Hidradenitis süpürativa hastalarında tiroid fonksiyonlarının ve çinko düzeylerinin araştırılması
Evaluation of thyroid functions and zinc levels in patients with hidradenitis suppurativa
- Tez No: 930730
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜRİYE DENİZ DEMİRSEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hidradenitis süpürativa, tiroid fonksiyonları, çinko, enflamasyon, Hidradenitis suppurativa, thyroid functions, zinc, inflammation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Hidradenitis süpürativa (HS); sıklıkla apokrin bezleri içeren deriyi etkileyen kronik, tekrarlayan, inflamatuar bir hastalıktır. Hastalık kardiyovasküler hastalık, depresyon, inflamatuvar bağırsak hastalıkları gibi birçok kronik bozukluğun yanı sıra obezite, diyabet/insülin direnci, dislipidemi, hipertansiyon komponentlerini içeren metabolik sendrom ile de ilişkilendirmiştir. Obezite her zaman metabolizma ile ilişkili heterojen bir durumdur. Endokrin sistem özellikle tiroid bezi mitokondriyal regülasyon yoluyla doğrudan iştah regülasyonu ve enerji tüketimini belirleyerek metabolizmada önemli rol oynar. Literatürde HS'nin endokrin sistem anormallikleri ile ilişkisine vurgu yapan çalışmalar olmakla birlikte HS'in tiroid bozuklukları ile ilişkisi yeterince net değildir. Çinko; inflamatuar akne, folliculitis dekalvans ve HS gibi doğuştan gelen immun disregülasyon ile ilişkili birçok inflamatuar deri hastalığının patogenezinde yer alabileceği bildirilen bir mineraldir. Şiddetli aknesi olan hastalarda düşük serum çinko seviyelerini gösteren çalışmalar bulunmakla birlikte HS'li hastalarda çinko düzeyi konusu net değildir. Bu çalışmada HS hastalarına tiroid fonksiyon bozukluklarının eşlik edip etmediğini ve hastalardaki çinko düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dermatoloji Kliniği'nde Ağustos 2022- Ağustos 2023 tarihleri arasında polikliniğe başvuran 91 HS hastası dahil edildi. Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet bakımından benzer 90 kişi seçildi. Hastanemize HS tanısı ile başvurup tetkik ve tedavi edilmiş hastaların dosyaları geriye yönelik tarandı. Hasta ve kontrol grubuna ait yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi (VKİ) gibi sosyo-demografik özelliklere ve ek hastalıklara, alkol- sigara kullanımı gibi klinik verilere mevcut dosya bilgilerinden ulaşıldı. TSH, T3, T4, Çinko düzeyleri Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları bölümü muayene kayıtlarından ve kontrol grubunda belirlenen sayıya ulaşılamama durumunda sağlık çalışanlarının iş yeri hekimliğindeki muayene kayıtlarından elde edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubu, yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzer olup kontrol grubununun %65,6'sı, hasta grubunun ise %72,5'si erkek, hasta grubunun %73,7'si kontrol grubunun %71,1'i 18-40 yaş arasındadır. Hastaların yaklaşık yarısının (%47,3) yakınmaları 5 yıldan daha kısa süredir mevcuttu. Hastaların %14,3'ü Hurley 1, %58,2'si Hurley 2, %27, 5'i Hurley 3'tü. Hastalarda kontrol grubuna kıyasla daha sık pilonidal sinüs, dislipidemi, hipertansiyon saptandı. Aktif sigara içiciliği hasta grubunda (%73,6) kontrol grubuna (%34,5) oranla daha yüksek tespit edildi. (p = 0,000) Hasta grubunda VKI ortalaması 31,82 ± 13,55 olarak saptandı ve hasta grubunda VKİ, kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksek bulundu (p = 0,000). Benzer şekilde hasta grubunda bel çevresi kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha geniş saptandı (p = 0,000). Hasta grubunda bel çevresi ortalaması 100,23 ± 15,59 cm olarak kaydedildi. Kontrol grubundaki TSH ortalaması 1,84 ± 0,96 μIU/mL; hasta grubunda ise TSH ortalaması 2,11 ± 1,32 μIU/mL olarak saptandı. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p = 0,330). Kontrol grubundaki T3 ortalaması 3,57 ± 0,42 pg/mL; hasta grubunda T3 ortalaması 3,6 ± 0,48 pg/mL idi. Gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. (p = 0,475). Kontrol grubundaki T4 ortalaması 1,13 ± 0,18 ng/dL; hasta grubunda T4 ortalaması 1,13 ± 0,18 ng/dL olarak saptandı. Gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p = 0,929). Serum çinko düzeyi de hasta ve kontrol gruplarında benzer olarak tespit edildi (p = 0,874). Sonuç: Araştırmamız bildiğimiz kadarıyla ülkemizde HS'li hastalarda tiroid fonksiyonunu araştıran ilk araştırmadır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, HS ile tiroid fonksiyonları arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir Özellikle, HS'in heterojen bir klinik spektruma sahip olması ve inflamasyonun bireyden bireye farklı etkiler göstermesi, çalışmamızdaki sınırlı sayıdaki hasta sayısı sonuçların genelleştirilebilirliğini sınırlandırmaktadır. Bununla birlikte, bu alandaki literatürün çelişkili olması göz önüne alındığında, daha geniş ölçekli, uzun dönemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda serum çinko düzeyleri hasta ve kontrol grubunda benzer tespit edildi. Bulgularımız, çinko seviyelerinin HS'in şiddeti veya tedavisinde bir biyobelirteç olarak kullanımının henüz netleşmediğini göstermektedir. Çinko takviyesinin HS'deki potansiyel terapötik faydalarının değerlendirilmesi için, çinko seviyelerinin başlangıçta ölçüldüğü ve takviyenin etkisinin serum çinko düzeylerindeki değişimle ilişkilendirildiği daha büyük ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hidradenitis suppurativa (HS) is a chronic, recurrent inflammatory disease that primarily affects the skin containing apocrine glands. The