Profesyonel ve amatör olarak dans eden 18-65 yaş arası kişilerin madde kullanım eğilimi ile stresle başa çıkma yöntemleri arasındaki ilişki
The relationship between substance use tendency and stress coping methodsof amateur and professional dancers between 18-65
- Tez No: 930780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL TAŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Ballet and Dance, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Spor, Dans, Stres, Madde Kullanımı, Bağımlılık, Sports, Dance, Stress, Substance Use, Addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, profesyonel ve amatör olarak dans eden kişilerin madde kullanma eğilimi ve stresle baş etme yöntemleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Kişilere gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra 65 kişi kadın ve 40 kişi erkek, 68'i amatör, 37'si profesyonel olmak üzere toplam 105 gönüllü ve sağlıklı dansçı araştırmaya dâhil olmuştur. Araştırmada niceliksel araştırma metotlarından anket yöntemi uygulanmış olup nicel araştırma yöntemlerinden korelasyon analizi tercih edilmiştir. Araştırma verileri 9 sorudan oluşan Sosyo-Demografik Veri Formu, 36 ifadeden oluşan Madde Kullanım Eğilimi Ölçeği ve 24 ifadeden oluşan Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği ile online bir şekilde toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, amatör dansçıların madde kullanma eğilimlerinin, profesyonel dansçılardan yüksek olduğu ancak stresle başa çıkma yöntemleri açısından iki grup arasında belirgin bir fark olmadığı ortaya konulmuştur. Ayrıca, eğitim düzeyi arttıkça, bireylerin stresle daha etkili başa çıktığı gözlemlenmiştir. Bu araştırma, dansçıların stresle başa çıkma stratejilerinin madde kullanma eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Özellikle, pozitif değerlendirme yönteminin madde kullanımını azaltabileceği bulgusu, literatürdeki benzer çalışmalarla uyumludur. Daha önceki araştırmalar da pozitif başa çıkma stratejilerinin, stresin olumsuz etkilerini hafifletmede etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, bu çalışma, pozitif değerlendirme stratejisinin madde kullanımını önlemede önemli bir rol oynayabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal the relationship between the substance use tendency and stress coping methods among professional and amateur dancers. After providing the necessary information to the participants, a total of 105 healthy and volunteer dancers, 65 women and 40 men, 68 amateurs and 37 professionals, were included in the study. The survey method, one of the quantitative research methods, was applied, and correlation analysis was preferred among the quantitative research methods. Research data were collected online using a Sociodemographic Data Form consisting of 9 questions, a Substance Use Tendency Scale comprising 36 statements, and A Stress Coping Methods Scale comprising 24 statements. Statistical analyses were carried out with the SPSS 27 package program. The study revealed that amateur dancers have a higher tendency to use substances than professional dancers, but there was no significant difference between the two groups in terms of stress coping methods. Additionally, it was observed that as the level of education increases, individuals cope with stress more effectively. This research has demonstrated that dancers' stress coping strategies have a significant impact on their tendency to use substances. Specifically, the finding that positive evaluation methods may reduce substance use is consistent with similar studies in the literature. Previous research has also shown that positive coping strategies effectively alleviate stress's negative effects. Therefore, this study emphasizes that the positive evaluation strategy may be important in preventing substance use.