Aile Hekimliği kimliği oluşumu üzerine etkili faktörlerin incelenmesi
Examination of factors influencing the formation of Family Medicine identity
  1. Tez No: 930895
  2. Yazar: SEDAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği kimliği, biyopsikososyal yaklaşım, akademik statü, iş yükü, kapsamlı bakım, mesleki tatmin, Family medicine identity, biopsychosocial approach, academic status, workload, comprehensive care, job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Türkiye'de aile hekimlerinin mesleki kimlik oluşumunu etkileyen faktörleri incelemektedir. Yöntem ve Gereçler: Çalışma, aile hekimliği kimliğinin oluşumunda eğitim, çalışma koşulları, sosyal çevre ve toplumsal beklentiler gibi faktörlerin rolünü araştırmaktadır. Araştırma, Haziran 2023-Haziran 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde 548 aile hekimi ile internet ortamında yapılmış ve“Aile Hekimliği Kimliği Ölçeği”(AHKÖ) kullanılarak veriler toplanmıştır. Bulgular: Aile hekimlerinin mesleki kimlikleri cinsiyet, medeni durum, çalışılan kurum, hasta yükü ve mesleki deneyim gibi faktörlerden etkilenmektedir. Kadın hekimlerin biyopsikososyal yaklaşım puanlarının erkek hekimlere göre daha yüksek olduğu, boşanmış/dul hekimlerin ise toplam, biyopsikososyal yaklaşım ve kapsamlı yaklaşım puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, akademisyen hekimlerin ve yüksek hasta yüküne sahip hekimlerin mesleki kimliklerini daha güçlü bir şekilde ifade edebildiği görülmüştür. Sonuç: Aile hekimlerinin mesleki kimlik algıları cinsiyet, medeni durum, çalışılan kurum türü, hasta yükü ve mesleki deneyim gibi çeşitli faktörlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Akademisyen hekimler ile yüksek hasta yüküne sahip olan hekimlerin mesleki kimliklerini daha güçlü bir şekilde ifade edebildikleri görülmüştür. Belki de daha güçlü aile hekimliği kimliği ile hizmet veren aile hekimlerine daha fazla sayıda hasta kayıt yaptırıyor olabilir. Çalışmamız bulguları, mesleki kimliğin yalnızca bireysel özelliklerle değil, aynı zamanda çalışma koşulları ve çevresel faktörlerle de şekillendiğini ortaya koymaktadır. İleride yapılacak çalışmalarda, bu faktörlerin daha derinlemesine incelenmesi ve mesleki kimliği etkileyen diğer olası değişkenlerin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis examines the factors influencing the professional identity formation of family physicians in Turkey. Material and Methods: The study investigates the role of factors such as education, working conditions, social environment, and societal expectations in the formation of family medicine identity. The research was conducted online with 548 family physicians across Turkey between June 2023 and June 2024, using the“Family Medicine Identity Scale”(FMIS) to collect data. Results: Professional identity of family physicians is influenced by factors such as gender, marital status, workplace, patient load, and professional experience. Female physicians scored higher in biopsychosocial approach compared to male physicians, divorced/widowed physicians showed higher levels of total, biopsychosocial approach and comprehensive care approach. Additionally, academic physicians and those with a high patient load were found to express their professional identity more strongly. Conclusions: The professional identity perceptions of family physicians are significantly influenced by various factors such as gender, marital status, type of institution they work in, patient load, and professional experience. It has been observed that academic physicians and those with a high patient load are able to express their professional identities more strongly. Perhaps family physicians with a stronger professional identity may have a higher number of patients registered with them. The findings of our study reveal that professional identity is shaped not only by individual characteristics but also by working conditions and environmental factors. Future studies are recommended to examine these factors in greater depth and to explore other potential variables that may influence professional identity.