Segmentation of human face
Yüz nesnelerinin bulunması
  1. Tez No: 93093
  2. Yazar: SELİN BASKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE BULUT, DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzün Bulunması, Yüz Nesnelerinin Çıkartılması iv T.C YÜKSEKÖĞRETİM KUBOTLSJ, Face Detection, Facial Feature Extraction iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz YUZ NESNELERİNİN BULUNMASI Başkan, Selin Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi: M.Mete Bulut Ortak Tez Yöneticisi: Volkan Atalay Haziran 2000, 134 Sayfa Bu tezde, kaş, göz, burun ağız ve kulak gibi yüz nesnelerinin renkli resimlerden çıkartılması için bir yöntem sunulmuştur. Bu çalışma, bilgisayar ile yüz tanıma, dudak okuma, yüz resimlerinden cinsiyet tahmini ve yüzdeki ifadenin incelenmesi gibi, yüz nesnelerine dayalı pek çok uygulama için ilk aşamayı teşkil etmektedir. Bu uygulamalar için ilk önce resimde yüzün ve yüz nesnelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Ancak var olan pek çok çalışmada, bu ön işlemler insanlar tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmada bu işlemlerin otomatik olarak yapılmasını sağlayan bir yöntem önerilmektedir. İnsan yüzü ten rengi ve elipse benzer şekli ile ifade edilebilir. Bu nedenle, resimde yüzün yerinin bulunması için renk ve şekil bilgisinden yararlanılmıştır. Yüz nesneleri topografik gri-ölçekli grafikler yardımıyla belirlenmiştir. Yüz nesnelerinin ayrılmasını sağlayan yazılım Java programlama dili kullamlarak geliştirilmiştir. Bu tezde önerilen yöntem 375 yüz resmi ile denenmiş, oldukça tatmin edici sonuçlar bulunmuştur. Ayrıca, bu yöntem gerçek-zamanlı sistemler için de uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEGMENTATION OF HUMAN FACE Başkan, Selin M.S, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: M. Mete Bulut Co-Supervisor: Volkan Atalay June 2000, 134 Pages In this thesis, a method for extraction of facial features such as eyebrows, eyes, nose, mouth and ears in color images is presented. This work is an initial step for a wide range of applications based on feature-based approaches, such as face recognition, lipreading, gender estimation, facial expression analysis, etc. For most of these applications, it is necessary to extract the face region and its features such as eyes, nose, mouth etc., from the image first. However, this initialisation is usually performed manually in most of the existing studies. In this work, a method to extract the features without manual intervention is proposed. Human face is very well characterised by its skin color and nearly elliptical shape. For this purpose, face detection is performed using color and shape information. Facial features are extracted by evaluating the topographical greylevel relief. The feature extraction software is developed using Java. The method is tested on 375 face images. The results are very satisfactory. The method described in this thesis is also suitable for real-time systems.