Silene subconica Friv. türünün biyolojik aktiviteleri ve kimyasal içeriği
Biological activities and chemical content of silene subsconicaFriv. species
- Tez No: 931019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN KÖSEOĞLU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, antihipertansif, antikolinesteraz, antioksidan, fenolik, flavonoid, LC-MS/MS, Alzheimer, anticholinesterase, antihypertensive, antioxidant, flavonoid, LC-MS/MS, phenolic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu yüksek lisans tezi kapsamında, Türkiye'de ve dünyada geleneksel tıp ve diğer amaçlarla kullanılan S. subsconica Friv. türünün kök, dal, yaprak, çiçek, tohum kısımları ve bunların karışımlarından hazırlanan etanol ekstrelerinin toplam fenolik ve toplam flavonoid içerikleri, antioksidan aktiviteleri, antikolinesteraz ve antihipertansif etkileri belirlendi. Aynı zamanda LC-MS/MS ile kimsayal içerik analizleri yapıldı. Ekstrelerin antioksidan aktivite tayinleri DPPH serbest radikali ve ABTS katyon radikali giderme aktivitesi yöntemleri ile incelendi. Ellman yöntemi ile antikolinesteraz etkileri, anjiyotensin-I dönüştürücü enzim inhibisyonu etkinliği ile antihipertansif özellikleri belirlendi. Yapılan çalışmalar sonucunda yaprak ekstresinin hem fenolik hem de flavonoid içerik bakımından daha zengin olduğu tespit edildi. Tohum ekstresinin DPPH serbest radikali giderim aktivitesi en yüksekken, ABTS katyon radikali giderimi etkisi en yüksek olan örneğin karışık ekstre olduğu belirlendi. Hiçbir ekstre antikolinesteraz aktivite göstermedi. Bununla birlikte kök ekstresi ve karışık ekstrenin standart madde olarak kullanılan lisinoprile yakın anjiyotensin-I dönüştürücü enzim inhibisyonu gösterdiği tespit edildi. LC-MS/MS analizleri sonucunda tüm ekstrelerde kinik asit, protokateşik asit, salisilik asit ve akasetin tayin edildi. Kosmozin ve kersetinin sadece çiçek ekstresinde bulunduğu belirlendi. Türün kinik asit içeriğinin incelenen diğer analitlere göre daha yüksek olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In the present master of science thesis, total phenolic and total flavonoid contents, antioxidant, anticholinesterase and antihypertensive effects of ethanol extracts prepared from roots, branches, leaves, flowers, seeds and their mixtures of S. subsconica Friv. species, which is used in traditional medicine and other purposes in Turkey and around the world, were determined. In additon, chemical content analysis was performed by LC-MS/MS. The antioxidant activities of the extracts were determined by DPPH free radical and ABTS cation radical scavenging activity methods. Anticholinesterase effects were determined by Ellman method and antihypertensive properties were investigated by angiotensin-I converting enzyme inhibition activity. According to the obtained data, it was determined that the leaf extract was richer in terms of both phenolic and flavonoid contents. While the DPPH free radical scavenging activity of the seed extract was the highest, the sample with the highest ABTS cation radical scavenging effect was the mixed extract. None of the extracts possessed anticholinesterase activity. However, it was determined that the root extract and mixed extract showed angiotensin-I converting enzyme inhibition close to lisinopril used as standard substance. LC-MS/MS analysis revealed the presence of quinic acid, protocatechuic acid, salicylic acid and acacetin in all extracts. Cosmosin and quercetin were found only in the flower extract. Quinic acid content of the species was found to be higher than the other analytes analyzed.