Otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocuk ve ergenlerde transkraniyal manyetik stimülasyon kullanımının araştırılması
Investigation of the use of transcranial magnetic stimulation in children and adolescents diagnosed with autism spectrum disorder
- Tez No: 930902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: cTBS, GOBDÖ, Otizm spektrum bozukluğu, SDKL, TMS, cTBS, GARS-2, Autism spectrum disorder, ABC, TMS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanısı alan çocuk ve ergenlerde cTBS'nin(sürekli teta patlaması stimülasyonu) otizm belirtileri, sorunlu davranışlar ve duysal hassasiyetler üzerindeki terapötik etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep üniversitesi hastanesi çocuk ve ergen kliniğine 2023 haziran-2024 haziran yılları arasında başvuran, ayrıntılı psikiyatrik değerlendirme ve uygulanan psikometrik testler sonrası DSM-V-TR kriterlerine göre OSB tanısı konulmuş hastalardan bilateral DLPFC üzerine 20 seans cTBS tedavisi almış ve aynı zamanda rutin tedavilerine devam etmiş 20 hasta ile sadece rutin tedavilerini almış olan 20 hasta olmakla beraber toplamda 40 hasta retrospektif tarama sonucunda çalışmaya dahil edilmiştir. cTBS tedavisi alan hastaların ilk seans öncesinde ve son seans sonlanımında semptomları değerlendirmek için kullanılmış olan gilliam otistik bozukluk derecelendirme ölçeği-2 (GOBDÖ-2), Sorun Davranış Kontrol Listesi (SDKL), Otizmli Çocuklar İçin Duyusal Değerlendirme Formu, Sosyodemografik Veri Formu uygulanmıştır. Kontrol grubundan da 1 ay ara ile aynı ölçekler tekrar edilmiştir. Bulgular: cTBS uygulanan grupta, kontrol grubuna kıyasla SDKL toplam puanında, hiperaktivite, irritabilite ve stereotipi alt boyutlarında anlamlı bir düşüş tespit edildi. GOBDÖ-2 stereotipi ve sosyal etkileşim alt boyutlarının ham puanlarında ve otistik bozukluk indeksinde anlamlı bir düşüş tespit edildi. Otizmli çocuklar için duyusal değerlendirme formu için anlamlı bir değişim gözlenmedi. Sonuç: Sonuç olarak, cTBS uygulamasının otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda hiperaktivite, irritabilite, stereotipi ve sosyal etkileşim gibi alanlarda iyileşmelere katkı sağlayabileceği görülmüştür. Bu bulgular, cTBS'nin OSB semptomlarını hafifletmeye yönelik potansiyel bir müdahale olabileceğini göstermekte olup, gelecekteki çalışmalara yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Objevtive: This study aimed to investigate the therapeutic effects of continuous theta burst stimulation (cTBS) on autism symptoms, problematic behaviors, and sensory sensitivities in children and adolescents diagnosed with autism spectrum disorder (ASD). Methods: A retrospective review was conducted on 40 patients who presented to the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of Gaziantep University Hospital between June 2023 and June 2024 and were diagnosed with ASD based on DSM-5-TR criteria following a comprehensive psychiatric evaluation. Among them, 20 patients received 20 sessions of bilateral DLPFC-targeted cTBS alongside standard treatment, while the control group consisted of 20 patients who only received standard treatment. Symptom assessments included the Gilliam Autism Rating Scale-2 (GARS-2), the Aberrant Behavior Checklist (ABC), the Sensory Assessment Form for Children with Autism, and Sociodemographic Data Form. Measurements were applied before TMS and after the 20th session. The same scales were re-administered to the control group after one month. Results: Compared to the control group, the cTBS group showed a significant reduction in total ABC scores and hyperactivity, irritability, and stereotypy subscales. Significant decreases were observed in raw scores of the stereotypy and social interaction subscales of GARS-2, along with a reduction in the autism index. However, no significant change was detected in the Sensory Assessment Form for Children with Autism. Conclusion: These findings suggest that cTBS may contribute to improvements in hyperactivity, irritability, stereotypy, and social interaction in children with ASD. cTBS may be a potential intervention for ASD symptoms, warranting further research to explore its long-term efficacy.