Acil serviste ince bağırsak ileusu tanısı alan hastalardaki immatür granülosit/ total granülosit oranının cerrahi tedavi ihtiyacını öngörmedeki değerliliği
The value of the immature granulocyte/total granulocyte ratio in prediction of the NEED for surgical treatment in patients diagnosed in the emergency department of small boot ileus
- Tez No: 768790
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EMEKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnce bağırsak ileusu, immatür granülosit, immatür granülosit/total granülosit oranı, Small intestinal ileus, immature granulocyte, immature granulocyte/total granulocyte ratio
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
GİRİŞ: İnce bağırsak ileusu olan hastaların cerrahi tedavi ihtiyacını ön gördürebilen birçok biyobelirteç araştırılmış olsa da etkin, ucuz ve hızlı sonuç veren biyobelirteçler belirlenebilmiş değildir. Çalışmamızda acil serviste ince bağırsak ileusu tanısı alan hastalardaki immatür granülosit (IG) ve immatür granülosit/total granülosit (IG/TG)oran düzeylerinin cerrahi tedavi ihtiyacını öngörmedeki değerliliğini göstermek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 23.11.2021–07.04.2022 tarihleri arasında prospektif kohort olarak gerçekleştirildi. Acil servise başvuran ince bağırsak ileusu olan 18 yaş üstü, gönüllü olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, tedavileri, laboratuvar tetkikleri ve 1 aylık sağ kalımları kaydedildi; cerrahi geçirme ve 1 aylık sağ kalımlar açısından karşılaştırmalar yapıldı. Cerrahi yapılan ve yapılmayan hastalar arasında IG ve IG/TG seviyelerine ROC analizi yapıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplamda 78 hasta alındı. Bu hastalardan 32'sine (%41) cerrahi yapılırken, 46'sı (%59) medikal tedavi ile takip edildi. Cerrahi girişim yapılanlarda IG sayısı ve IG/TG oranı medikal tedavi uygulanan hastalara göre daha yüksekti; istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p0,05). SONUÇ: İnce bağırsak ileusu olan hastalarda IG sayı ve IG/TG oranlarını incelediğimiz bu çalışmada, cerrahi tedavi ihtiyacı olanlar bu parametrelerin daha yüksek olduğunu gösterdik. Ancak değerlerin klinik açıdan anlamlı bir belirteç olmadığı ve 1 aylık sağ kalım ile ilişkili olmadığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Although many biomarkers that can predict the need for surgical treatment of patients with small bowel ileus have been investigated, effective, inexpensive and fast-resulting biomarkers have not been determined. In our study, we aimed to show the value of immature granulocyte/total granulocyte ratio levels in predicting the need for surgical treatment in patients diagnosed with small bowel ileus in the emergency department. MATERIALS and METHODS: Our study was carried out as a prospective cohort between 23.11.2021 and 07.04.2022. Laboratory tests were requested from over the age of 18 years patients with suspected small bowel ileus. Demographic characteristics, comorbidities, treatments, laboratory tests and 1-month survival of the patients were recorded; Comparisons were made in terms of undergoing surgery and 1-month survival. ROC analysis was performed on IG and IG/TG levels between patients who underwent and did not undergo surgery. RESULTS: A total of 78 patients were included in the study. Surgery was performed in 32 (41%) of these patients, while 46 (59%) were followed up with medical treatment. The number of IGs and the ratio of IG/TG were higher in patients who underwent surgical intervention compared to patients who underwent medical treatment; there was a statistically significant difference (p0.05). CONCLUSION: In this study, where we examined the IG number and IG/TG ratios in patients with small bowel ileus, we showed that these parameters were higher in those who needed surgical treatment. However, the values were not a clinically significant marker and had no effect on 1-month survival.