Personalization on the WEB: Desigin and tuplementation of the server site of the system
WEB kaynaklarının kişiselleştirilmesi: Sunucu tarafının tasarım ve geliştirilmesi
- Tez No: 93101
- Danışmanlar: PROF. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: kişiselleştirme, gezinti geçmişi, kişisel bilgiler, bilginin gizliliği, öneri, P3P, Genişletilebilir İşaretleme Dili, XML-QL sorgulama dili, kurabiyeler, kullanıcı profilleri. vı, personalization, navigation history, personal information, privacy preferences, proposal, P3P, Extensible Markup Language, XML Query Language, Cookies, user profiles. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz WEB KAYNAKLARININ KİŞİSELLEŞTİRİLMESİ: SUNUCU UYGULAMASININ TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ Bilaloğlu, Sinan Yüksek Lisans, Biligisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 2000, 72 sayfa Web 'in kişiselleştirilmesi, bir Web sistesinin kullanıcılarının özel ve kişisel ihtiyaçlarına daha duyarlı olması anlamına gelir. Ancak Web'i kişiselleştirirken, Web siteleri ve Web uygulamaları kişisel bilgilerin gizliliği ilkesine uymalıdır. Bu tezde, Web kaynaklarının kişiselleştirilmesi için yeni bir yöntem anlatılmakta ve bu yöntem için önerilen sunucu mimarisi sunulmaktadır. Bu yeni yöntemde, kullanıcıların kişisel bilgileri ve gezinti geçmişleri, kişisel bilgilerin gizliliği ilkesi göz önünde tutularak alınmakta ve daha işlevsel bir kişiselleştirme yapılmasına olanak tanınmaktadır.Bu tezin akademik katkıları :. Kullanıcıların kişisel bilgilerinin gizliliğini amaçlayan P3P protokolünün sunucu tarafi geliştirildi. Geliştirilen protokolde, bilgilerin iletimi için ajan tabanlı haberleşme teknikleri kullandı.. P3P protokolü, sunucu tarafmm XML-QL sorgulamaları ile istemci tarafındaki gezinti geçmişinin ulaşımına olanak sağlayacak şekilde genişletildi.. Sorgulama sonuçlan, önerme bilgileri ile birlikte XML sözdizimi biçiminde iletildi.. P3P önermelerini oluşturabilmek amacı ile bir grafik kullanıcı arabirimi geliştirildi.. Bu tezde geliştirilen çalışmaları gösterebilmek amacı ile bir elektronik mağaza kuruldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERSONALIZATION ON THE WEB: DESIGN AND IMPLEMENTATION OF THE SERVER SIDE OF THE SYSTEM Bilaloğlu, Sinan M.S. Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 2000, 72 pages Personalization on the Web is to make a web site more responsive to the unique and individual needs of each user, while preserving the privacy of the user, that is, Web sites and applications should be able to declare privacy practices. In this thesis, a new way of personalization over Web resources is introduced in which users' navigation history and personal information is used under the privacy preferences to make a better customization. This thesis presents the server side of a complete personalization system where a users' navigation history and personal information is fetched and used for a better personalization over the Web resources. Ill IX. YÜKSEKÖ?RETİM KDRULOThe contributions of this thesis are as follows:. Server side of the P3P protocol is implemented which helps to preserve the privacy of the users. The developed protocol makes use of an agent based negotiation that is used to exchange the personal information under privacy practices.. P3P protocol is extended in the sense that the server accesses the user navigation history at the client side through XML-QL queries.. The results of the queries are also returned with the proposal data in XML syntax.. A graphical tool is developed to help users in writing P3P proposals.. An example e-shop is constructed to demonstrate the work developed in this thesis.