Architecture and metaphor: An inquiry into the virtues of metaphorical expressions in architecture
Mimarlık ve anıştırma: Mimarlıktaki anıştırmalı anlatımların üstünlükleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 93094
  2. Yazar: SEVGİ ZEYNEP DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUALLA ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: anıştırmalı, anıştırmacılık, anıştırma, yaratıcı yenilik, çok anlamlılık, özetlenemezlik, sabit anlamlılık, açık-uçluluk, somutlaştırma, gönderme, germek, etkileşim, gerilim, karşıtlık, gerginlik ve çelişki. iv, metaphorically, metaphoricality, metaphor, creative innovations, plurisignification, unparaphrasibility, fixed-meaning, open-endedness, concretization, referent, stretching, interaction, tension, conflict, opposition, strain. iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz MİMARLIK VE ANIŞTIRMA: MİMARLIKTAKİ ANIŞTIRMALI ANLATIMLARIN ÜSTÜNLÜKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Doğan, S. Zeynep Yüksek Lisans., Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mualla Erkılıç Aralık 2000, 1 1 1 sayfa Bu tez, anıştırmanın mimarlıkla ilişkilendiği bir çerçeve içerisinde, onun bir anlatım biçimi olarak kavramsal meziyetlerini tartışmaktadır. Bu nedenle, ilk olarak anıştırmanın mimarlığa olan yakınlığı sorgulanır; devamında onun, Ricoeur'nün 'çok anlamlılık' kavramı olarak isimlendirdiği mimarlık alanına yeni anlamlar sunabilme yeteneğine odaklanarak, diğer anlatım erdemleriyle birlikte, mimari işlerdeki estetik nitelikleri, teknik özellikleri ve etik değerleri ortaya çıkarabilmesi tartışılır. Bu ana tartışmayı destekleyen ek önermeler olarak, mimarlığın varlık bilimsel amacı olan deneysel bir olay olduğu ve bunu anıştırmalar aracılığıyla belli etme becerisine sahip olduğu -mimarlığın anıştırmacılığı ve mimarlığın anıştırma olması- araştırılmıştır. Daha sonra, mimarlık yazılarının içerisinde anıştırmanın işlemesini sağlayan 'etkileşim, birleşim, gerilim, karşıtlık, gerginlik, çelişme, açık-uçluluk' işlevlerinin anıştırmacı anlatımların yaratıcı, bulucu ve doğurucu oluşumları incelenerek, ana önerme olan anıştırmanın mimarlık içindeki açık-uçlu anlatım değeri vurgulanmıştır. Bu sebeple, bu tezde mimarlığı sözlü olarak anlatmakta sabit anlamlı bilimsel açıklamalarla kaybedeceğimiz mimari değerlere ışık tutması yani mimarlığın özüne ulaşmamızı sağlaması açısından anıştırmaların ilk güçlü adaylar olduğu savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHITECTURE AND METAPHOR: AN INQUIRY INTO THE VIRTUES OF METAPHORICAL EXPRESSIONS IN ARCHITECTURE Doğan, S. Zeynep M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mualla Erkılıç December 2000, 1 1 1 pages This thesis explores into the conceptual merits of 'metaphor' as a mode of expression within a framework of its relationship with architecture. Thus, first a notion of its intimacy with architecture is inquired; yet continuing, focusing on its Ricoeurian concept of 'plurisignificative' ability to introduce new horizons of meanings into the architectural context, its other expressive virtues to reveal aesthetic qualities, technical characteristics and ethical values in architectural works are discussed. Supporting this main discussion, additional arguments of realizing architecture as an experiential event with an ontological aim, which is capable of connoting through metaphors -metaphoricality of architecture and architecture as metaphor- are investigated. Subsequently, analyzing within the architectural texts the creative, inventive and generative processes of metaphorical expressions constituted by the functions of 'interaction, integration, tension, opposition, strai/i, conflict, open-endedness' of its mechanism, the main argument which is the metaphor's open-ended expressive value in architecture is highlighted. Accordingly, it is claimed in this thesis that metaphors are the primary powerful candidates in verbally expressing architecture to shed light into architectural values - to make us reach the essence of architecture- which would otherwise be missing, when left to scientific explanations with fixed-meanings.