Tıp Fakültesi öğrencilerinin Demans ve Alzheimer Hastalığı ile ilgili bilgi ve tutumlarının araştırılması
Investigation of Medical Faculty Students' knowledge and attitudes regarding dementia and Alzheimer's disease
  1. Tez No: 930903
  2. Yazar: ÖZLEM ÇALDIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TUBA AKBAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer, bilgi, tutum, tıp fakültesi öğrencisi, Dementia, Alzheimer's, knowledge, attitude, medical student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Demans ve Alzheimer Hastalığı ile İlgili Bilgi ve Tutumlarının Araştırılması Amaç: Dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte demans ve Alzheimer hastalığının yaygınlığı giderek artmaktadır. Bu çalışma tıp fakültesi son sınıf (intörn) öğrencilerinin demans ve Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgi düzeylerini ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bukesitsel çalışma 01/02/2024-01/04/2024 tarihleri arasında tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinde gerçekleştirildi. Veriler sosyo-demografik özelliklerle ilgili sorular, Demans Tutum Ölçeği (DTÖ) ve Alzheimer Hastalığı Bilgi Ölçeği (AHBÖ)'ni içeren anket yoluyla toplandı. Bulgular: Çalışmaya katılan 185 öğrencinin yaş ortalaması 24,4 yıl olup %51,9'u kadındı. Tıp eğitimi sırasında demans/Alzheimer hastalığı ile ilgili verilen dersleri öğrencilerin %8,1'inin yetersiz, %60'ının kısmen yeterli, %31,9'unun yeterli bulduğu tespit edildi. Öğrencilerin %70,8'inin demans/Alzheimer hastalığı ile ilgili eğitim almak istediği belirlendi.Katılımcıların %48,1'inin tıp eğitimi sırasında demans/Alzheimer hastasıyla deneyim yaşadığı bulundu. Öğrencilerin DTÖ puan ortalamasının 87,3±14,86, AHBÖ puan ortalamasının 19,90±2,88 olduğu saptandı. Katılımcıların yaş kategorisi, tıp eğitimine başlamadan önce en çok yaşanılan yer, aile/akrabalar arasında sık görüşülen yaşlı birey, aile/akrabalar arasında demans hastası birey olmasıvetıp eğitimi sırasında demans/Alzheimer hastasıyla deneyim yaşama özellikleri ile DTÖ ve AHBÖ puanları karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Cinsiyete göre DTÖ puanları karşılaştırıldığında kadın öğrencilerin puanları erkek öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,043). Cinsiyete göre AHBÖ puanları arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Öğrencilerin demans ve Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgi eksikliklerinin olduğu ve büyük bir kısmının bu hastalıklara yönelik orta düzeyde olumlu tutum sergiledikleri bulunmuştur. Tıp eğitiminde demans derslerine teorik ve uygulamalı olarak daha çok yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Medical Faculty Students' Knowledge and Attitudes Regarding Dementia and Alzheimer's Disease Objective:With the increasing elderly population in theworld, the prevalence of dementia and Alzheimer's disease is steadily rising. This study was conducted to determine the knowledge levels and attitudes of final year medical students (intern) regarding dementia and Alzheimer's disease. Materials and Methods:This cross-sectional study was conducted between 01/02/2024 and 01/04/2024 among final year medical students. Data were collected through a questionnaire including questions related to socio-demographic characteristics, the Dementia Attitude Scale (DAS), and the Alzheimer Disease Knowledge Scale (ADKS). Results: Theaverageage of 185 students participating in the study was 24.4 years, and 51.9% were female. It was determined that 8.1% of the students found the courses related to dementia/Alzheimer's disease inadequate, 60% found them partially sufficient, and 31.9% found them sufficient. It was found that 70.8% of the students wanted to receive education regarding dementia/Alzheimer's disease. 48.1% of the participants had experienceswithdementia/Alzheimer'spatientsduringtheirmedicaleducation. Theaverage DASscore of the students was 87.3±14.86, and the average ADKS score was 19.90±2.88. When comparing the age category of theparticipants, theplacetolivemostbeforestartingmedicaleducation is,the elderly individual frequently seen among family/relatives, the presence of a dementia patient among family/relatives, characteristics of having an experience with a dementia/Alzheimer patient during medical education with DAS and ADKS scores, no significant differences were found among the groups. When DAS scores were compared by gender, the scores of female students were found to be statistically significantly higher than those of male students (p=0.043). No significant difference was found between ADKS scores by gender (p>0.05). Conclusion:It was found that the students had a lack of knowledge about dementia and Alzheimer's disease and most of them had a moderate positive attitude towards these diseases. More emphasis should be placed on theoretical and practical dementia courses in medical education.