İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen hastalarda sarkopeni ile erken dönem mortalite arasında ilişki
The relationship between sarcopenia and early mortality in patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit
  1. Tez No: 930904
  2. Yazar: FARAMAZ HUSEYNOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜYA MUTLUAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: sarkopeni, kas kütlesi, yoğun bakım, mortalite, sarcopenia, muscle mass, intensive care, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İç Hastalıkları Yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda sarkopeni ile erken dönem mortalite arasında ilişki. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025.Çalışmamızın amacı, İç Hastalıkları Yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastalarda objektif ölçütlerle saptanmış olan sarkopeninin sıklığını ve var olan sarkopeni ile erken dönem mortalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yoğun bakımdaki hastalarda artmış inflamasyon, beslenme yetersizliği ve çoklu organ yetmezliği gibi komorbiditelerin varlığı nedeniyle artmış sarkopeni sıklığı söz konusudur. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesine 01.04.2022-.01.04.2023 tarihleri arasında kabul edilmiş ve abdominal tomografisinde psoas kas alanı ve kranial tomografi ile de masseter kas alanı hesaplanabilen toplamda 410 hasta dahil edildi.Yoğun bakım ünitemizdeki hastalarda % 71.8 gibi önemli oranda sarkopeninin var olduğunu gözlemledik. Sarkopenik hastaların serum albümin ve hemoglobin seviyeleri ile prognostik nutrisyonel indekslerinin sarkopenisi olmayanlara göre daha düşük; CRP, prokalsitonin gibi inflamatuvar belirteçlerinin se daha yüksek olduğunu gördük. Sarkopenik hastalarımızda sarkopenisi olmayanlara oranla ilk 28 gündeki mortalite oranının belirgin daha yüksek olduğu görüldü. Sarkopenik hasta grubunda erken dönemde mortalite riskinin sarkopenik olmayanlara göre 2,34 kat daha fazla olduğu saptandı. Sonuç olarak iç hastalıkları yoğun bakım ünitesinde sarkopeni oldukça sık karşılaşılan ve hastaların erken dönem mortalitesini arttıran önemli bir etkendir ve sarkopeninin objektif tanısında var olduğunu bildiğimiz kas kütle ölçümlerinin güncel pratikte kullanılabilmesi mümkündür. Gerek psoas kas alanı gerek se masseter kas alanı sarkopeninin varlığının tespiti için kullanılabilinir; her ikisinin de bizim hasta popülasyonumuz için klinik öngördürücülüğünün benzer olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
“The Relationship Between Sarcopenia and Early Mortality in Patients Admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit.”Specialization Thesis, Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Eskişehir Osmangazi University, Eskişehir, 2025. The aim of our study is to investigate the frequency of sarcopenia, which has been determined using objective criteria, and the relationship between existing sarcopenia and early mortality in patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit. Due to the presence of comorbidities such as increased inflammation, malnutrition, and multiple organ failure in intensive care patients, the frequency of sarcopenia is higher. In our study, a total of 410 patients who were admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital between 01.04.2022 and 01.04.2023, and whose psoas muscle area could be calculated from abdominal tomography and masseter muscle area could be assessed with cranial tomography, were included.We observed that 71.8% of the patients in our intensive care unit had sarcopenia, a significant proportion. The serum albumin and hemoglobin levels, as well as the prognostic nutritional indices, were lower in sarcopenic patients compared to those without sarcopenia. On the other hand, inflammatory markers such as CRP and procalcitonin were higher in the sarcopenic group. We also found that the mortality rate within the first 28 days was significantly higher in sarcopenic patients compared to those without sarcopenia. In the sarcopenic patient group, the risk of early mortality was found to be 2.34 times higher compared to the non-sarcopenic group.In conclusion, sarcopenia is a common and significant factor that increases early mortality in patients in the Internal Medicine Intensive Care Unit. It is possible to use muscle mass measurements, which we know to be objective in diagnosing sarcopenia, in current clinical practice. Both the psoas muscle area and the masseter muscle area can be used to detect the presence of sarcopenia, and it can be said that their clinical prognostic value is similar in our patient population.