İlkokul dönemi çocuklarında sosyal fobinin oluşmasında, benlik saygısı teknoloji bağımlılığı etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of self-esteem and technology addiction on the formation of social phobia in primary school children
- Tez No: 930500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sosyal fobi, içe dönüklük, benlik saygısı, teknoloji bağımlılığı, social phobia, introversion, self-esteem, technology addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul öğrencilerinde sosyal fobi, benlik saygısı ve teknoloji bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Ayrıca sosyal fobi, benlik saygısı ve teknoloji bağımlılığı düzeylerinin; cinsiyet, yaş, aile gelir durumu ve anne- baba eğitim düzeylerine göre farklılıklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Hatay'da bulunan ilkokullarda öğrenim gören 9-11 yaş grubunda olan 200 öğrenciden anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 24.00 programı kullanılarak analizler yapılmıştır. Sosyal fobi, benlik saygısı ve teknoloji bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişki için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Sosyal fobi, benlik saygısı ve teknoloji bağımlılığı düzeylerinin iki kategorili değişkenlere göre karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, ikiden fazla kategorili değişkenlere göre karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H Testi kullanılmış olup, post hoc test olarak ise Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Sosyal fobi, benlik saygısı ve teknoloji bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişki için Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre; araştırmaya katılan çocukların büyük kısmında yüksek düzeyde dijital oyun bağımlılığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların sosyal anksiyete düzeyi ile dijital oyun oynamaya yönelik aşırı odaklanma ve aşırı oyun oynama, mutsuzluk ve eksiklik, erteleme ve dijital oyun bağımlığı arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Sosyal anksiyete düzeyi ile dijital oyun bağımlığı arasında pozitif yönde, benlik saygısı arasında ise negatif yönde bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between social phobia, self- esteem and technology addiction levels in primary school students. In addition, social phobia, self-esteem and technology addiction levels; It was aimed to reveal the differences according to gender, age, family income level and parents' education levels. In this context, data was collected using the survey technique from 200 students in the 9-11 age group studying in primary schools in Hatay. Analyzes were made using IBM SPSS Statistics 24.00 program to analyze the data. Pearson Correlation analysis was used for the relationship between social phobia, self-esteem and technology addiction levels. Mann Whitney U test was used to compare social phobia, self-esteem and technology addiction levels according to variables with two categories, Kruskal Wallis H Test was used to compare them according to variables with more than two categories, and Mann Whitney U test was used as a post hoc test. Spearman Correlation analysis was used for the relationship between social phobia, self-esteem and technology addiction levels. According to the findings obtained after the analysis; a high level of digital game addiction was detected in most of the children participating in the research. A positive relationship was found between the social anxiety level of the children participating in the study and excessive focus on playing digital games, excessive gaming, unhappiness and deficiency, procrastination and digital game addiction. A positive relationship was found between social anxiety level and digital game addiction, and a negative relationship between self-esteem.