terms of both external stakeholders and employees, in addition to their relations with each other. In the last decades, organizational culture has been accepted as a factor that has effect on sustainability and competitiveness of institutions. However, it is not sole factor for competitiveness and sustainability. There are many other elements playing role such as employee's individual creativity and corporate social responsibility. Presence of innovative employees with necessary organizational circumstances and corporate social responsibility are important for organizations to have competitive advantage and to increase effectiveness in organizations. Literature releases that in terms of competitiveness and sustainability, organizations with strong culture in addition to corporate social responsibility activities and employees with individual creativity, have more capability for compliance to and pursuit of external changes. The aim of this study was to investigate and provide empirical evidence about the impact of organizational culture on employee's individual creativity with the mediating role of corporate social responsibility. The research was realized in the mining industry of Adana province's the last three least developed districts which are Aladağ, Saimbeyli and Feke. According to the analyzes, organizational culture has statistically significant effect on both individual creativity and corporate social responsibility. Furthermore, corporate social responsibility has statistically significant effect on individual creativity and has mediating role in the impact of organizational culture on individual creativity. Lastly, gender-neutral expressions were chosen within the scope of this study in favor of gender equality. For example, the term“businessperson”was preferred instead of the term“businessman”or the expression“she/he”was preferred instead of the expression“he.”.