Muhasebe meslek mensuplarının örgüt yanlısı etik dışı davranışlarını etkileyen faktörler: İstanbul ili örneği
Factors affecting the pro-organizational unethical behavior of accounting professions: The case of the province of Istanbul
  1. Tez No: 930507
  2. Yazar: ÜLKEN ŞEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Örgüt Kültürü, Muhasebe Meslek Mensubu, Digitalization, Organizational Culture, Accounting Professional
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Muhasebe meslek mensuplarının davranışları karşı karşıya kaldıkları etik ikilemler, özellikle örgüt kültürü ve dijitalleşme gibi unsurlar tarafından şekillenmektedir. Çalışmanın amacı, muhasebe mesleğinin dijitalleşmesi ve örgüt kültürünün muhasebe meslek mensuplarının etik dışı davranışların etkisinin tespit edilmesidir. Çalışmanın kapsamında örgüt kültürü gibi örgütsel faktörlerle birlikte dijitalleşmenin muhasebe mesleğinde nasıl bir rol oynadığını incelemektir. Araştırmada kullanılan yöntem, nicel araştırma tekniklerine dayanmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış ve İstanbul'da faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerinde bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 568 muhasebe meslek mensubundan veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilerek, faktör analizi, korelasyon ve regresyon testleri gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, muhasebe meslek mensuplarının örgüt yanlısı etik dışı davranışlarının örgüt kültürü ve dijitalleşme tarafından etkilendiğini göstermiştir. Özellikle örgüt kültürü baskısıyla kısa vadeli kazanç hedeflerine odaklanan örgütlerde, meslek mensuplarının etik dışı davranışlara daha fazla eğilim gösterdiği tespit edilmiştir. Dijitalleşme ise muhasebe süreçlerini şeffaf hale getirirken, yanlış kullanımı etik dışı davranışları artırabilir. Sonuç olarak, bu tez çalışması, muhasebe meslek mensuplarının etik dışı davranışlarını önlemek için örgüt kültürünün ve dijitalleşmenin dikkate alınması gerektiğini ortaya koymuştur. Araştırma bulguları doğrultusunda mesleki eğitimlerin ve teknolojik denetim sistemlerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The behavior of accounting professionals is shaped by the ethical dilemmas they face, especially elements such as organizational culture and digitalization. The aim of the study is to determine the digitalization of the accounting profession and the impact of unethical behavior of accounting professional members of the organizational culture. The scope of the study is to examine how digitalization plays a role in the accounting profession along with organizational factors such as organizational culture. The method used in the research is based on quantitative research techniques. A survey form was used as a data collection tool and a field study was conducted on accounting professionals operating in Istanbul. Within the scope of the research, data were collected from 568 accounting professional members. The obtained data were analyzed with the SPSS program and statistical methods such as factor analysis, correlation and regression tests were used. The results of the research have shown that the unethical behavior of accounting professionals in the organization is influenced by the organizational culture and digitalization. It has been found that professional members show a greater tendency to unethical behavior, especially in organizations that focus on short-term profit goals with organizational culture pressure. Digitalization, on the other hand, while making accounting processes transparent, their misuse may increase unethical behavior. As a result, this thesis study has revealed that organizational culture and digitalization should be taken into account in order to prevent unethical behavior of accounting professionals. In line with the research findings, it is proposed to increase vocational training and technological supervision systems.