disease has been associated with various chronic disorders such as cardiovascular diseases, depression, inflammatory bowel diseases, as well as metabolic syndrome, which includes obesity, diabetes/insulin resistance, dyslipidemia, and hypertension components. Obesity is always a heterogeneous condition related to metabolism. The endocrine system, particularly the thyroid gland, plays a significant role in metabolism by directly regulating appetite and energy consumption through mitochondrial regulation. Although studies emphasizing the relationship between HS and endocrine system abnormalities exist in the literature, the relationship between HS and thyroid disorders is not well- established. Zinc is a mineral that has been reported to play a role in the pathogenesis of many inflammatory skin diseases associated with congenital immune dysregulation, such as inflammatory acne, folliculitis decalvans, and HS. While studies have shown low serum zinc levels in patients with severe acne, the issue of zinc levels in HS patients remains unclear. The aim of this study was to investigate whether thyroid dysfunctions accompany HS and to examine zinc levels in patients with the disease. This study aims to investigate whether thyroid dysfunction accompanies HS and whether patients with HS have low serum zinc levels. Materials and methods: In our study, 91 HS patients who presented to the Dermatology Clinic of Ankara Bilkent City Hospital between August 2022 and August 2023 were included. A control group of 90 individuals, matched for age and gender, was selected. The medical records of patients who presented to our hospital with a diagnosis of HS and underwent investigation and treatment were retrospectively reviewed. Socio- demographic characteristics such as age, gender, and body mass index (BMI), as well as comorbidities, alcohol and tobacco use, and other clinical data for both the patient and control groups were obtained from the existing medical records. TSH, T3, T4, and zinc levels were collected from the examination records of the Dermatology and Venereal Diseases Department at Ankara Bilkent City Hospital, and if the required number of control group participants could not be reached, the examination records of healthcare workers in occupational health services were used. Results: The patient and control groups included in the study were similar in terms of age and gender distribution. In the control group, 65.6% were male, while in the patient group, 72.5% were male. Additionally, 73.7% of the patients and 71.1% of the controls were between the ages of 18 and 40. Approximately half of the patients (47.3%) had symptoms that had been present for less than 5 years. Of the patients, 14.3% were classified as Hurley stage 1, 58.2% as Hurley stage 2, and 27.5% as Hurley stage 3. In comparison to the control group, patients were more frequently diagnosed with pilonidalsinus, dyslipidemia, and hypertension. Active smoking was more prevalent in the patient group (73.6%) compared to the control group (34.5%) (p = 0.000). The average BMI of the patient group was 31.82 ± 13.55, and it was significantly higher in the patient group compared to the control group (p = 0.000). Similarly, the waist circumference was significantly larger in the patient group compared to the control group (p = 0.000). The average waist circumference in the patient group was recorded as 100.23 ± 15.59 cm. The average TSH level in the control group was 1.84 ± 0.96 μIU/mL, while the average TSH level in the patient group was 2.11 ± 1.32 μIU/mL. This difference was not statistically significant (p = 0.330). The average T3 level in the control group was 3.57 ± 0.42 pg/mL, and in the patient group, it was 3.6 ± 0.48 pg/mL. No significant difference was found between the groups (p = 0.475). The average T4 level in the control group was 1.13 ± 0.18 ng/dL, and in the patient group, it was 1.13 ± 0.18 ng/dL. No significant difference was found between the groups (p = 0.929). Serum zinc levels were also found to be similar between the patient and control groups (p = 0.874). Conclusion: To the best of our knowledge, this is the first study in our country to investigate thyroid function in patients with HS. The results of this study indicate that there is no significant relationship between HS and thyroid function. The heterogeneity of the clinical spectrum of HS and the varying effects of inflammation among individuals, combined with the limited sample size of our study, restrict the generalizability of the findings. However, given the conflicting nature of the existing literature, there is a need for larger-scale, long-term, and prospective studies. Specifically, a detailed evaluation of thyroid function and autoimmune markers in patients with HS at different clinical stages could provide more conclusive results. In our study, serum zinc levels were found to be similar between the patient and control groups. These findings suggest that the role of zinc levels as a biomarker for the severity or treatment of HS remains unclear. The variability in zinc levels across different patient populations or the potentially complex effects of HS on zinc metabolism could be contributing factors. To assess the potential therapeutic benefits of zinc supplementation in HS, larger and more comprehensive studies are needed, wherein baseline zinc levels are measured, and the effects of supplementation are correlated with changes in serum zinc levels.