Zoledronik aside dirençli ve duyarlı meme kanseri hücre hatlarında yeni tür imidazopiridin türevlerinin etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of new types of imidazopyridine derivates on zoledronic acid resistant and sensitive breast cancer cell lines
  1. Tez No: 931004
  2. Yazar: CEVRİYE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN YURTCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MCF-7, MCF-7/Zol, Kanser, Apoptotik, Protein, Gen, Sitotoksisite, MCF-7, MCF-7/Zol, Cancer, Apoptotic, Protein, Gene, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen ve ölümcül seyreden kanser türlerinden biridir. Kemoterapötik ajanlar tedavi sürecinde önemli bir rol oynasa da çoklu ilaç direnci (ÇİD) gelişimi, tedavinin etkinliğini sınırlayan başlıca sorunlardan biridir. Bu çalışmada, MCF-7 ve zoledronik asit dirençli MCF-7/ZOL meme kanseri hücre hatlarında yeni sentezlenen imidazopiridin türevlerinin (TS39, TS40, TS41) sitotoksik ve genotoksik etkileri araştırılmıştır. Bileşiklerin hücre canlılığı üzerindeki etkileri MTT yöntemiyle değerlendirilmiş, apoptotik gen ve protein ifade seviyeleri sırasıyla qPCR ve Western Blot teknikleriyle analiz edilmiştir. Ayrıca, DNA hasar düzeyleri alkali tek hücre elektroforez (Comet) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, imidazopiridin türevlerinin meme kanseri hücrelerinde apoptotik mekanizmaları uyararak sitotoksik etki gösterdiği ve özellikle ilaç dirençli hücre hatlarında gen ifadesinde değişikliklere neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular, imidazopiridin türevlerinin meme kanseri tedavisinde potansiyel bir terapötik ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is one of the most common and deadliest cancer types in women worldwide. Although chemotherapeutic agents play an important role in the treatment, the development of multidrug resistance (MDR) is one of the main problems that limit the effectiveness of the treatment. In this study, the cytotoxic and genotoxic effects of newly synthesized imidazopyridine derivatives (TS39, TS40, TS41) were investigated in MCF-7 and zoledronic acid-resistant MCF-7/ZOL breast cancer cell lines. The effects of the compounds on cell viability were evaluated by the MTT method, and apoptotic gene and protein expression levels were analyzed by qPCR and Western Blot techniques, respectively. In addition, DNA damage levels were determined by the alkaline single cell electrophoresis (Comet) method. As a result of the study, it was observed that imidazopyridine derivatives exhibited cytotoxic effects by inducing and stimulating apoptotic mechanisms in breast cancer cells and caused changes in gene expression, especially in drug-resistant cell lines. These findings indicate that imidazopyridine derivatives may be a potential therapeutic agent in the treatment of breast cancer