Synthesis and structural characterization of the Bi-based superconductors
Bizmut içeren süperiletkenlerin sentezi ve yapısal karakterizasyonu
- Tez No: 93035
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bİ2Sr2Ca2Cu30ıo and I^S^CaQ^Og superconductors, sol-gel, doping texturing. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz BİZMUT İÇEREN SÜPERİLETKENLERİN SENTEZİ VE YAPISAL KARAKTERİZASYONU Abuzir, Alaaedeen M.S., Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Şubat 2000, 50 sayfa Saf ve Pb, B ve Li katkılanmış (1% ağırlık) Bizmut tabanlı süperiletkenler katıhal tepkime yöntemiyle sentezlendi. Buna ek olarak CC-AI2O3 ve LaAlCb alt tabakaları üzerinde Bizmut tabanlı süperiletken kalın filmlerin oluşumu incelendi. X- ışınlan kırınım desenleri elde edilen seramik ve kalın filmlerin Bi-2223 ve Bi-2212 süperiletken fazlanyla süperiletken olmayan bazı fazların karışımı olduğunu göstermektedir. Sol-gel metoduyla elde edilen kalın filmlerin mikroyapılannda süperiletken taneciklerin oluştuğu gözlenmiştir. İncelenen çözücüler arasında dietilen glokolun sol-get metodu için uygun olduğu ve ısıtmanın vakumda yapılmasının film oluşumuna olumlu etki ettiği bulunmuştur. Çalışmalarımız, katıhal reaksiyonu ile bizmutlu süperiletkenlerin yavaş oluştuğunu teyit etmiştir. Farklı alt tabakakristallerin kullanımı ve sentezleme koşullarında yapılacak baza değişiklikler bu süperiletkenlerin oluşumunu hızlandırabilir. Anahtar kelimeler Bİ2Sr2Ca2Cu30ıo ve I^S^CaO^Og süperiletkenler, sol-gel, katkılama, doku. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND STRUCTURAL CHARACTERIZATION OF THE Bi-BASED SUPERCONDUCTORS Abuzir, Alaaedeen M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan February 2000, 50 pages Pure and Pb, B and Li doped (1% by weight) ceramic Bi-based superconductors have been synthesized by solid state reaction method. We have also investigated to obtain thick films of the Bi-based superconductors on Cİ-AI2O3 and LaA103 substrates. The x-ray diffraction pattern of the samples indicate that the bulk samples as well as the thick films consist of mixtures of the Bi-2223 and Bi-2212 phases together with some other nonsuperconducting phases. Microstructures of the thick films obtained by sol-gel method show isolated formation of the superconducting grains. Among the solvents used diethylene glycol found to be suitable for the sol- gel method, and evacuation of the annealing chamber found to enhance the film formation. Our studies confirm the fact that the solid state reactions to form the Bi-based superconductor are rather slow. Use of msome other substrates and modifications of the processing conditions may enhance the formation of these superconductors.