Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin ilk kariyer zorluklarının belirlenmesi
Determination of early career challenges of Physical Education and Sports Teachers
- Tez No: 931026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET SUHA YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Dersi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Kariyer Zorlukları, Meslek, Meslek Seçimi, Physical Education Course, Physical Education and Sports Teacher, Career Challenges, Profession, Career Choice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı mesleğinin ilk beş yılı içerisinde yer alan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ilk kariyer zorluklarının neler olduğunun belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma türlerinden biri olan durum çalışması yöntemlerinden bütüncül tek durum modeli kullanılmıştır. Görüşmeler çevrimiçi ortamda farklı zamanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Türkiye'nin farklı bölgelerinde görev yapan, mesleğinin ilk beş yılı içerisinde olan, farklı yaşlarda 11 kadın, 14 erkek öğretmen katılmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilmesinde planlanan çalışma grubunun seçiminde ölçüt örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Görüşmelerde araştırmacı ve danışmanı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış elde edilen verilerin çözümlemesi noktasında içerik analizi metodu kullanılmıştır. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin karşılaştıkları zorluklarla ilgili bölgesel zorluklar (sosyo-kültürel farklar), okula özgü zorluklar, veli profiline bağlı olarak yaşanan zorluklar, öğrenci profiline bağlı olarak yaşanan zorluklar, öğretmen kaynaklı yaşanan zorluklar ve lisans eğitimi kaynaklı zorluklar olmak üzere toplamda altı (6) tema belirlenmiştir. Öğretmenlerin karşılaştıkları ilk kariyer zorlukları olarak; öğretmenlerin tesis ve alan yetersizliklerinden dolayı iklim şartlarından etkilendikleri, demografik yapının farklı olmasından dolayı dil problemi yaşadıkları, malzeme ekipman eksikliğinden dolayı ders sürecinin aksaması, idarenin, velilerin ve öğrencilerin derse bakış açısı nedeniyle derse ve ders dışı etkinliklere katılım konusunda zorluk çektikleri, lisans eğitiminde alınan uygulamalı derslerin yetersiz olması nedeniyle sınıf yönetimi ve organizasyonda zorlandıkları ve tecrübe eksikliği yaşadıkları, idarenin bütçe planlarken beden eğitimi ve spor dersine yeterli önemin verilmemesi sebebi ile yeterli kaynağın sağlayamamaları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the initial career challenges encountered by physical education and sports teachers within their early five years of professional practice. Employing a holistic single-case study design, a qualitative research methodology, the study involved online interviews conducted at various intervals. The participant pool comprised 25 teachers (11 female, 14 male) from diverse regions of Turkey, all within their first five years of teaching and representing a range of ages. Criterion sampling, a purposeful sampling technique, was utilized to select the study group. A semi-structured interview form, developed by the researcher and their advisor, served as the data collection instrument. Content analysis was employed to analyze the collected data. Six overarching themes emerged from the analysis of the challenges faced by physical education and sports teachers: regional challenges (socio-cultural differences), school-specific challenges, challenges related to parent profiles, challenges related to student profiles, teacher-related challenges, and challenges stemming from undergraduate education. Key findings revealed that teachers experienced initial career challenges such as: the impact of adverse weather conditions due to inadequate facilities and fields; language barriers arising from diverse demographic structures; disruptions in lesson delivery due to material and equipment shortages; difficulties in engaging students in lessons and extracurricular activities due to perceptions of the subject held by administrators, parents, and students; challenges in classroom management and organization due to insufficient practical training during undergraduate studies, coupled with a lack of experience; and resource constraints resulting from inadequate budgetary allocation for physical education and sports by school administrations.