Sosyal hizmet uzmanları ve hemşirelerin yaşlılara yönelik tutumlarının değerlendirilmesi (Ankara Huzurevleri örneği)
Evaluation of social workers' and nurses' attitudes towards the elderly (Ankara Nursinghome sample)
  1. Tez No: 930425
  2. Yazar: SEVİM YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVNAZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Elderly, Attitude, Social Worker, Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
SOSYAL HİZMET UZMANLARI VE HEMŞİRELERİN YAŞLILARA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (ANKARA HUZUREVLERİ ÖRNEĞİ) Amaç: Bu çalışmanın amacı, huzurevlerinde çalışan Sosyal Hizmet Uzmanları (SHU) ve Hemşirelerin yaşlılara yönelik tutumları ve tutumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmada hemşireleri ve SHU'larını tanımlamaya yönelik“Sosyodemografik Veri Formu”(Ek1) ve sağlık profesyonellerinin yaşlıya yönelik tutumlarını ölçen“Kogan'ın Yaşlılara Yönelik Tutum Ölçeği”(KOGAN Ölçeği) (Ek2) ve“UCLA Geriatrik Tutumlar Ölçeği”(UCLA-GA) (Ek3) ve Gönüllü Olur Formu (Ek4)kullanılmıştır. Veriler, online olarak Google Form üzerinden veya talep halinde kağıt bazlı toplanmıştır. Araştırmada verilerinin değerlendirilmesinde Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Windows version 25 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 80 SHU, 88 hemşire olmak üzere toplam 168 kişi katılmıştır. Katılımcıların % 73,2 si kadın; yaş ortalaması 32,73±12.29 yıldır. Katılımcıların %88,1'i Yaşlılarla çalışmanın kendi tercihi olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %83,3'ü evlerinde bir yaşlı ile birlikte yaşamadığını ifade etmiştir. Katılımcıların %53'ü yaşlıların huzurevlerinde bakılması gerektiğini düşünmektedir. Hemşirelerin %60,2'si huzurevlerinde bakımı uygun görmüştür. SHU'larının %48,8'i yaşlıların destekle kendi evinde bakılması gerektiğini düşünmüştür. Ölçek güvenirliklerinde; KOGAN Ölçeği Cronbach's Alpha değeri 0,873, UCLA-GA Cronbach's Alpha değeri 0,624 olarak hesaplanmıştır. KOGAN Ölçeği ile UCLA-GA arasında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur. KOGAN Ölçeği toplam puanları meslek gruplarına göre incelendiğinde, Sosyodemografik veriler incelendiğinde; SHU' ların 166,55±24,19 ile hemşirelere kıyasla (148,94±26,35) anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. UCLA-GA alt boyutları meslek grupları arasında karşılaştırıldığında tıbbi bakım ve kaynak dağıtımı alt boyutunda da SHU'larının puanı hemşirelere göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. KOGAN Ölçeği, eğitim düzeyi ile karşılaştırıldığında, yüksek lisans mezunlarının, tüm gruplardan anlamlı derecede yüksek tutum puanına sahip olduğu görülmüştür. UCLA-GA eğitim düzeyi ile karşılaştırıldığında, yüksek lisans mezunlarının, tüm gruplardan anlamlı derecede yüksek tutum puanına sahip olduğu görülmüştür. UCLA-GA sosyodemografik özelliklere göre değerlendirildiğinde; devlet veya özelde çalışma durumu, cinsiyet, çalışma süreleri, yaşlıların nerede bakılması gerektiği sorusu, evde yaşlıyla yaşaması, profesyonel yardım alıyor olma durumu ile istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir Sonuç: SHU ve hemşirelerin yaşlıyla çalışmaya istekli olduğu ve olumlu tutumlar geliştirdiği, bulunmuştur. SHU' ların hem genel yaşlı tutumları hem de olumlu ve olumsuz alt boyutlar açısından hemşirelere göre daha yüksek tutum puanlarına sahip olduğunu bulunmuştur.Eğitim düzeyinin artmasıyla tutumların daha olumlu olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler; Yaşlı, Tutum, Sosyal Hizmet Uzmanı, Hemşire
Özet (Çeviri)
Evaluation of Social Workers' and Nurses' Attitudes Towards the Elderly (Ankara Nursinghome Sample) Objective: The objective of this study is to determine the attitudes of social workers and nurses working in nursing homes toward the elderly, as well as the factors affecting these attitudes. Method: The study utilized the“Sociodemographic Data Form”(Appendix 1) to describe social workers and nurses; the“Kogan's Attitudes toward Older People Scale”(Kogan Scale) (Appendix 2), the“UCLA Geriatric Attitudes Scale”(UCLA-GA) (Appendix 3) and a Voluntary Consent Form (Appendix 4) to measures healthcare professionals' attitudes toward the elderly. Data were collected online via Google Forms or, upon request, on paper. In this study, The Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Windows Version 25 was used for data analysis. Results: A total of 168 participants took part in this study, including 80 social workers and 88 nurses. Of the participants, 73% were women, and the mean age was 32.73 ± 12.29 years. A majority (88.1%) reported that it was their own decision to work with elderly individuals, while 83% stated that they do not live with an elderly individual at home. When asked about the care of elderly individuals, 53% of all participants expressed that the elderly should be cared for in a nursing home. Among the nurses, 60.2% supported nursing home care, whereas 48.8% of the social workers believed the elderly should be cared for at their own homes with assistance. In terms of scale reliability, the Cronbach's Alpha value for the KOGAN Scale was calculated as 0.873, while the Cronbach's Alpha value for the UCLA-GA Scale was 0.624. A statistically significant moderate positive correlation was obserwed between the KOGAN Scale and the UCLA-GA Scale scores. Descriptive statistics (sample size, percentage, mean, standard deviation, minimum, maximum, and median) of the data were presented. Results: Analysis of Sociodemographic data revealed that the total KOGAN Scale scores of social workers (166.55 ± 24.19) were significantly higher than those of nurses (148.94 ± 26.35). Similarly, when the subdimensions of the UCLA-GA scale were compared between professional groups, social workers also scored significantly higher than nurses in the subdimension of medical care and resource allocation. When the KOGAN Scale was compared based on education level, it was observed that participants with a master's degree had significantly higher attitude scores than all other groups. Similarly, when the UCLA-GA Scale was compared based on education level, participants with a master's degree were found to have significantly higher attitude scores than all other groups. No statistically significant differences were found between sociodemographic parameters (e.g., workplace type, gender, years of experience, opinions on where the elderly should be cared for, cohabitation with elderly individuals, or receiving professional assistance) and the UCLA-GA Scale score. Conclusion: The study found that both social workers and nurses were motivated to work with elderly individuals and demonstrated positive attitudes towards them. Social workers scored higher than nurses in both general attitudes toward the elderly and across positive and negative subdimensions. Attitudes were found to improve with higher education levels.